Οι έως τώρα συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται ότι έχουν θορυβήσει περισσότερο από όσο παραδέχονται τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που έχουν αρχίσει να εξετάζουν μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό της σύγκρουσης.
Τουλάχιστον αυτό αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN, το οποίο επικαλείται πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντώνται τακτικά τις τελευταίες εβδομάδες με Βρετανούς και Ευρωπαίους ομολόγους τους για να συζητήσουν πιθανά πλαίσια για κατάπαυση του πυρός και για τερματισμό του πολέμου.
Όπως αναφέρεται, μεταξύ των θεμάτων που συζητιούνται είναι και το πλαίσιο τεσσάρων σημείων που πρότεινε η Ιταλία στα τέλη του περασμένου μήνα, που περιλαμβάνει τη δέσμευση της Ουκρανίας σε ουδετερότητα όσον αφορά το ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά και διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για το μέλλον της Κριμαίας και του Ντονμπάς.
Και παρά την αμερικανική δέσμευση ότι δεν θα αποφασιστεί «τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», το Κίεβο δεν έχει άμεση εμπλοκή σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ δεν πίεσαν την Ουκρανία να δεσμευτεί σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο ούτε πίεσαν το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι σαφές ποιο είναι το πλαίσιο προτάσεων που οι ΗΠΑ θεωρούν «κατάλληλο» ώστε να συμμετάσχουν οι Ουκρανοί στις συζητήσεις.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, Αμερικανοί και άλλοι Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχει η αυξανόμενη ανησυχία ότι εάν οι δύο εμπόλεμες πλευρές δεν επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν καταλήξουν σε συμφωνία, ο πόλεμος θα διαρκέσει πάρα πολύ, ακόμη και χρόνια.
Αυτό που επισημαίνει το CNN είναι ότι παραμένει ασαφές αν αυτές οι συζητήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις που θα έχουν αποτέλεσμα τη λήξη του πολέμου. Άλλωστε, η αμερικανική κυβέρνηση δεν βλέπει σύντομα προοπτική για διπλωματική πρόοδο ή εκεχειρία, ενώ αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι το Κίεβο δεν δείχνει διάθεση να διαπραγματευθεί.
Παρ' όλα αυτά, έπειτα από 100 και πλέον ημέρες πολέμου, αυξάνει η ανησυχία ότι όσο η σύγκρουση συνεχίζεται θα αυξάνονται και οι επιπτώσεις του πολέμου, αίσθημα που αντανακλάται στη λεπτή αλλαγή που χρησιμοποιείται στη γλώσσα των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.
Ένα παράδειγμα είναι η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, που μίλησε για την ανάγκη «να αποδυναμωθεί μακροπρόθεσμα» ο ρωσικός στρατός, όταν ο αρχικός δηλωμένος στόχος των ΗΠΑ ήταν «η Ρωσία να αποτύχει».
Η αλλαγή είναι προφανής και σε μεγάλο βαθμό συνδέεται και με το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επιτύχει σημαντικά κέρδη στο εδαφικό -ο ίδιος ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι το 20% των ουκρανικών εδαφών είναι υπό ρωσικό έλεγχο- και οι ΗΠΑ βλέπουν ότι η Ουκρανία θα κατορθώσει να έχει κέρδη μόνο σε διπλωματικό επίπεδο.
Η ελπίδα, δήλωσαν στο CNN αξιωματούχοι, είναι ότι οι ΗΠΑ μπορούν να υποστηρίξουν την Ουκρανία για αρκετό καιρό ώστε να προχωρήσει σε μια ειρηνική διευθέτηση και όχι σε πλήρη συνθηκολόγηση. Χρησιμοποιώντας προσεκτικό λεξιλόγιο, είπαν ότι οι ΗΠΑ δεν πιέζουν για την Ουκρανία να παραχωρήσει οποιοδήποτε έδαφος στη Ρωσία και είπαν από την αρχή του πολέμου ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν να εμπλακούν άμεσα σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Άλλη πηγή ανέφερε ότι οποιαδήποτε πίεση ασκούν οι ΗΠΑ και η Δύση στην Ουκρανία για διαπραγμάτευση θα μπορούσε να διαβρώσει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης του Κιέβου στις μελλοντικές συνομιλίες.
Και παρά το γεγονός ότι το υπάρχον αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις οι ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι ευκαιρία για να αποδυναμωθεί η Ρωσία, αναγνωρίζουν ότι όσο περισσότερο διαρκεί η σύγκρουση, τόσο υψηλότερο είναι το κόστος για τη Δύση, αλλά και και τόσο μεγαλύτερη είναι η πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μπάιντεν όσον αφορά τον εφοδιασμό της Ουκρανίας, την εξεύρεση βιώσιμων πόρων που θα αντικαταστήσουν το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, χωρίς να πληγεί και η ευρωπαϊκή στρατηγική των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέσα στην κυβέρνηση Μπάιντεν υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, διότι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι νέες σκληρές κυρώσεων, προς τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς των ΗΠΑ στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, θα μπορούσαν να αναστατώσουν ακόμη περισσότερο τις αγορές ενέργειας. Επίσης, φοβούνται ότι τέτοιου είδους αποφάσεις θα μπορούσαν να πλήξουν και την ενότητα του ΝΑΤΟ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας