Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κυματίζει από προχθές η μαύρη, πράσινη, κόκκινη και άσπρη παλαιστινιακή σημαία, την έπαρση της οποίας κατέγραψαν δεκάδες δημοσιογράφοι παρουσία διπλωματών αλλά και εκατοντάδων Παλαιστινίων.
Ετσι, Παλαιστίνη και Βατικανό είναι πλέον τα μοναδικά κράτη με το καθεστώς του παρατηρητή στον διεθνή οργανισμό.
Την τελετή παρακολούθησαν από τα Κατεχόμενα χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ξεσπώντας σε ζητωκραυγές.
Χαιρετίζοντας την έπαρση, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για μια μέρα περηφάνιας και ελπίδας για όλους τους Παλαιστίνιους ανά τον κόσμο», για να προσθέσει ότι ταυτοχρόνως «αποτελεί υπενθύμιση ότι τα σύμβολα είναι σημαντικά και μπορούν να οδηγήσουν σε δράση προς τη σωστή κατεύθυνση».
Αυτό πάντως που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση σε αναλυτές και δημοσιογράφους ήταν η 45λεπτη προχθεσινή ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στον ΟΗΕ, στην οποία απέφυγε επιμελώς κάθε αναφορά στο Ισραήλ ή την Παλαιστίνη. Μάλιστα, η Jerusalem Post σχολίασε ότι «η σιωπή του Αμερικανού προέδρου αναζωπυρώνει τους ισραηλινούς φόβους πως η προσοχή του στον επόμενο ενάμιση χρόνο της θητείας του θα βρίσκεται αλλού και όχι στη Μέση Ανατολή».
Επιφυλακτικός ήταν υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος υπογράμμισε με νόημα στον Guardian ότι «η έπαρση μιας σημαίας είναι εύκολη. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αλλά ευτυχώς δεν επρόκειτο για χάρτη. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να προσπαθήσεις να χαράξεις νέα σύνορα στην πολυτάραχη αυτή περιοχή».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αφού έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή» και ανακήρυξε την 30ή Σεπτεμβρίου εθνική εορτή, κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι «υπονομεύει τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον για την αποκατάσταση της ειρήνης».
Παράλληλα, απηύθυνε προειδοποίηση για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις των ισραηλινών δυνάμεων με τους Παλαιστινίους στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι «είναι ικανές να πυροδοτήσουν έναν θρησκευτικό πόλεμο».
Το σημαντικότερο σημείο της ομιλίας του πάντως εστιάζεται στη θέση που διατύπωσε σύμφωνα με την οποία «η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται πλέον από τους όρους των συμφωνιών που υπογράφηκαν με το Ισραήλ στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στο Οσλο, αφού αυτές δεν εφαρμόζονται, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ προωθεί τον εποικισμό στη Δυτική Οχθη και εξακολουθεί να κρατά φυλακισμένους εκατοντάδες Παλαιστινίους».
Οργισμένη ήταν η ισραηλινή αντίδραση στην ομιλία Αμπάς, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αναφέρει ότι «περιλάμβανε μόνο ψέματα που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν περαιτέρω τον αντισημιτισμό και την καταστροφή της Μέσης Ανατολής».
Στην Αθήνα, τέλος, συγχαρητήρια επιστολή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επέδωσε προχθές ο πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, ευχαριστώντας τον «για τις πάγιες θέσεις αλληλεγγύης και στήριξης του δίκαιου αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία και ελευθερία του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας