Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Adrian Wyld/The Canadian Press via AP

Ανεμβολίαστοι φορτηγατζήδες αναστατώνουν τον Καναδά

Μπορεί ο Καναδάς να συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στον κόσμο, όπου το 79% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, το 85% έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση, ενώ το 39,5% έχει κάνει και την ενισχυτική, φαίνεται όμως ότι η μικρή μειοψηφία που αντιστέκεται καταφέρνει να κάνει μεγαλύτερο θόρυβο από αυτόν που αναλογεί στο μέγεθός της.

Αυτή η μειοψηφία των αντιεμβολιαστών έκανε αισθητή την παρουσία της στην Οτάβα το Σαββατοκύριακο όπου αρκετές χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και όλων των μέτρων κατά της πανδημίας συνοδεία φορτηγών και άλλων οχημάτων, μπλοκάροντας τις κεντρικές αρτηρίες της καναδικής πρωτεύουσας.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε από τον κλάδο των οδηγών φορτηγών οι οποίοι αντιστέκονται στην πρόσφατη οδηγία που απαιτεί πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους διασχίζουν τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά. Αν και σύμφωνα με την Ενωση Φορτηγών Καναδά, το 85-90% των οδηγών που εκτελούν το συγκεκριμένο δρομολόγιο έχει εμβολιαστεί. Αυτοί ξεκίνησαν προ ημερών με ένα «κομβόι ελευθερίας», όπως το ονόμασαν, το οποίο κατέληξε στην Οτάβα και στην πορεία συνενώθηκε με πάσης φύσεως αντιεμβολιαστές. Ανάμεσά τους και διάφορα ακροδεξιά στοιχεία με σημαίες με σβάστικες και άλλα ναζιστικά σύμβολα που κατά τα άλλα διαδήλωναν κατά του «φασισμού» της υποχρεωτικότητας.

Σύμφωνα με ορισμένα σενάρια που ούτε διαψεύδονατι ούτε επιβεβαιώνονται από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό φυγαδεύτηκε σε άγνωστη τοποθεσία από τον «φόβο» των διαδηλωτών. Πάντως, βρίσκεται εδώ και αρκετές μέρες σε αυτοαπομόνωση και τηλεργάζεται καθώς ένα από τα παιδιά του έχει νοσήσει με Covid. Πολλά αρνητικά σχόλια εισέπραξε ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Καναδά, Εριν Ο’Τουλ, ο οποίος συναντήθηκε με τους διαδηλωτές και προσέφερε σε αρκετούς καφέ.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε (αλίμονο!) την υποστήριξή του στους Καναδούς οδηγούς. Ο δε «εξαφανισμένος» Τριντό δήλωσε ότι οι Καναδοί δεν εκπροσωπούνται από αυτή «τη φασαριόζικη, μικρή, αλλά πολύ ηχηρή μειοψηφία Καναδών που βάλλουν κατά της επιστήμης, της κυβέρνησης, της κοινωνίας και των οδηγιών για τη δημόσια υγεία».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανεμβολίαστοι φορτηγατζήδες αναστατώνουν τον Καναδά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας