Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάστηκε την Πέμπτη ενώπιον της Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον, δίπλα στο Καπιτώλιο, που οι οπαδοί του, ενθαρρυμένοι από την πύρινη ομιλία του, επιχείρησαν να καταλάβουν στις 6 Ιανουαρίου του 2021. Αυτή τη φορά για να ακούσει το βαρύ κατηγορητήριο με το οποίο διώκεται για την απόπειρά του -με μεθοδεύσεις, πιέσεις και ψέματα- να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών του 2020.
Οι ΗΠΑ μπαίνουν τώρα σε έναν ανεξερεύνητο νομικό και πολιτικό χάρτη, όπως γράφουν οι New York Times, καθώς ο Τραμπ, μακράν ο επικρατέστερος να κερδίσει το ρεπουμπλικανικό προεδρικό χρίσμα, θα μπορούσε (ακόμη κι αν φυλακιστεί) να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024, παρότι η επίθεση που φέρεται να υποκίνησε στρεφόταν άμεσα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος που θα όφειλε να είχε υπηρετήσει.
«Παρότι έχασε (τις εκλογές του 2020) ο κατηγορούμενος ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία», συμπυκνώνει το κατηγορητήριο των 45 σελίδων που συνέταξε ο ομοσπονδιακός ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ και τον φέρνει αντιμέτωπο με τέσσερις κατηγορίες για κακουργήματα: συνωμοσία για εξαπάτηση των ΗΠΑ, για παρακώλυση και απόπειρα παρακώλυσης επίσημης διαδικασίας (επικύρωση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο) και για να στερήσει από τους ψηφοφόρους το δικαίωμά τους να μετρήσει η ψήφος τους. Πρόκειται για κατηγορίες που επισύρουν ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών.
Ο Τραμπ μίλησε ελάχιστα στο δικαστήριο, απαντώντας λακωνικά στις ερωτήσεις που του έγιναν και αρνήθηκε κάθε κατηγορία δηλώνοντας «αθώος», με τους συνηγόρους του να τονίζουν πως θα συνιστούσε αδικία μια εσπευσμένη δίκη που θα παραγνώριζε τα συνταγματικά δικαιώματα του πελάτη τους. Στην πραγματικότητα θα ήθελαν να παρατείνουν τη διαδικασία ώστε η όποια απόφαση να εκδοθεί μετά τις εκλογές. Οι εισαγγελείς, ωστόσο, που πρόκριναν να μην τον προφυλακίσουν, φάνηκαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν χωρίς περιττές καθυστερήσεις και ήδη η πρώτη ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 28 Αυγούστου.
Πρόκειται για τις σοβαρότερες κατηγορίες που έχει να αντιμετωπίσει την ώρα που ήδη το τελευταίο τετράμηνο του ασκήθηκαν άλλες δύο διώξεις: μία, που θα αρχίσει να εκδικάζεται τον Μάρτιο για 34 κακουργήματα που του απήγγειλε δικαστήριο της Νέας Υόρκης για πληρωμή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς ώστε να μην αποκαλύψει τη σχέση τους και τον εκθέσει στη διάρκεια της εκλογικής του εκστρατείας το 2016. Η άλλη δίκη, που ξεκινά στις 20 Μαΐου, είναι για άλλα σχεδόν 40 κακουργήματα που του απήγγειλε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ στο Μαϊάμι για την υπόθεση της παράνομης κατοχής απόρρητων εγγράφων του Λευκού Οίκου στην έπαυλή του στη Φλόριντα. Επίσης δε, στα μέσα Αυγούστου, αναμένεται η εισαγγελέας Φάνι Γουίλις να του απαγγείλει κατηγορίες για την απόπειρά του να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τζόρτζια, πιέζοντας αξιωματούχους να «του βρουν 11.780» ψήφους.
Κατά τη συνήθη τακτική του ο Τραμπ επέμεινε στο ψευδές του αφήγημα, υποστηρίζοντας πως όλες οι έρευνες εναντίον του γίνονται «προκειμένου ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΚΛΟΓΗ μέσα από ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ σε επίπεδα που ποτέ δεν έχουν ξαναϋπάρξει στις ΗΠΑ. Ο Διαταραγμένος Τζακ Σμιθ έχει ήδη ξοδέψει 25.000.000 δολάρια». Και επανέλαβε τα περί κυνηγιού μαγισσών και για ένα ακόμη τέχνασμα με στόχο να βλάψουν την εκστρατεία του: «Είναι μια θλιβερή ημέρα για τις ΗΠΑ. Αυτή είναι μια δίωξη σε έναν πολιτικό αντίπαλο, που κυριαρχεί στις ρεπουμπλικανικές προκριματικές και προηγείται κατά πολύ του Μπάιντεν. Αν δεν μπορείς να νικήσεις τον αντίπαλό σου, του απαγγέλλεις κατηγορίες. Δεν γίνεται να το επιτρέψουμε αυτό σε τούτη τη χώρα».
Συστράτευση των Ρεπουμπλικανών γύρω του

την Πέμπτη 3 Αυγούστου. Ο τέως πρόεδρος αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τις μεθοδεύσεις με τις οποίες προσπάθησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 | AP Photo/Julio Cortez
Οι δικηγόροι του άλλωστε εξέδωσαν μια πολεμική ανακοίνωση στην οποία φτάνουν να παρουσιάζουν την απαγγελία αυτών των κατηγοριών σαν κάτι που θυμίζει «τη Γερμανία των ναζί τη δεκαετία του ’30...».
Εως τώρα, όλες οι δικαστικές περιπέτειες του Ντόναλντ Τραμπ, αντί να τον αποδυναμώσουν, έχουν ενισχύσει τη θέση του στην πρωτοκαθεδρία του ρεπουμπλικανικού προεδρικού χρίσματος. Δημοσκόπηση της Ipsos για το Reuters έδειξε πως τον Απρίλιο (μετά την πρώτη ποινική του δίωξη για την εξαγορά της σιωπής της Ντάνιελς) αύξησε το προβάδισμά του στο 44% έναντι 30% του βασικού εσωκομματικού του αντιπάλου, Ρον ΝτεΣάντις, ενώ τις επόμενες ημέρες συγκέντρωσε περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια για την καμπάνια του.
Πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos στα μέσα Ιουλίου (όταν πλέον είχε παραπεμφθεί σε δίκη και για την παράνομη κατοχή απόρρητων εγγράφων) έδειξε πως το προβάδισμά του είχε εκτοξευτεί στο 47% έναντι 19% του ΝτεΣάντις, ενώ και πάλι τις μέρες που ακολούθησαν αυτή τη δεύτερη ποινική του δίωξη αυξήθηκε η χρηματοδότηση της καμπάνιας του, αν και με βραδύτερους ρυθμούς.
Οι Ρεπουμπλικανοί –ακόμη και οι αντίπαλοί του στην κούρσα για το χρίσμα- είτε τον υπερασπίζονται είτε αποφεύγουν να τοποθετηθούν, επιλέγοντας να συστρατευτούν μαζί του στον «πόλεμό» του εναντίον της κυβέρνησης Μπάιντεν για την «πολιτική του δίωξη». Μόνο ο πρώην αντιπρόεδρός του και επίσης διεκδικητής του χρίσματος, Μάικ Πενς, τόλμησε να επικρίνει δριμύτατα τον Τραμπ, θυμίζοντας πως του ζήτησε να παρανομήσει και να αρνηθεί την επικύρωση των αποτελεσμάτων. «Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν σήμερα είναι ένα χρήσιμο υπόμνημα: όποιος θέτει εαυτόν υπεράνω του Συντάγματος δεν θα έπρεπε να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ», τόνισε προσθέτοντας πως «στις 6 Ιανουαρίου ο Τραμπ απαίτησε να διαλέξω ανάμεσα σε εκείνον και το Σύνταγμα. Επέλεξα το Σύνταγμα, όπως θα κάνω πάντα».
Για καλό ή για κακό;
«Η απαγγελία κατηγοριών έχει σαφώς λειτουργήσει ως επιταχυντής για την εκστρατεία του Τραμπ» εκτιμά ο Κρις Τζάκσον, ερευνητής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos. Πράγματι το 43% των Ρεπουμπλικανών εξακολουθεί να έχει «πολύ θετική» άποψη γι’ αυτόν. Αλλά αναλυτές, όπως ο Ρεπουμπλικανός δημοσκόπος Αλαν Γκέλερ, υποστηρίζουν ότι αν ο Τραμπ φαίνεται να κεφαλαιοποιεί υπέρ του χρίσματός του τις δικαστικές του περιπέτειες, αυτές θα μπορούσαν να του στερήσουν την ψήφο των ανεξάρτητων και πιο μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών υπονομεύοντας τις πιθανότητες μιας νίκης του. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως το 37% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων θεωρούν λιγότερο πιθανόν να τον ψηφίσουν μετά τις ποινικές του διώξεις και μόνο ένα 8% δήλωσε πως τώρα είναι πιθανότερο να το κάνουν.
Το σημαντικότερο, ωστόσο, σε αυτή την ιστορική συγκυρία, έγραφε η αρθρογράφος της Washington Post, Ρουθ Μάρκους, είναι πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα υπερασπίζονται τον εαυτό τους, αρνούνται μια απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας που ο Τραμπ ορκίστηκε να προστατεύσει. [...]
Το ρίσκο της απαγγελίας ποινικών κατηγοριών στον Τραμπ περιλαμβάνει το να πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυσπιστία απέναντι σε αυτό που οι σύμμαχοί του ισχυρίζονται πως είναι μια κομματική εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης· να προκαλέσει μεγαλύτερη αναταραχή σε ένα ήδη φλεγόμενο και διχασμένο εκλογικό σώμα· και το πιο τρομακτικό, να εξαπολύσει έναν τιμωρητικό (φαύλο) κύκλο δίωξης πολιτικών αντιπάλων.
[…] Αλλά αν επιτρέψουμε στη συμπεριφορά του Τραμπ να επικρατήσει, αν δεν την αποκαλέσουμε με το όνομα του εγκλήματος που φαίνεται πως είναι, τότε το μήνυμα σε μελλοντικούς προέδρους που επιδιώκουν να κρατηθούν στην εξουσία με κάθε τίμημα είναι: ο δρόμος είναι ανοιχτός. […] Η ποινική δίωξη του Τραμπ με αυτές τις κατηγορίες είναι ένα σοβαρό -ακόμα και επικίνδυνο- βήμα. Το να συγχωρείς όμως τη συμπεριφορά του, αγνοώντας την, θα ήταν πολύ χειρότερο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας