Το τοξικό προεκλογικό κλίμα στις ΗΠΑ, που τον προσεχή Νοέμβριο οδεύουν κατά τα φαινόμενα σε μια επανάληψη της μονομαχίας Μπάιντεν - Τραμπ, γίνεται φανερό με κάθε ευκαιρία. Ισως σε καμία άλλη προεκλογική περίοδο μάλιστα, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες, να μην έχουν διαδραματίσει τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο τα δικαστήρια και η παραπομπή στο Κογκρέσο, που από σοβαρό πολιτικό εργαλείο κινδυνεύει να γίνει... λάστιχο.
Την Τρίτη οι Αμερικανοί πήραν μια γεύση και από τα δύο. Αρχικά ένα ομοσπονδιακό Εφετείο απέρριψε τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι είχε προεδρική ασυλία και απαλλάσσεται από τις ποινικές κατηγορίες ότι σχεδίαζε να υπονομεύσει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή απόφαση που να αφορά ένα πρώην πρόεδρο. Πράγμα που ωστόσο δεν θα εμποδίσει τον Τραμπ από το να προσφύγει με τη σειρά του, όπως θεωρείται σχεδόν βέβαιο, στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο θα κάνει μήνες ώσπου να εκδώσει την απόφασή του, κατά πάσα πιθανότητα ευνοϊκή υπέρ του τέως προέδρου λόγω της σύνθεσής του 6 προς 3 υπέρ της Δεξιάς. Και αν γίνει αυτό, τότε μένουν μετέωρες οι δίκες κατά του Τραμπ για τα γεγονότα του 2020-21, με την πρώτη να είναι προγραμματισμένη για τις 4 Μαρτίου.
Το ίδιο βράδυ οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων απέτυχαν στην πρώτη τους προσπάθεια να παραπέμψουν σε δίκη τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάνδρο Μαγιόρκας, τον οποίο κατηγορούν ως υπεύθυνο για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με το Μεξικό. Η πρότασή τους τελικά απορρίφθηκε στο νήμα με 216 ψήφους κατά και 214 υπέρ, καθώς τέσσερις Ρεπουμπλικανοί βουλευτές συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς. Και εκεί υπήρξε μια πρωτοτυπία, καθώς ήταν η πρώτη φορά μετά το 1876 που η Βουλή επιχειρούσε την παραπομπή ενός υπουργού.
Το μεταναστευτικό βρίσκεται πολύ ψηλά στην προεκλογική ατζέντα του Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών, με τον Μπάιντεν να σέρνεται από πίσω τους προκειμένου να πετύχει άλλους στόχους. «Νεκρό εν τη γενέσει του» χαρακτήρισαν οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής το συναινετικό πακέτο που ενέκρινε πρόσφατα η Γερουσία, το οποίο περιλαμβάνει σκληρά, σχεδόν «τραμπικού» τύπου μέτρα για την ενίσχυση των νότιων συνόρων μαζί με κονδύλια για το Ισραήλ και την Ουκρανία, καθώς αρνούνται να εγκρίνουν έστω κι ένα σεντ για το ουκρανικό μέτωπο και φυσικά δεν έχουν κανένα λόγο να διευκολύνουν προεκλογικά τον Μπάιντεν σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, δήλωσε ότι το Σώμα θα επανέλθει στην προσπάθεια παραπομπής του Μαγιόρκας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον χρόνο και τον τρόπο. Στο μεταξύ όμως αρκετοί επισημαίνουν τους κινδύνους που απορρέουν από την κατάχρηση ενός τόσο σημαντικού εργαλείου όπως είναι η παραπομπή, όπως και όταν η Βουλή αποφάσισε τον περασμένο Σεπτέμβριο να ξεκινήσει τις διερευνητικές διαδικασίες για παραπομπή του Τζο Μπάιντεν, τον οποίο κατηγορούν ότι κάλυψε τις αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του Χάντερ στην Ουκρανία.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η επιχειρηματολογία του Ρεπουμπλικανού βουλευτή από την Καλιφόρνια, Τομ ΜακΚλίντοκ, ενός από τους τέσσερις που ψήφισαν κατά της παραπομπής του Μαγιόρκας. «Αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα», είπε αναφερόμενος στα άρθρα της παραπομπής, «είναι ότι ξεχειλώνουν και διαστρεβλώνουν το Σύνταγμα προκειμένου να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ότι αυτή είναι που ξεχειλώνει και διαστρεβλώνει τον νόμο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας