Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 14.5°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.2°
1 BF
82%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.0°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
3 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
0 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
0 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
| EPA/DAN PELED

Προσφυγόπουλα αιχμάλωτα στη μέση του Ειρηνικού

Κόλαφος για την ακραία αντιμεταναστευτική πολιτική της Καμπέρα τα ευρήματα της έκθεσης της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AHRC) - γροθιά στο στομάχι οι μαρτυρίες παιδιών και των γονιών τους, όλοι τους αιτούντες άσυλο που έφτασαν στο σημείο να προτιμούν ακόμα και τον θάνατο από τον εγκλεισμό τους επί ατέλειωτους μήνες, ακόμα και τρία χρόνια, στο εξωχώριο κολαστήριο του μικρού νησιωτικού κράτους Ναούρου στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Είναι ένα από τα υπεράκτια στρατόπεδα κράτησης, όπως αυτό στο νησί Μάνους της Παπούα Νέας Γουινέας και άλλα στην Καμπότζη – χώρες με τις οποίες η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες χρηματοδότησης προκειμένου να φυλακίζονται εκεί επ΄ αόριστον οι ανεπιθύμητοι «άνθρωποι στις βάρκες» (boat people).

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες δηλαδή (κυρίως από Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν, Μιανμάρ και Μπαγκλαντές) που επιχειρούσαν μαζικά μέχρι πριν από λίγα χρόνια να αναζητήσουν καταφύγιο στην Αυστραλία.

Αυτή η απάνθρωπη πολιτική ξεκίνησε επί διακυβέρνησης Εργατικών πριν αναλάβει να την... μπετονάρει ο υπερσυντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ και συνακόλουθα ο διάδοχός του στην εξουσία Μάλκομ Τέρνμπουλ, που φέρεται έτοιμος να προκηρύξει οσονούπω πρόωρες εκλογές.

Η περιβόητη στρατιωτική «Επιχείρηση Κυρίαρχα Σύνορα» αποδείχτηκε εξόχως αποτελεσματική, αφού κατάφερε να σταματήσει τις βάρκες με βίαιες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα από δυνάμεις του ναυτικού, πάντοτε στο όνομα του «ανθρωπισμού» -τάχα για να μην πνίγονται μαζικά οι παρίες- και της καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών.

Ενοχη σιωπή

EPA/DAN PELED

Επικαλούμενοι «ευαίσθητα» δεδομένα και το «δημόσιο συμφέρον», αξιωματούχοι της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων αρνούνται παράλληλα να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για δωροδοκία δουλεμπόρων με 32.000 δολάρια, προκειμένου να επιστρέψουν το ανθρώπινο φορτίο τους πίσω στην Ινδονησία τον Μάιο του 2015.

Την Τετάρτη ήρθε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να κρίνει καθ΄ όλα συνταγματικό για το αυστραλιανό κράτος το να πληρώνει, να διευθύνει και να ελέγχει εξ αποστάσεως τη φυλάκιση σε ξένα κράτη αιτούντων άσυλο, δίνοντας πια ακλόνητο νομικό έρεισμα στην (εκάστοτε) κυβέρνηση να διαιωνίζει αυτό το καθεστώς και να κλείνει επιδεικτικά τ΄ αυτιά της στην παγκόσμια κατακραυγή για την κατά συρροή καταπάτηση του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του παιδιού.

Την απορριφθείσα προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε καταθέσει μια γυναίκα από το Μπαγκλαντές, που είχε σταλεί το 2014 στο εξωχώριο στρατόπεδο του Ναούρου πριν χρειαστεί -εγκυμονούσα τότε- να διακομιστεί στην Αυστραλία για επείγουσα ιατρική θεραπεία.

Η γυναίκα συγκαταλέγεται στους 267 αιτούντες άσυλο, που έχουν μεταφερθεί για λόγους νοσηλείας από το Ναούρου στα αυστραλιανά στρατόπεδα κράτησης στη Νήσο των Χριστουγέννων και στα περίχωρα της πόλης Ντάργουιν, όπου παραμένουν έγκλειστοι.

Ανάμεσά τους βρίσκονται 54 παιδιά και 37 μωρά γεννημένα σε αυστραλιανό έδαφος.

Παρά την προσφορά ιερέων της Αγγλικανικής Εκκλησίας της Αυστραλίας να τους παράσχουν καταφύγιο, όλοι τους κινδυνεύουν τώρα με άμεση απέλαση πίσω στο Ναούρου, όπως απείλησε ο υπουργός Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον, έχοντας πια τα χέρια του λυμένα και με δικαστική σφραγίδα.

«Πρέπει να επιδεικνύουμε συμπόνια από τη μια, αλλά να είμαστε ρεαλιστές για τους διακινητές από την άλλη. Ενεργούμε με βάση το βέλτιστο συμφέρον όχι μόνο αυτών των παιδιών, αλλά και όσων μπορεί να τα ακολουθήσουν» επισήμανε με κυνισμό, υπονοώντας ότι αν τους επιτραπεί να μείνουν στην Αυστραλία -έστω και φυλακισμένα- αυτό θα συνιστούσε παράγοντα έλξης για νέες αφίξεις «ανθρώπων στις βάρκες».

Ωστόσο, πριν προλάβει καλά καλά να καθαρογραφεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της AHRC, η οποία καταγράφει όχι μόνο τις αισχρές συνθήκες κράτησης (ασυνόδευτων ή μη) παιδιών και γονέων στα στρατόπεδα της Νήσου των Χριστουγέννων και του Ντάργουιν, αλλά την αθρόα σεξουαλική και σωματική κακοποίηση, τους αυτοτραυματισμούς και τις απόπειρες αυτοκτονίας ψυχολογικά καταρρακωμένων ανηλίκων και ανύπαντρων μητέρων το διάστημα που βρίσκονταν στο off shore κολαστήριο του Ναούρου.

Συγκλονισμένοι οι παιδίατροι, που εξέτασαν τα θύματα για λογαριασμό της AHRC, υπογραμμίζουν πως ειδικά τα παιδιά φέρουν τα πιο βαθιά ψυχικά τραύματα απ΄ όσα έχουν κληθεί ποτέ να περιθάλψουν.

Ενας γιατρός κατήγγειλε μάλιστα πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απελάσει στο Ναούρου κι ένα 5χρονο αγόρι που είχε πέσει εκεί θύμα βιασμού.

«Είμαστε βαθιά αναστατωμένοι από τους αριθμούς παιδιών που εξέφρασαν πρόθεση να αυτοτραυματιστούν και μίλησαν ανοιχτά για αυτοκτονία, καθώς και από όσα έχουν ήδη αυτοτραυματιστεί. Η μόνη αρμόζουσα αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι η απομάκρυνσή τους από το τοξικό περιβάλλον κράτησης που προκαλεί ή/και επιδεινώνει τα ψυχικά τους νοσήματα» αναφέρουν στην έκθεση, που περιλαμβάνει συγκλονιστικές μαρτυρίες γονιών και παιδιών:

➥«Δεν έχει κανένα φίλο. Κλαίει όλη την ώρα και λέει ότι θέλει να φύγει από ΄δω. Εχει αυτοτραυματιστεί με ξυραφάκι στο σαγόνι, στο πρόσωπο, στο στήθος. [...] Κάθε νύχτα ξυπνάει και ουρλιάζει ότι κάποιος έρχεται να την πάρει για να τη γυρίσει πίσω στο Ναούρου»

μητέρα 7χρονης, κρατούμενη αιτούσα άσυλο στην Αυστραλία

➥«Δυο φίλοι της πήδηξαν από κτίριο κι έσπασαν γοφούς και πόδια. Λέει ότι σκέφτεται να κάνει το ίδιο»

μητέρα 15χρονης, κρατούμενη αιτούσα άσυλο στην Αυστραλία

➥«Το παιδί μου έπαιζε με κατσαρίδες. Δεν είχε κανένα άλλο παιχνίδι»

πατέρας 2χρονου, κρατούμενος αιτών άσυλο στην Αυστραλία

➥«Αισθάνομαι στ΄ αλήθεια χάλια. Βρίσκομαι στο τέλος. Νιώθω ότι ίσως πρέπει να αυτοκτονήσω για να τα τελειώσω όλα»

15χρονη, κρατούμενη αιτούσα άσυλο στην Αυστραλία

«Αφήστε τους να μείνουν» και «Κλείστε τα στρατόπεδα» έγραφαν τα πλακάτ λίγων χιλιάδων Αυστραλών, που κατέβηκαν τις δύο τελευταίες μέρες στους δρόμους μεγάλων πόλεων ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει τέλος σ΄ αυτή την εγκληματική πρακτική και στα σχέδια απέλασης. Οι δημοσκοπήσεις όμως εμφανίζουν μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης να στηρίζει τη συνέχιση της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής, όπως πρεσβεύουν τα δύο μεγάλα κόμματα Φιλελεύθερων και Εργατικών - ζήτημα που αναμενόμενα θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης προεκλογικής εκστρατείας. Κι από κοντά τα αυστραλιανά ΜΜΕ, η πλειονότητα των οποίων συδαυλίζει τα ταπεινά ένστικτα. «Στείλτε πίσω τα παιδιά» κραύγαζε στο προχθεσινό πρωτοσέλιδό της η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Sydney Daily Telegraph...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Προσφυγόπουλα αιχμάλωτα στη μέση του Ειρηνικού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας