Όλα τα έχουν δοκιμάσει οι Αυστραλοί: προειδοποιήσεις με φυλλάδια, «αποτρεπτικές» ιστορίες σε κόμικ, αστυνομικά μέτρα, «εξαγωγή» ανεπιθύμητων ανθρώπων.
Πρόσφυγες και μετανάστες όμως εξακολουθούν να φθάνουν στις ακτές τους και έτσι τώρα η κυβέρνηση καταφεύγει στην... τέχνη. Παρήγγειλε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που άρχισε ήδη να προβάλλεται στο Αφγανιστάν.
Την ταινία χρηματοδοτεί η Υπηρεσία Μετανάστευσης για να αποτρέψει τους Αφγανούς που σχεδιάζουν να φθάσουν στην Αυστραλία και να ζητήσουν άσυλο, με στόχο να περάσει το μήνυμα ότι δεν αξίζει τον κόπο το ταξίδι. Ετσι είναι και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ: «Το ταξίδι» και είναι μια πλούσια παραγωγή που δείχνει πρόσφυγες και μετανάστες να ξεκινούν όλο ελπίδα για τον «παράδεισο» και να βρίσκουν τραγικό τέλος στην προσπάθεια να διασχίσουν τον Ινδικό Ωκεανό.
Η κυβέρνηση δεν λυπήθηκε τα έξοδα. Η παραγωγή κοστίζει συνολικά στους Αυστραλούς φορολογούμενους έξι εκατομμύρια δολάρια και τα γυρίσματα έγιναν σε τρεις χώρες. Η «πρεμιέρα» έγινε την Παρασκευή σε δυο τηλεοπτικά κανάλια στο Αφγανιστάν.
Το έργο ανέλαβε η εταιρεία «Put It Out There Pictures» έναντι 4,34 εκατομμυρίων δολαρίων και στην ιστοσελίδα της υποστηρίζει ότι ο σκοπός είναι να πληροφορηθεί το κοινό «για τη ματαιότητα της επένδυσης σε διακινητές, τους κινδύνους του ταξιδιού και τις σκληρές πολιτικές που περιμένουν όσους φθάσουν τελικά στην Αυστραλία.
Πολλοί το είδαν, γράφει ο Guardian, και άλλοι πείστηκαν και άλλοι όχι. Για τον 23χρονο Μοχάμεντ Ταουάμπ οι πιο συγκινητικές σκηνές ήταν αυτές με τους πρόσφυγες να αγωνιούν στις φυλακές της Ινδονησίας. Για τον Γιάμα Ταχέρι, το πιο συγκλονιστικό σημείο ήταν ο πνιγμός τριών αδελφών στην προσπάθεια τους να διασχίσουν τον ωκεανό. Υπάρχουν και αυτοί βέβαια που με την κατάσταση στο Αφγανιστάν να επιδεινώνεται και σε θέματα ασφάλειας και επιβίωσης, αρνούνται να παραλάβουν το μήνυμα. Οπως είπε και ο 29χρονος Χουμαγιούν: «Δηλαδή, εάν δεν μπορώ να θρέψω την οικογένεια του, τι πρέπει κάνω;»
Η εταιρεία «Lapis Communications», που έχει αναλάβει την προώθηση και την προσαρμογή της ταινίας στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και το Πακιστάν έναντι του ποσού των 1,63 εκατομμυρίων δολαρίων, αρνείται ότι πρόκειται για προϊόν κυβερνητικής προπαγάνδας.
«Οι χρηματοδότες της ταινίας φαίνονται, ούτε κρύβονται ούτε το διαψεύδουν« είπε η Σάρα Κάνινγχαμ, στέλεχος της εταιρείας. «Το σημαντικό όμως είναι οι ιδέες και οι αξίες που προωθεί η ταινία βασίζονται στην αντιμετώπιση ενός πολύ σοβαρού και τραγικού ζητήματος- που είναι η διαφύλαξη ανθρώπινων ζωών. Και το κόστος αντανακλά το μέγεθος αυτής της σημαντικής δουλειάς».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας