Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.3° 14.0°
0 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.8° 13.7°
1 BF
83%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.0°
2 BF
82%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
8°C
7.9° 7.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
2 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.3° 11.9°
1 BF
71%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
81%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
1 BF
57%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
91%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
74%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Jeffrey T. Barnes

Ο χιονιάς στις ΗΠΑ σαρώνει και σκοτώνει

«Χιονοθύελλα του αιώνα» την αποκάλεσε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθριν Χόκαλ, και μερικοί άλλοι αξιωματούχοι της Πολιτείας.

Mια χιονοθύελλα με ασυνήθιστη σφοδρότητα και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (στη Μοντάνα, για παράδειγμα, το θερμόμετρο έδειξε -45 βαθμούς Κελσίου), που έπληξε κυρίως τις ανατολικές, βόρειες και μεσοδυτικές Πολιτείες και μέχρι χθες είχε αφήσει πίσω της τουλάχιστον 49 καταμετρημένους νεκρούς σε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ, οι 27 εξ αυτών στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και όλοι σχεδόν στο Μπάφαλο. Κι ακόμα το πρόβλημα δεν έχει τελειώσει.

Οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν νέες χιονοπτώσεις για χθες Τρίτη και σήμερα Τετάρτη στην κομητεία Ερι της Νέας Υόρκης στην οποία ανήκει το Μπάφαλο, με την προοπτική το νέο στρώμα χιονιού να φτάσει ώς τους πέντε πόντους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ανακοινώνοντας παράλληλα τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος. Παράλληλα, συνεχίζονταν τα προβλήματα στις συγκοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση.

Περίπου 3.410 εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις είχαν ακυρωθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware, ενώ, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο PowerOutage.us, κάπου 122.000 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη τη χώρα (συγκριτικά με το 1,8 εκατομμύρια το Σάββατο). Την ίδια στιγμή, εκφράζονται ανησυχίες για αύξηση του αριθμού των θυμάτων, όταν τα σωστικά συνεργεία θα έχουν απεγκλωβίσει και το τελευταίο από τα εκατοντάδες οχήματα που παραμένουν θαμμένα κάτω από το χιόνι. Τα περισσότερα θύματα ήταν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους. Αρκετοί άλλοι υπέστησαν ανακοπή από το κρύο και τον δυνατό αέρα, καθώς φτυάριζαν το χιόνι έξω από το σπίτι τους, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν ασθενείς που δεν έλαβαν έγκαιρα ιατρική βοήθεια, εξαιτίας της θεομηνίας.

Στον επιστημονικό κόσμο, όπως είναι επόμενο, έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν αυτή η τελευταία «τέλεια καταιγίδα» οφείλεται, έστω και εν μέρει, στην κλιματική αλλαγή.

«Είναι δύσκολο να το πούμε», λέει στο Associated Press ο Μαρκ Σερίζ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων για τις Χιονοπτώσεις από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Είμαστε όμως αντιμέτωποι με ένα κάπως μεγαλύτερο ρίσκο; Απόλυτα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο χιονιάς στις ΗΠΑ σαρώνει και σκοτώνει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας