Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
© motortion | Dreamstime.com

Reuters: Συμμάχους για την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα αναζητούν οι ΗΠΑ

Σε αγώνα αναζήτησης συμμάχων για την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα, στην περίπτωση που το Πεκίνο προχωρήσει σε στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν αποδυθεί οι ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο έχει προτείνει και ένα σχέδιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στην Ουκρανία -το Κίεβο το έχει απορρίψει-, ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι υποστηρίζουν ότι η Κίνα προτίθεται να στείλει όπλα στη Ρωσία, ώστε να συνεχίσει τον πόλεμο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν προσκομιστεί στοιχεία.

Το Reuters, που επικαλείται τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους και άλλες πηγές, αναφέρει ότι οι διαβουλεύσεις για την επιβολή κυρώσεων στην κίνα, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, αποσκοπούν στη συγκέντρωση υποστήριξης από μια σειρά χωρών, ιδίως εκείνων της πλούσιας Ομάδας των 7 (G7). Ωστόσο, δεν διευκρίνισαν ποιες συγκεκριμένες κυρώσεις θα προτείνει η Ουάσιγκτον. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η κύρια υπηρεσία για την επιβολή κυρώσεων, αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ.

Το θέμα της κινεζικής βοήθειας στη Ρωσία φέρεται να έχει τεθεί τόσο στις συναντήσεις μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ καθώς και κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 18 Φεβρουαρίου μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του Κινέζου ομολόγου του Γουάνγκ Γι στο περιθώριο της παγκόσμιας διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρχικά τα βήματα της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κινεζικής υποστήριξης προς τη Ρωσία περιελάμβαναν άτυπη προσέγγιση σε επιτελικό και διπλωματικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομικών. Οι πηγές που επικαλείται, είπαν ότι οι αξιωματούχοι έβαζαν τις βάσεις για πιθανή δράση κατά του Πεκίνου με τη βασική ομάδα χωρών που υποστήριξαν περισσότερο τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει σχετικά ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία έχει φέρει σε δύσκολη θέση τις σχέσεις της Κίνας τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με άλλους. 

Αξιωματούχος χώρας με την οποία συνεργάζονται οι ΗΠΑ, φέρεται να είπε ότι είναι λίγες οι πληροφορίες που στηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι η Κίνα εξετάζει πιθανή στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν παράσχει λεπτομερείς αναφορές των πληροφοριών αυτών στους συμμάχους.

Ο ρόλος της Κίνας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν ο Τζο Μπάιντεν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στον Λευκό Οίκο, αύριο την Παρασκευή. Ήδη σήμερα, ο Όλαφ Σολτς κάλεσε το Πεκίνο να μην προχωρήσει στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία.

Κυβερνητική πηγή στις ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θέλει πρώτα να θέσει την ιδέα των συντονισμένων κυρώσεων κατά της Κίνας και να «σφυγμομετρήσει» τις αντιδράσεις των συμμάχων σε περίπτωση που εντοπιστούν αποστολές όπλων στη Ρωσία από την Κίνα. «Στο μέτωπο της G7, νομίζω ότι υπάρχει πραγματική ευαισθητοποίηση», είπε άλλη πηγή, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή λεπτομερή μέτρα που επικεντρώνονται στην Κίνα.

Ο ρόλος της Κίνας

Η σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται πλέον σε κατάσταση πολέμου χαρακωμάτων και καθώς εξαντλούνται τα πυρομαχικά για τη Ρωσία, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί τους φοβούνται ότι οι τυχόν προμήθειες από την Κίνα θα μπορούσαν να ωθήσουν τη σύγκρουση προς όφελος της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ στη σύνοδο της G7 πέτυχε μια διατύπωση στην κοινή δήλωση, με την οποία γινόταν έκκληση σε «τρίτες χωρες» να σταματήσουν «να παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες», χωρίς να αναφέρεται ξεκάθαρα η Κίνα.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες που κατηγορούνται ότι βοήθησαν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, όπως περιορισμούς των εξαγωγών σε εταιρείες στην Κίνα και αλλού που θα τους εμποδίσουν να αγοράσουν είδη, όπως ημιαγωγούς.

«Προσπαθήσαμε να δείξουμε πολύ καθαρά, τόσο κατ' ιδίαν στο Μόναχο, όσο και δημόσια, τις ανησυχίες μας», είπε στο Κογκρέσο ο Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ για την Ανατολική Ασία. «Έχουμε μιλήσει για τις συνέπειες εάν το κάνουν. Και γνωρίζουμε επίσης ότι πολλοί από τους ομοϊδεάτες μας εταίρους συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες».

Τι εμποδίζει τις κυρώσεις

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Κίνα, είναι η πλήρης ενσωμάτωσή της στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης και της Ασίας, γεγονός που περιπλέκει τις συνομιλίες. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ από τη Γερμανία μέχρι τη Νότια Κορέα είναι επιφυλακτικοί στο να αποξενώσουν την Κίνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Reuters: Συμμάχους για την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα αναζητούν οι ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας