Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
(AP Photo/ Evan Vucci)

Ο Πομπέο επιτίθεται στην Ευρώπη και… μαζεύει τα tweet του Τραμπ

Σκληρή γλώσσα κατά των Ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ επιφύλασσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφορικά με την κρίση με το Ιράν. Ο Μάικ Πομπέο προσπάθησε, ακόμη, να μαζέψει τις δηλώσεις Τραμπ για επιθέσεις σε πολιτιστικά μνημεία.

Μιλώντας στο δίκτυο ABC ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ευρωπαϊκή αντίδραση μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, στέλνοντας μηνύματα κυρίως σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία και δηλώνοντας πως δεν υποστήριξαν όπως έπρεπε την αμερικανική επιχείρηση.

Συνέκρινε, επίσης, τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων με εκείνες των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή (Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Αραβικά Εμιράτα).

«Πέρασα μιάμιση μέρα μιλώντας σε συνεργάτες μας στην περιοχή, ενημερώνοντας για το τί κάνουμε και γιατί. Ήταν όλα φανταστικά, όμως οι συνομιλίες με άλλους συμμάχους μας δεν ήταν το ίδιο καλές. Ειλικρινά οι Ευρωπαίοι δεν υπήρξαν τόσο βοηθητικοί όσο θα ήθελα να είναι. Οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί έσωσε ζωές και στην Ευρώπη. Ο Κασέμ Σουλεϊμανί ηγήθηκε δολοφονικών επιχειρήσεων και στην Ευρώπη. Ήταν καλή κίνηση για όλο τον κόσμο και τους καλούμε όλους να συμπαραταχθούν με τις ΗΠΑ ώστε να αναγκάσουμε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να συμπεριφερθεί σαν κανονικό έθνος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ΗΠΑ και Ευρώπη βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές αναφορικά με τη διαχείριση της όποιας κρίσης με το Ιράν. Οι διαφορετικοί δρόμοι, άλλωστε, έχουν καταγραφεί εδώ και αρκετούς μήνες, έπειτα από την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η Ευρώπη έχει προσπαθήσει να κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία και πιέζει, ακόμη και μετά το χτύπημα, το Ιράν να παραμείνει στον δρόμο αυτό.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, πάντως, κλήθηκε να απαντήσει και για τα χθεσινά tweet του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άφησε υπόνοιες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να χτυπήσουν και τοποθεσίες που έχουν πολιτιστική σημασία για το Ιράν, κάτι που, εάν συμβεί, θα προκαλέσει ορυμαγδό αντιδράσεων από την Τεχεράνη, αλλά, ενδεχομένως, και άλλα μέρη του μουσουλμανικού κόσμου.

Μιλώντας στο ABC ο Πομπέο επιχείρησε να μαζέψει τις δηλώσεις του προέδρου λέγοντας «θα δράσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν είπε ότι θα επιτεθεί σε κάποιο τόπο πολιτισμικής αξίας-διαβάστε τι είπε. Οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε στόχος που πιθανόν να πλήξουμε θα είναι νόμιμος στόχος και στόχος επιλεγμένος για συγκεκριμένη αποστολή, την προστασία και την υπεράσπιση των Αμερικανών».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε χθες στο Twitter ότι η χώρα του έχει στο στόχαστρο 52 συγκεκριμένες τοποθεσίες «ορισμένες από τις οποίες έχουν μεγάλη σημασία για το Ιράν και την ιρανική κουλτούρα».

Χιλιάδες χρόνια ιστορίας και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς

Σημειώνεται ότι η επίθεση σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς θεωρείται έγκλημα πολέμου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Χάγης. Ένα αντίστοιχο ψήφισμα πέρασε ομόφωνα και ο ΟΗΕ το 2017, καταδικάζοντας την καταστροφή σημαντικών μνημείων από το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ.

Η απάντηση από την Τεχεράνη στις προκλήσεις Τραμπ δεν άργησε να έρθει. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ, Τζαβάντ Ζαρίφ, έσπευσε να απαντήσει στον πρόεδρο Τραμπ με μια σκληρή ανάρτηση στο Twitter μετά τις απειλές του τελευταίου.

«Η στόχευση πολιτιστικών χώρων συνιστά έγκλημα πολέμου» έγραψε ο κυβερνητικός αξιωματούχος εκτιμώντας πως «το τέλος της κακοήθης παρουσία των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία έχει αρχίσει».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλά για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου αναφερόμενος στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού και εξαπολύει επίθεση στον Τραμπ που «συνεχίζει να απειλεί με νέες παραβιάσεις».

Η ιστορία του Ιράν χάνεται στα βάθη των αιώνων, στις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίες, ενώ τεράστιες αυτοκρατορίες που έχουν περάσει από την περιοχή έχουν αφήσει στη χώρα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας. Υπάρχουν τοποθεσίες στη χώρα που δεν συνδέονται μόνο με το παρελθόν της περιοχής και την Περσία, αλλά έχουν επιρροές από τουρκικές, νοτιοανατολικές, αραβικές κουλτούρες έως το Ισλάμ και τον Μέγα Αλέξανδρο. 

Για τους Ιρανούς η περηφάνια για την ιστορία του τόπου υπερβαίνει την θρησκευτική και εθνικιστική προσήλωση του καθεστώτος. Άλλωστε, πολύ πριν από την επανάσταση του 1979 η χώρα που έχει συνδεθεί ιστορικά με την Περσία ήταν ο τόπος γέννησης κεντρικών προσωπικοτήτων του Ισλάμ, όπως ο ποιητής Ρουμί και ο φιλόσοφος Αμπού Χαμίντ Αλ Γκαζάλι. Στα εδάφη του υπάρχουν, ακόμη, οι τάφοι προσωπικοτήτων όπως ο Ιμπ Σινά (Αβικέννας) που θεωρείται ανάμεσα στους πατέρες της σύγχρονης ιατρικής. 

Στο Ιράν υπάρχουν δεκάδες μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ανάμεσά τους η επιβλητική Περσέπολη, που χρονολογείται στο 518 π. Χ., το μεγάλο τζαμί στο Ισφαχάν και το παλάτι Γκολεστάν, εκεί όπου ενθρονίστηκε ο τελευταίος σάχης το 1967. 

Γεωλογικά και αρχαιολογικά ευρήματα χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω, ενώ άλλες τοποθεσίες αντανακλούν την προσφορά του Ιράν στην χρυσή εποχή του Ισλάμ.

Πιο σύγχρονα, ορισμένες τοποθεσίες έχουν συνδεθεί με την συνεχή κόντρα της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ και θεωρούνται από τους Ιρανούς ως σύμβολα ελευθερίας. Ενα από αυτά είναι ο πύργος Αζαντί (Πύργος της Ελευθερίας), με την διάσημη μαρμαρένια αψίδα, εκεί όπου εκατοντάδες χιλιάδες μαζεύονται κάθε χρόνο για να γιορτάσουν την επανάσταση του 1979 και να φωνάξουν συνθήματα κατά των ΗΠΑ. 

Αύριο, Δευτέρα, στο διάσημο τζαμί Μουσάλα στην Τεχεράνη, θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Κασέμ Σουλεϊμανί και χιλιάδες Ιρανοί αναμένεται να βρεθούν για να πενθήσουν για τον πιο πρόσφατο μάρτυρά τους στον αγώνα ενάντια στις ΗΠΑ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Πομπέο επιτίθεται στην Ευρώπη και… μαζεύει τα tweet του Τραμπ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας