Θάλαμο καυσαερίων θύμιζε για πέμπτη μέρα χθες το Πεκίνο.
Ο επονομαζόμενος «αερομαγεδδώνας» ξαναχτύπησε την κινεζική πρωτεύουσα και όχι μόνο, όταν -τραγική ειρωνεία- χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στη διεθνή σύνοδο για το κλίμα στο στρατοκρατούμενο Παρίσι σύνεδροι από 180 και πλέον χώρες -με πρώτους τους δύο βασικότερους ρυπαντές του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνα- ευελπιστούν να καταλήξουν (με εγκληματική καθυστέρηση ετών) σε μια δεσμευτική επιτέλους συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων, που προκαλούν υπερθέρμανση και καταστρέφουν αργά αλλά σταθερά τη Γη μας.
Η επανεμφάνιση του δηλητηριώδους νέφους έχει κάνει τη μέρα νύχτα στο Πεκίνο, πνίγοντας τα 20 εκατομμύρια των κατοίκων του σε μια πυκνή αιθαλομίχλη που έσβηνε από την ορατότητα ακόμα και ουρανοξύστες σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων.
Μια οξεία, δυσάρεστη οσμή διαπερνούσε τα πνευμόνια, αναγκάζοντας όσους ξεμυτίζουν απ’ τα σπίτια τους, παρά την αντίθετη συμβουλή των αρχών, να φορούν προστατευτικές μάσκες. Ανθρωποι με αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία.
Τα επίπεδα της ακραίας ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν κατά 24-40 φορές υψηλότερα από τα όρια ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο αριθμός των βλαβερών αιωρούμενων μικροσωματιδίων άγγιζε χθες στο Πεκίνο τα 600 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όταν το όριο ασφαλείας είναι 25.
Υπήρξαν δε καταγραφές ακόμα και 976 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο στην περιοχή Λιουλιχέ έξω από την πρωτεύουσα.
Αιτία, σύμφωνα με τις αρχές, οι αυξημένες καύσεις άνθρακα από βιομηχανικές μονάδες κυρίως για λόγους θέρμανσης τον Νοέμβριο, αφού η θερμοκρασία έχει πέσει σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα.
Η κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν προσωρινά 2.100 ρυπογόνα εργοστάσια, αρκετά εργοτάξια και 1.553 τμήματα αυτοκινητοδρόμων σε όλη τη χώρα, ενώ ζητήθηκε από τα σχολεία να αναστείλουν όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες.
Λόγω της εξαιρετικά περιορισμένης ορατότητας, ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις από τα αεροδρόμια Πεκίνου και Σαγκάης.
Οι αρχές κήρυξαν την Κυριακή πορτοκαλί και όχι κόκκινο συναγερμό, όπως είχαν κάνει το 2013, όταν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είχαν σημειώσει ξανά άνοδο-ρεκόρ, θέτοντας σε σοβαρότατο κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Κι όμως. Την περασμένη Δευτέρα, στη βαρυσήμαντη ομιλία του στη σύνοδο για το κλίμα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ δεσμεύτηκε μεν να αναλάβει δράση για να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων, δίνοντας το πλαίσιο για τη σταδιακή στροφή της Κίνας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν αφιέρωσε όμως ούτε λέξη στο νέφος καυσαερίων που μαστίζει -συχνά πυκνά πλέον- τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας του.
Πόσω μάλλον στις ανθρώπινες απώλειες που αγγίζουν ακόμα και τους 4.000 θανάτους ημερησίως, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.
Κι όσο η ανάπτυξη της Κίνας συνεχίζει να εξαρτάται κατά 60% στα ορυκτά καύσιμα, οι υποσχέσεις για το απώτερο μέλλον δεν καθιστούν λιγότερο ζοφερό το παρόν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας