Τη μεγαλύτερη απεργία από το 1980 κήρυξε από την περασμένη Κυριακή το Ενωμένο Συνδικάτο Εργαζόμενων στη Χαλυβουργία (USW) των Ηνωμένων Πολιτειών, σε εννέα διυλιστήρια τεσσάρων Πολιτειών, που εκπροσωπούν το 10% της συνολικής παραγωγής της χώρας. Η USW κήρυξε την απεργία έπειτα από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στις 21 Ιανουαρίου με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας, στο πλαίσιο της Εθνικής Πετρελαϊκής Διαπραγμάτευσης για την υπογραφή μιας νέας τριετούς σύμβασης, εν όψει της λήξης της ισχύουσας την 1η Φεβρουαρίου.
Η απεργία κηρύχθηκε έπειτα από την αποχώρηση από το τραπέζι διαπραγματεύσεων της Shell, επικεφαλής των εκπροσώπων των πετρελαϊκών εταιρειών, καθώς το συνδικάτο αρνήθηκε να αποδεχθεί την πέμπτη αντιπρόταση της εργοδοσίας, που στην ουσία -όπως και οι προηγούμενες- απέρριπτε τα βασικά του αιτήματα.
Ανάμεσα στα ανικανοποίητα αιτήματά τους είναι αύξηση 5% για τον πρώτο χρόνο και 6% για τα δύο επόμενα, αυστηροί κανονισμοί ασφαλείας (οι Αμερικανοί εργάτες διυλιστηρίων πεθαίνουν με τριπλάσιο ρυθμό από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους), μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερεργασίας και της συνακόλουθης χρόνιας κόπωσης που οδηγεί σε δυστυχήματα, μεγαλύτερη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και προνομιακή πολιτική προσλήψεων για τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους.
«Δεν είχαμε άλλη επιλογή», εξήγησε ο διεθνής πρόεδρος της USW, Λέο Τζέραρντ. «Αυτή είναι η πλουσιότερη βιομηχανία στον κόσμο και προφανώς αντέχει να κάνει τις αλλαγές που προτείνουμε. Αλλά το πρόβλημα είναι πως οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι πολύ άπληστες για να προχωρήσουν σε θετικές αλλαγές στους τόπους δουλειάς και συνεχίζουν να βάζουν την παραγωγή και τα κέρδη πάνω από την υγεία και την ασφάλεια, τους εργαζόμενους και την κοινότητα».
Το συνδικάτο έχει περισσότερα από 30.000 μέλη που εργάζονται σε διυλιστήρια, αγωγούς, σταθμούς μεταφόρτωσης και πετροχημικά εργοστάσια, και εκπροσωπεί εργαζόμενους 65 διυλιστηρίων που παράγουν περίπου το 64% του πετρελαίου της χώρας.
Επικαλούνται ζημίες
Οι εταιρείες του κλάδου επικαλούνται την καταβαράθρωση της τιμής του πετρελαίου, που μειώθηκε 60% από τον περασμένου Ιούνιο, ως βασική αιτία για περιστολή δαπανών και απολύσεις. Το συνδικάτο απαντά ότι δεν μπορεί οι εργοδότες να ζητούν από τους εργαζόμενους να μοιράζονται τις όποιες ζημιές, αλλά να τους αγνοούν τις χρονιές της τεράστιας κερδοφορίας. Είναι ενδεικτικό ότι το 2013, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young, οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και αερίου είχαν αύξηση των κερδών τους μετά τη φορολόγησή κατά 53%. Την ίδια χρονιά, ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil αμείφθηκε με 28 εκατ. δολάρια, της Chevron με 24 εκατ. και των Hess, Valero, Tesoro και Marathon πληρώθηκαν με ποσά που κυμαίνονταν από 10 έως και 20 εκατ. δολάρια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας