Η Τρίτη ήταν μια καλή μέρα για τα δικαιώματα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών. Σε μια σειρά ψηφοφοριών σε διάφορες Πολιτείες, αυτή που ξεχώρισε και δικαιωματικά τράβηξε όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν το δημοψήφισμα στο Κάνσας με το οποίο οι πολίτες απάντησαν «όχι» στο αίτημα να τροποποιηθεί το Σύνταγμα της Πολιτείας ώστε να μην αναγνωρίζεται πια το δικαίωμα στην άμβλωση.
Μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα εξέλιξη περίπου δύο μήνες μετά την εξωφρενική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Ρόου εναντίον Γουέιντ που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, παραπέμποντας το ζήτημα στις κατά τόπους Πολιτείες. Εχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία γιατί αυτό το «όχι» δεν ήλθε από κάποια φιλελεύθερη Πολιτεία, αλλά από το παραδοσιακά συντηρητικό Κάνσας που το 2020 έβγαλε πρώτο τον Ντόναλντ Τραμπ με αρκετά άνετη πλειοψηφία και οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν το τοπικό Κογκρέσο.
Στο Κάνσας, λοιπόν, που έκανε την έκπληξη, στο 98% της καταμέτρησης μέχρι χθες το απόγευμα, το 59% των ψηφοφόρων τασσόταν υπέρ της διατήρησης του δικαιώματος στην άμβλωση έναντι του 41% που ψήφισε κατά. Ενδεικτικό μάλιστα του πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα αποτελεί η αθρόα προσέλευση των ψηφοφόρων. Περισσότεροι από 800.000 πολίτες προσήλθαν στην κάλπη, σχεδόν οι διπλάσιοι συγκριτικά με τους 470.000 που ψήφισαν στις προκριματικές εκλογές του 2018 για την ανάδειξη των υποψηφίων για τη θέση του κυβερνήτη.
«Οι πολίτες του Κάνσας απέρριψαν τις απόπειρες των πολιτικών που τάσσονται κατά των αμβλώσεων να δημιουργήσουν ένα αστυνομικό κράτος σε θέματα αναπαραγωγής», δήλωσε στο Associated Press η Κίμπερλι Ινέζ Μακγκουάιαρ, διευθύντρια της ένωσης για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα Unite for Reproductive & Gender Equity.
Το αποτέλεσμα στο Κάνσας χαιρετίστηκε από σειρά πολιτικών από το Δημοκρατικό Κόμμα και φυσικά, από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Αυτή η ψήφος δείχνει ξεκάθαρα αυτό που ήδη γνωρίζουμε: ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνεί στο ότι οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση και το δικαίωμα να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για την υγεία τους», ανέφερε μεταξύ άλλων στο ανακοινωθέν του.
Χθες μάλιστα, ο Μπάιντεν αναμενόταν να υπογράψει και δεύτερο διάταγμα σχετικά με τις αμβλώσεις, το οποίο θα δίνει οδηγίες στο υπουργείο Υγείας να βρει τρόπους για να καλύπτει τα έξοδα των γυναικών που αναγκάζονται να μεταβούν σε άλλη Πολιτεία για θέματα που αφορούν την αναπαραγωγική τους υγεία, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Μία «αγκαλιά» για όλες
Το Κάνσας, εν προκειμένω, είδε το τελευταίο διάστημα μεγάλη αύξηση στην επισκεψιμότητα από γυναίκες από το Τέξας, την Οκλαχόμα, το Μιζούρι και άλλες Πολιτείες που έχουν επιβάλει ασφυκτικούς περιορισμούς στη διαδικασία της άμβλωσης.
Σύμφωνα μάλιστα με εκπρόσωπο της κλινικής Trust Women στη Γουίτσιτα, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Κάνσας, το 60% των ασθενών τους προέρχεται από άλλες Πολιτείες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το συντηρητικό κατά τα άλλα Κάνσας έχει έναν ιδιαίτερα φιλελεύθερο -και μάλιστα κατοχυρωμένο στο Σύνταγμά του νόμο- που επιτρέπει την άμβλωση ώς την 22η εβδομάδα της κύησης.
Είναι μάλιστα η μία από τις 10 αμερικανικές Πολιτείες που έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην άμβλωση και το οποίο μπορεί να ανατραπεί μόνο με δημοψήφισμα. Το αίτημα για συνταγματική κατοχύρωση θα τεθεί και σε άλλες Πολιτείες, όπως το Βερμόντ, η Καλιφόρνια, το Κεντάκι και το Μίσιγκαν, στην κάλπη του Νοεμβρίου, στις ψηφοφορίες που θα γίνουν παράλληλα με τις εκλογές για την ανανέωση του μεγαλύτερου τμήματος του Κογκρέσου.
«Το αποτέλεσμα στο Κάνσας καταδεικνύει την ολοένα εντονότερη αντίθεση ανάμεσα στις ενέργειες των πολιτειακών Ρεπουμπλικανών αιρετών και τις επιθυμίες των Αμερικανών ψηφοφόρων», σχολίαζε χθες το CNN, προσθέτοντας επίσης πως «αποτελεί σαφή ένδειξη για το ότι η επιθυμία να προστατευθεί το δικαίωμα στην άμβλωση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δυνατό επιχείρημα για τους Δημοκρατικούς στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές».
Πολλά αμερικανικά ΜΜΕ έθεταν χθες το ερώτημα κατά πόσο το δημοψήφισμα του Κάνσας μπορεί να είναι προάγγελος για το τι θα συμβεί τον Νοέμβριο. Πόσο μάλλον όταν όλα τα γκάλοπ δείχνουν ότι οι Αμερικανοί από όλο το πολιτικό φάσμα επιθυμούν να παραμείνουν νόμιμες οι αμβλώσεις. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο του CNN, το 63% των Αμερικανών αποδοκιμάζει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ενας άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου θα είναι το ποιόν των Ρεπουμπλικανών που θα μονομαχήσουν με τους Δημοκρατικούς για μια θέση στη Βουλή, στη Γερουσία και για το αξίωμα του κυβερνήτη. Η Τρίτη ήταν μια καλή μέρα και για το φιλοτραμπικό στρατόπεδο, καθώς στις προκριματικές εκλογές στην Αριζόνα, στο Κάνσας και το Μίσιγκαν νίκησαν οι υποψήφιοι που είχαν υποστηριχθεί από τον τέως πρόεδρο, ορισμένοι μάλιστα εκ των οποίων ασπάζονται τη συνωμοσιολογική θεωρία για νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Washington Post, τουλάχιστον 100 τραμπικοί υποψήφιοι έχουν κερδίσει στις διάφορες προκριματικές και θα κονταροχτυπηθούν με τους Δημοκρατικούς αντιπάλους τους τον Νοέμβριο. Αραγε, οι ψηφοφόροι θα «τρομάξουν» αρκετά ώστε να αποφασίσουν να στηρίξουν τους υποψηφίους των Δημοκρατικών;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας