Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Patrick Semansky

Επιστήμονες «αδειάζουν» τον Τραμπ

«Πόσους θανάτους και πόσο πόνο είστε διατεθειμένοι να δεχτείτε προκειμένου να επιστρέψετε συντομότερα αντί για αργότερα σε αυτό που θα θέλατε να είναι μια μορφή κανονικότητας;» Παρά τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη με συνεχείς επιθέσεις κατά της Κίνας και σενάρια συνωμοσίας σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού, το ερώτημα που έθεσε σε συνέντευξή του στο CNN o κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Αντονι Φάουσι, το πρόσωπο της ενημέρωσης για την πανδημία, επιχειρεί να προσγειώσει την κυβέρνηση και το κοινό στη σκληρή πραγματικότητα:

Η επιδημία κάθε άλλο παρά βρίσκεται σε ύφεση και το πρόωρο «ξεκλείδωμα» της οικονομίας, το οποίο επιχειρούν αρκετές Πολιτείες με τις ευλογίες του προέδρου, πιθανότατα θα επιφέρει πολύ περισσότερους θανάτους.

Παράλληλα, ο Φάουσι επεφύλασσε ένα ακόμα «δωράκι» για τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «National Geographic» που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο σπουδαίος Αμερικανός επιστήμονας δήλωσε ότι τα επιστημονικά στοιχεία «κλίνουν πάρα πολύ προς το συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός προήλθε από τη φύση και μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο».

Ανεξάρτητα πάντως από την προέλευση του νέου κορονοϊού και τα σενάρια της κυβέρνησης, χθες, οι ΗΠΑ πλησίαζαν τους 69.000 νεκρούς και 1,19 εκατ. κρούσματα. Εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα δεν υπήρξε μέρα όπου ο καθημερινός απολογισμός των θυμάτων να μην ξεπερνά τα 1.000. Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, το επίκεντρο της πανδημίας στην Αμερική, πρόσθεσε άλλους 1.700 θανάτους στον κατάλογο των 4.000 και πλέον ανθρώπων που πέθαναν ή πιστεύεται ότι πέθαναν στα γηροκομεία εξαιτίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, εδώ και μέρες σημειώνεται αύξηση στην καταγραφή νέων κρουσμάτων ύψους 2%-4%, με αποτέλεσμα αυτά να κυμαίνονται ανάμεσα στις 25.000 με 30.000 ημερησίως. Και οι προβλέψεις αρκετών επιστημόνων για το εγγύς μέλλον είναι ακόμα πιο δυσοίωνες.

Αναζωπύρωση

Eνώ η ίδια η ομάδα κρούσης του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό προβλέπει από 100.000 ώς 240.000 νεκρούς, ακόμη κι αν τηρηθούν σωστά όλα τα μέτρα, εσωτερική έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην οποία είχαν πρόσβαση οι «New York Times» και που βασίζεται εν πολλοίς σε μαθηματικά μοντέλα υπολογισμών που χρησιμοποιεί το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, τόνιζε πως υπάρχει ενδεχόμενο νέας αναζωπύρωσης από τα μέσα του Μαΐου, με σχεδόν διπλάσιο αριθμό θανάτων ώς την 1η Ιουνίου, δηλαδή γύρω στους 3.000 ημερησίως από περίπου 1.500 τα τελευταία 24ωρα.

Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν ενστερνίζεται το περιεχόμενο της έκθεσης. «Η μελέτη του Τζονς Χόπκινς που προβάλλεται ως ακριβής από τα ΜΜΕ βασίζεται σε εσφαλμένες υποθέσεις και δεν είναι επ’ ουδενί αντιπροσωπευτική καμίας από τις προβλέψεις που πραγματοποιεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακένανι.

Την ίδια στιγμή, πάντως, κάποιοι επιστήμονες φοβούνται ότι τα νέα επίκεντρα της πανδημίας θα μεταφερθούν από τη Νέα Υόρκη ή την Καλιφόρνια σε άλλες Πολιτείες, κυρίως του Νότου. Κι αυτό γιατί, ενώ τα παλιά επίκεντρα δείχνουν να έχουν ισιώσει την καμπύλη της μετάδοσης, σε άλλα σημεία παρατηρούνται αυξητικές τάσεις, οι οποίες πιθανώς θα επιδεινωθούν με τη σταδιακή έστω άρση των προστατευτικών μέτρων και το άνοιγμα κάποιων καταστημάτων και άλλων επιχειρήσεων.

Μετά τις νέες δυσάρεστες εξελίξεις στο επιδημιολογικό κομμάτι, ο Τραμπ πρέπει να βρει νέα όπλα στη φαρέτρα του. Μόνο που στο μέτωπο το οποίο έχει ανοίξει με την Κίνα «αδειάζεται» από εχθρούς και φίλους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος έκοψε πρόσφατα τη χρηματοδότηση διέψευσε τους ισχυρισμούς του Τραμπ για διαρροή του ιού από εργαστήρι της Γουχάν.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εκτακτων Καταστάσεων του Οργανισμού, Μάικλ Ράιαν, δήλωσε από τη Γενεύη ότι όλα αυτά είναι «υποθέσεις» και αν οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία, πρέπει να τα καταθέσουν, πράγμα που δεν έχουν κάνει ακόμα. «Δεν έχουμε λάβει από τις ΗΠΑ στοιχεία που να μας ενημερώνουν για την προέλευση του κορονοϊού. Αν υπάρχει κενό ενημέρωσης, ο ΠΟΥ αδυνατεί να εργαστεί», δήλωσε ο δόκτωρ Ράιαν και πρόσθεσε ότι, βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός, ο COVID-19 είναι φυσικής προέλευσης.

Κι ενώ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν αποδέχονται τους ισχυρισμούς του Τραμπ και του ΥΠ.ΕΞ. Μάικ Πομπέο περί εργαστηρίων, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πως διαψεύδεται και από τις αντίστοιχες υπηρεσίες φιλικών χωρών. Η Five Eyes (Πέντε μάτια) είναι μια συμμαχία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία για την ανταλλαγή πληροφοριών πάνω σε θέματα που αφορούν την εθνική και παγκόσμια ασφάλεια.

Η ομάδα των πέντε

Οπως διαβάζουμε λοιπόν σε ρεπορτάζ του CNN, οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι Five Eyes αντικρούουν τις θεωρίες Τραμπ και Πομπέο σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τριών αξιωματούχων που επικαλείται το ρεπορτάζ, οι υπηρεσίες πληροφοριών της ομάδας των πέντε θεωρούν «εξαιρετικά απίθανο» το ενδεχόμενο να διέφυγε ο ιός από εργαστήρι της Γουχάν και συγκλίνουν στην εκδοχή της διασποράς μέσω κάποιας αγοράς στην Κίνα.

Εως χθες το απόγευμα, ο Λευκός Οίκος δεν είχε αντιδράσει στο ρεπορτάζ. Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες μέρες, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είχε πει δημόσια πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν ότι ο κορονοϊός προήλθε από εργαστήρι της πόλης Γουχάν. Αμα έχεις τέτοιους φίλους...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επιστήμονες «αδειάζουν» τον Τραμπ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας