«Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι μια στρατιωτική συμμαχία α λα καρτ» σχολίασε χθες ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ. «Δεν μπορεί να λειτουργεί ανάλογα με τη διάθεση του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου».
Είχε προηγηθεί η δήλωση-βόμβα του τέως και επίδοξου επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι «θα ενθάρρυνε» ακόμη και ρωσική εισβολή σε κακοπληρωτές χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Αν και ο Μπορέλ τόνισε απαξιωτικά ότι «δεν θα ξοδέψω χρόνο σχολιάζοντας κάθε ανόητη ιδέα», η δήλωση έχει ήδη ανάψει νέες «φωτιές» στην Ευρώπη καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει δύο έτη. Τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν για ένα νέο πακέτο στήριξης του Κιέβου πέφτουν σε ρεπουμπλικανικό «τοίχο» στο αμερικανικό Κογκρέσο. Οι δε εσωτερικές έριδες στην ίδια την ουκρανική ηγεσία γίνονται όλο και πιο βαθιές εν μέσω στρατηγικού αδιεξόδου με μέχρι στιγμής αποκορύφωμα την αποπομπή του δημοφιλούς στρατηγού Βαλέρι Ζαλούζνι από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Η Συμμαχία παραμένει έτοιμη και ικανή να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους» διαβεβαίωσε χθες ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στον απόηχο της ευθείας αμφισβήτησης του άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας από τα χείλη του πιθανού επόμενου προέδρου των ΗΠΑ.
Με δεδομένη όμως την ταραχώδη προϊστορία στη Συμμαχία επί προεδρίας Τραμπ, την ορατή πλέον πιθανότητα επανόδου του στον Λευκό Οίκο και την ευρωπαϊκή αμυντική αυτοδυναμία στις καλένδες, οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ ακούστηκαν σε πολλούς ως ευχολόγια.
«Το να ενθαρρύνει κανείς δολοφονικά καθεστώτα να εισβάλουν στους στενότερους συμμάχους μας είναι αποτρόπαιο και συνιστά ένδειξη ανισορροπίας» σχολίασε από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος. «Θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την οικονομία της χώρας μας» προσέθεσε, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση και οι Δημοκρατικοί είναι σε αναβρασμό από τις απανωτές ανοϊκές «γκάφες» του 81χρονου Τζο Μπάιντεν που διεκδικεί (;) την επανεκλογή του.
Σε αυτό το φόντο ο Πολωνός νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ επισκέφτηκε χθες τη Γαλλία και τη Γερμανία σε μια προσπάθεια ανασύστασης του λεγόμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης» και συντονισμού της Ε.Ε. απέναντι στους αυξανόμενους κινδύνους ασφαλείας. Στο ίδιο μήκος κύματος έγινε και τριμερής συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ στο Παρίσι.
Αυτά ενώ η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση υφίστανται ισχυρούς τριγμούς, η νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Βαρσοβίας πιέζει για «δημιουργικό τρόπο» διευθέτησης του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον ευρωπαϊκό πολιτικό ορίζοντα προβάλλει μια επελαύνουσα Ακροδεξιά προς τις ευρωεκλογές.
Οσο για το Κρεμλίνο; Αρνήθηκε... στωικά να σχολιάσει τις δηλώσεις Τραμπ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας