Με την επιδημία του κορονοϊού να εξαπλώνεται και στις ΗΠΑ -μέχρι χθες υπήρχαν πάνω από 14.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 200 θάνατοι-, στη χώρα επιβλήθηκε η πρώτη καθολική καραντίνα.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε ότι θέτει ολόκληρη την Πολιτεία και τα 40 εκατομμύρια των κατοίκων της σε καραντίνα για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς μέχρι χθες είχαν καταγραφεί πάνω από 1.000 κρούσματα και 19 θάνατοι στην πολυπληθέστερη Πολιτεία των ΗΠΑ.
«Είναι καιρός όλοι μας, ως πρόσωπα και ως κοινότητα, να αναγνωρίσουμε πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19», τόνισε ο Νιούσομ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το ίδιο μέτρο είχε ανακοινώσει λίγη ώρα νωρίτερα ο δήμαρχος του Λος Αντζελες, Ερικ Γκαρσέτι, «για να σωθούν ζωές».
Ο κυβερνήτης Νιούσομ έκανε την πρόβλεψη ότι μέσα στις επόμενες οχτώ εβδομάδες ενδέχεται να μολυνθούν από τον ιό έως και 25 εκατομμύρια κάτοικοι της Καλιφόρνιας και ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ να στείλει άμεσα στο λιμάνι του Λος Αντζελες το πλωτό νοσοκομείο του αμερικανικού ναυτικού USNS Mercy Hospital Ship προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία της Πολιτείας.
Επίσης, με επιστολή του προς το Κογκρέσο ανέφερε πως η Πολιτεία ίσως χρειαστεί τουλάχιστον 1 δισ. βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος καθώς η επιδημία εξαπλώνεται ραγδαία στην Καλιφόρνια, η οποία έρχεται τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων μετά τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.
Μία μία οι αμερικανικές Πολιτείες προβαίνουν στα δικά τους μέτρα προστασίας, καθώς απουσιάζει μια σοβαρή κεντρική γραμμή. Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ξεκάθαρα κυνικός απευθυνόμενος στους κυβερνήτες.
Στο πλαίσιο του προχθεσινού διαγγέλματος από τον Λευκό Οίκο, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο απάντησε πως είναι δουλειά των κυβερνητών να βρουν τον απαραίτητο ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό, παρά το γεγονός ότι το ομοσπονδιακό κράτος διαθέτει απείρως μεγαλύτερους πόρους. «Η κυβέρνηση δεν είναι κούριερ», σχολίασε, προσθέτοντας πως «θα βοηθήσουμε όπου μπορούμε».
Διακομματική συμφωνία
Χθες στο μεταξύ, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί συναντήθηκαν στη Γερουσία προκειμένου να καταλήξουν σε διακομματική συμφωνία πάνω στην έκτακτη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού που εισήγαγε την προηγούμενη μέρα ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Σώμα, Μιτς ΜακΚόνελ.
Το προτεινόμενο πακέτο ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια και περιλαμβάνει τη χορήγηση άμεσης οικονομικής βοήθειας για τους Αμερικανούς, τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, βήματα σταθεροποίησης της οικονομίας, επιπλέον υποστήριξη για τους ειδικούς στον τομέα της Υγείας, αλλά και για όσους νοσούν από τον κορονοϊό.
Στο μεταξύ όμως φαίνεται πως ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Χθες έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, ο Ρίτσαρντ Μπερ από τη Βόρεια Καρολίνα και η Κέλι Λέφλερ από την Τζόρτζια, πούλησαν μετοχές αξίας πολλών χιλιάδων, αν όχι εκατομμυρίων, δολαρίων κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, το διάστημα δηλαδή κατά το οποίο ο Τραμπ επέμενε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις ΗΠΑ με την επιδημία του κορονοϊού.
Ακόμα πιο επονείδιστη είναι η στάση του Μπερ, αφού είναι πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας και επισήμως διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση του COVID-19. Τα άπλυτα των δύο γερουσιαστών έβγαλαν πρώτες στη φόρα οι ιστοσελίδες ProPublica και Daily Beast.
Οι New York Times μάλιστα πρόσθεσαν άλλα δύο ονόματα στη λίστα των γερουσιαστών που έκαναν μπίζνες, αν και μικρότερου ύψους, στο χρηματιστήριο την ίδια περίοδο: αυτό του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή από την Οκλαχόμα Τζέιμς Ινχοφ και της Δημοκρατικής γερουσιαστή της Καλιφόρνιας Ντάιαν Φέινστιν, από τους «δεινόσαυρους» του κόμματος. Η λέξη ντροπή είναι πολύ λίγη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας