Τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ ανυπομονεί να θέσει ξανά «σε πλήρη λειτουργία» τις ΗΠΑ, η χώρα χθες ξεπερνούσε το «ψυχολογικό όριο» των 1.000 νεκρών από τον κορονοϊό. Αυτό «εν μέσω σποραδικών και αποσπασματικών πληροφοριών που φτάνουν από τις σκληρά δοκιμαζόμενες πολιτειακές και τοπικές αρχές», όπως σημείωνε η Washington Post.
«Εμφανίζονται νέα μοτίβα στην εξάπλωση του ιού» εξηγούσε η αμερικανική εφημερίδα. Τα περισσότερα θύματα είναι άνω των 70, ο ιός ωστόσο στέλνει στα νοσοκομεία και σκοτώνει και νεότερους σε ηλικία Αμερικανούς. Η πλειονότητα όσων πεθαίνουν είναι άντρες και συνήθως έχουν υποκείμενα νοσήματα. Η ασθένεια έχει σκοτώσει ανθρώπους σε 40 Πολιτείες και στην πρωτεύουσα, με τους περισσότερους θανάτους να σημειώνονται στη Νέα Υόρκη».
Με την αμερικανική μεγαλούπολη να εξελίσσεται στο νέο παγκόσμιο επίκεντρο της επιδημίας του COVID-19, το υγειονομικό προσωπικό περιμένει νέο μεγάλο κύμα ασθενών στα νοσοκομεία τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες και προστατευτικό υλικό. «Σίγουρα δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη μέχρι τώρα καριέρα μου. Παραπέμπει σε μια εξαιρετική περίσταση και για εμάς τους γιατρούς αλλά και για όλους τους άλλους στην παγκόσμια κοινότητα» λέει στην Guardian ο Ντάνιελ Φάιν, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Montefiore Medical Center.
Κι ενώ ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, δηλώνει ότι ενδεχομένως τα θετικά αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων να γίνονται δειλά δειλά ορατά, τα κρούσματα αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι προβλεπόταν φτάνοντας χθες τις 33.000 τουλάχιστον. Οι πολιτειακές αρχές υπολογίζουν να χρειαστούν 140.000 νοσοκομειακές κλίνες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, 33.000 περισσότερες από ό,τι υπολόγιζαν μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, όταν το δυναμικό ολόκληρης της Πολιτείας ήταν 53.000 όταν ξεκίνησε η επιδημία, όπως σημειώνει η Guardian.
Ο Κουόμο ορκίζεται πως θα κινήσει γη και ουρανό προκειμένου να καλύψει τα κενά. Ενα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η μετατροπή κάποιων ξενοδοχείων σε νοσοκομεία. Απηύθυνε επίσης έκκληση στους συνταξιούχους του υγειονομικού κλάδου να συνδράμουν ως προσωπικό έκτακτης ανάγκης.
Στο μεταξύ, σε ένα παράλληλο σύμπαν, ο πρόεδρος Τραμπ οραματίζεται την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη συνολική επανεκκίνηση της οικονομίας μέχρι το Πάσχα των Καθολικών στις 11 Απριλίου, απηχώντας τις απόψεις και αρκετών μεγαλοεπιχειρηματιών της χώρας που δεν θέλουν να συνεχίσουν να χάνουν κέρδη εξαιτίας της καραντίνας. Προχθές μάλιστα, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης για την επιδημία από τον Λευκό Οίκο, κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι θέλουν να παραμείνει η οικονομία σε κατάσταση παράλυσης προκειμένου να σαμποτάρουν την επανεκλογή του!
Πακέτο ενίσχυσης
Η οικονομία ενδεχομένως να πάρει μια μικρή ανάσα από το πακέτο ενίσχυσης ύψους 2 τρισ. δολαρίων, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γερουσία και σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με μεγάλη υπερκομματική πλειοψηφία, όπως προέβλεψε χθες η Δημοκρατική πρόεδρος του Σώματος Νάνσι Πελόζι. Η κοινωνία όμως δύσκολα θα πάρει ανάσα από την επικίνδυνη ανοησία του προέδρου, τον οποίο αντικρούει σε καθημερινή βάση η επιστημονική κοινότητα.
«Δεν φτιάχνεις εσύ το χρονοδιάγραμμα, το φτιάχνει ο ιός» δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ο Αντονι Φάουσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νοσημάτων και σύμβουλος της κυβέρνησης στην επιδημία του κορονοϊού. Ο Φάουσι, αντικρούοντας εμμέσως πλην σαφώς τον Τραμπ, επισήμανε την επικινδυνότητα της άρσης των προστατευτικών μέτρων πάνω στην έξαρση της επιδημίας. Δεν απέκλεισε μάλιστα ένα νέο κύμα από το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς και το ενδεχόμενο να εξελιχθεί ο COVID-19 σε εποχικό ιό.
Η βρετανική Guardian ζήτησε την άποψη Αμερικανών ειδικών σχετικά με τις πιθανές συνέπειες που θα είχε η υλοποίηση της πρόθεσης του Ντόναλντ Τραμπ για σύντομη άρση των περιοριστικών μέτρων. Η απάντηση που έδωσε ο Γκρέγκορι Πόλαντ, εντατικολόγος στην κλινική Mayo, είναι αποστομωτική: «Το χειρότερο σενάριο των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) κάνει λόγο για 160 με 210 εκατομμύρια κρούσματα ώς τον Δεκέμβριο, 1 εκατομμύριο στα νοσοκομεία και κάπου 200.000 με 1,7 εκατομμ. θανάτους».
Εγκληματικός κίνδυνος
Ο Ρόμπερτ Κιμ Φάρλι, καθηγητής στο τμήμα Υγειονομικής Σχολής του UCLA, εκτιμά ότι το να επιστρέψουμε κανονικά στις δραστηριότητές μας σαν να μη συμβαίνει τίποτα θα ισοδυναμούσε με «ένα τσουνάμι που θα έθετε σε κίνδυνο πολλές ανθρώπινες ζωές».
«Παίζεις με τις πιθανότητες» επανέρχεται ο δρ Πόλαντ. «Αν είχα ένα όπλο με 100 γεμιστήρες και μόνο μία σφαίρα, θα έπαιρνες το ρίσκο να παίξεις μαζί μου; Θα με άφηνες να σημαδέψω στο κεφάλι την αδερφή σου, τη γυναίκα σου ή τη μάνα σου;»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας