Κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση με την Τουρκία η αμερικανική κυβέρνηση, την ώρα που ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει άνοιγμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει τις απώλειες από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν δεν απελευθερωθεί σύντομα ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, που είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες περί τρομοκρατίας για συμμετοχή στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
«Έχουμε εφαρμόσει κυρώσεις σε βάρος μελών της κυβέρνησής τους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε: «Έχουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε να λάβουμε, εάν δεν τον αφήσουν σύντομα ελεύθερο».
Λίγο μετά, η λίρα άρχισε πάλι να χάνει έδαφος, παρά την ανάκαμψη που σημείωσε μετά τη χθεσινή δέσμευση του εμιράτου του Κατάρ για επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία.
«Δεν αποδείχθηκαν καλοί φίλοι» είπε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. «Κρατούν έναν φοβερό Χριστιανό πάστορα εκεί. Είναι αθώος» συμπλήρωσε ο Τραμπ. Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν την Τουρκία σε ένα συναφές περιστατικό, ωστόσο ο σύμμαχος της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ δεν ανταπέδωσε τη χάρη. «Θέλουν να έχουν υπό κράτηση τον θαυμάσιο πάστορά μας. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό» σημείωσε.
Η Τουρκία δεν επιθυμεί να έχει προβλήματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι δύο χώρες, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν εύκολα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, όχι όμως με την προσέγγιση που ακολουθεί επί του παρόντος η Ουάσινγκτον, δήλωσε απόψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Μπορούμε να επιλύσουμε πολύ εύκολα τα θέματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όχι με την τρέχουσα προσέγγιση», τόνισε.
Ανοίγει διαύλους με την Ευρώπη
Εν μέσω της σοβαρής διπλωματικής κρίσης με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, με θέμα την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και οι αμοιβαίες επενδύσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία», ενώ συμφώνησαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θα συναντηθούν σύντομα.
Όπως αναφέρουν οι πηγές της τουρκικής προεδρίας, ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας είναι σημαντική για τη Γαλλία, ενώ η Γαλλία θεωρεί πολύ σημαντική την επέκταση και διεύρυνση των εμπορικών δεσμών και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν είναι η δεύτερη που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με ηγέτη της Ε.Ε., μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Τετάρτης, ένδειξη ότι η Τουρκία προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει την Ε.Ε. ώστε να περιορίσει τις συνέπειες της κρίσεις στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
«Στην ίδια γραμμή με την Ευρώπη»
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία, η Γαλλία και η Γερμανία «βρίσκονται στην ίδια γραμμή» όσον αφορά την αντίθεσή τους με την πολιτική δασμών που ακολουθεί η Ουάσινγκτον.
Επικαλούμενος τις συνομιλίες Ερντογάν με Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, ο Ιμπαήμ Καλίν τόνισε ότι ανοίγεται μια ευκαιρία για να βελτιωθούν περαιτέρω οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.
Υποστήριξε μάλιστα ότι τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας «παραπονέθηκαν» για την τάση της διακυβέρνησης Τραμπ «να χρησιμοποιεί το εμπόριο, το δολάριο και τους φόρους σαν να είναι όπλα».
Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε κάνει άνοιγμα προς την Ε.Ε. λέγοντας ότι οι διμερείς σχέσεις στηρίζονται σε σταθερότερες βάσεις και οδηγούνται για μία ακόμη φορά προς την εξομάλυνση.
Ανακοίνωσε δε ότι θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς με στόχο να επιταχυνθούν οι συζητήσεις σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, ενώ ομάδες εργασίας από την Τουρκία και τη Ρωσία θα έχουν συνομιλίες τη επόμενη εβδομάδα με θέμα τα ταξίδια στη Ρωσία χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας