Την τρίτη εβδομάδα της πλησιάζει η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στον Καναδά, με κυριότερη συνέπεια τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει στο μεταναστευτικό σύστημα της χώρας.
Εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής σχετικά με θέματα μετανάστευσης δεδομένου ότι έχουν ματαιωθεί ακροαματικές διαδικασίες ενώ έχει καθυστερήσει και η εξέταση των αιτήσεών τους.
Ο Καναδάς είναι χώρα που δέχεται ετησίως πολλές χιλιάδες μετανάστες υψηλού μορφωτικού επιπέδου, για να καλύπτει κενά σε διάφορες ειδικότητες. Μετά τις σοβαρές καθυστερήσεις στις εγκρίσεις αιτήσεων μετανάστευσης, εκφράζονται φόβοι ότι η χώρα θα μπορούσε να καταστεί λιγότερο ανταγωνιστική στην αναζήτηση ταλέντων ενώ αντιμετωπίζει κενά στην αγορά εργασίας.
Στην απεργία, που ξεκίνησε στις 19 Απριλίου, συμμετέχουν περίπου 155.000 ομοσπονδιακοί δημόσιοι υπάλληλοι. Βασικά αιτήματά τους είναι οι αυξήσεις μισθών και να συμπεριληφθεί στη συλλογική σύμβαση εργασίας και το ζήτημα της τηλεργασίας.
Η απεργία έχει επηρεάσει σχεδόν τους πάντες: από τους αιτούντες καθεστώς πρόσφυγα, η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση των οποίων ματαιώθηκε, μέχρι τους συγγενείς ατόμων που περιμένουν την έκδοση άδειας μόνιμου κατοίκου και βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Επίσης, έχει επηρεάσει άτομα από τους μετανάστες εργάτες μέχρι τους ξένους φοιτητές.
Ο Καναδάς έχει αυξήσει τον στόχο υποδοχής μεταναστών σε επίπεδα ρεκόρ και προσδοκά να δέχεται 500.000 νέους μόνιμους κατοίκους τον χρόνο ως το 2025 για να καλύψει τις ελλείψεις σε προσωπικό σε διάφορους τομείς της οικονομίας, από τον κατασκευαστικό έως και τον υγειονομικό. Το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων στη χώρα καθιστά τη μετανάστευση βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.
Κάποιοι επίδοξοι μετανάστες έχουν μείνει σε κατάσταση αναμονής στο εξωτερικό, άλλοι με την απορία αν η άδεια παραμονής τους θα λήξει. Ορισμένοι εργοδότες έχουν μείνει χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Κάποιοι που πρέπει να ταξιδέψουν δεν μπορούν να το κάνουν γιατί δεν έχει εκδοθεί το διαβατήριό τους.
Η δικηγόρος, ειδική σε θέματα μετανάστευσης Ξένια Τσερν λέει ότι δέχεται τηλεφωνήματα στο γραφείο της από πελάτες της που ανησυχούν.
«Δεν έχουμε ακούσει κάτι. Τι να κάνουμε; Τους λέμε ότι θα πρέπει να κάνουν υπομονή», λέει.
Οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την απεργία ήρθαν να επιδεινώσουν την κατάσταση στο μεταναστευτικό σύστημα του Καναδά, που επλήγη από τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν αρχικά λόγω της πανδημίας και των μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τον Γκίντι Μαμόν, δικηγόρο, ειδικό σε θέματα μετανάστευσης, ένα μεταναστευτικό σύστημα που κρίνεται δυσλειτουργικό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στις προσπάθειες προσέλκυσης ταλαντούχων μεταναστών. Επίσης, ο υπουργός Μετανάστευσης, Προσφύγων & Ιθαγένειας του Καναδά, Σον Φρέιζερ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εξαιτίας της απεργίας δεκάδες χιλιάδες φάκελοι δεν έχουν τεθεί υπό επεξεργασία, πράγμα που θα είχε συμβεί υπό κανομικές συνθήκες.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σον Φρέιζερ είπε ότι «όσο περισσότερο συνεχίζεται η απεργία, τόσο πιο σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας