Το Μπακού ανακοίνωσε πλήρη έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έπειτα από την «αντιτρομοκρατική επιχείρησή» του στον αρμενικό θύλακα, η οποία κόστισε τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους, ενώ πολλές εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Η αγωνία είναι μεγάλη για τους αμάχους, παρά την εκεχειρία, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν τρόπο να φύγουν από τις περιοχές όπου ζούσαν, εντείνοντας τις ανησυχίες για προσφυγικό κύμα προς την Αρμενία.
Ρώσοι, μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσαν ότι έχουν δώσει καταφύγιο σε περίπου 5.000 πολίτες, αφότου τους βοήθησαν να απομακρυνθούν από επικίνδυνες περιοχές. Οι άνθρωποι αυτοί επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ώστε να προστατευθούν. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε επίσης ότι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης σκοτώθηκαν την Τετάρτη στις συγκρούσεις, αν και δεν ανέφερε πόσοι και αναυτό συνέβη πριν ή μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.
Εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τις τοπικές αρμενικές αρχές, ώστε να επικυρωθεί η κατάπαυση πυρός, καθώς οι αρμενικές τοπικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν να αφοπλιστούν και να σταματήσουν να πολεμούν.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ έκανε τηλεοπτική ομιλία προς το έθνος για να σαλπίσει τη νίκη, ισχυριζόμενος ότι «σε μία μόνο ημέρα, το Αζερμπαϊτζάν εκπλήρωσε όλα τα καθήκοντα που είχαν τεθεί ως μέρος των τοπικών αντιτρομοκρατικών μέτρων» και «αποκατέστησε την κυριαρχία του».
Ωστόσο, από την πλευρά των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Γεγάμ Στεπανιάν, διαμεσολαβητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειπε ότι τουλάχιστον 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 10 άμαχοι, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν στις μάχες, ενώ μεταξύ νεκρών και τραυματιών υπάρχουν παιδιά.
Από τι δική του πλευτά, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, στη δική του ομιλία προς το έθνος είπε ότι οι μάχες μειώθηκαν μετά την εκεχειρία, τονίζοντας ότι οι Ρώσοι ειρηνευτές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι πλήρως υπεύθυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων του.
«Εάν οι ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν προτείνει μια ειρηνευτική συμφωνία, αυτό σημαίνει ότι αποδέχονται πλήρως και χωρίς καμία επιφύλαξη την ευθύνη της διασφάλισης της ασφάλειας των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και παρέχουν τις προϋποθέσεις και τα δικαιώματα για να ζήσουν στη γη τους και στα σπίτια τους με ασφάλεια», είπε. Επισήμανε ότι η Αρμενία, που έχει αναγνωρίσει την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν θα εμπλακεί στις μάχες. Και πρόσθεσε ότι μπορεί η κυβέρνησή του να μη συμμετείχε στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά «έχει λάβει υπόψη» την απόφαση που έλαβαν οι αυτονομιστικές αρχές της περιοχής.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν νέα οργή μέσα στην Αρμενία, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζητά την προσάρτηση του θύλακα στη χώρα, και πραγματοποιήθηκε δεύτερη διαδήλωση στο Γερεβάν, με αίτημα την παραίτηση του Πασινιάν.
Διεθνής η ανησυχία
Το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας έχει στραφεί στις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς τυχόν νέα κλιμάκωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στον Καύκασο, με συνέπειες για πολλές χώρες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά» για τις στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν τονίσει «επανειλημμένα ότι η χρήση βίας είναι απολύτως απαράδεκτη», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προγραμμάτισε μια επείγουσα συνεδρίαση την Πέμπτη για την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έπειτα από αίτημα της Γαλλίας.
Ενώ πολλοί στην Αρμενία κατηγόρησαν τη Ρωσία για την ήττα των αυτονομιστών, η Μόσχα ότι ο Αρμένιος πρωθυπουργός έχει αναγνωρίζει το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.
«Αναμφίβολα, το Καραμπάχ είναι η εσωτερική υπόθεση του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Το Αζερμπαϊτζάν ενεργεί στο δικό του έδαφος, το οποίο αναγνωρίστηκε από την ηγεσία της Αρμενίας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Αζερμπαϊτζάν θα σεβαστεί τα δικαιώματα του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάν Αλίεφ και «καταδίκασε την απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιήσει βία...» επισημαίνοντας τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, θέτοντας σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης. Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον Αζέρο ομόλογό του την ανάγκη το Μπακού να σεβαστεί την κατάπαυση πυρός και «να παράσχει εγγυήσεις για τα δικαιώματα και την ασφάλεια του λαού του Καραμπάχ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Παρόλο που ο Αλίεφ επέμεινε ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έπληξε μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια των μαχών, αξιωματούχοι των αρμενικών αρχών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είπαν ότι το Στεπανακέρτ και άλλες περιοχές δέχθηκαν «έντονο βομβαρδισμό».
Σημαντικές ζημιές ήταν ορατές στην πόλη, με εκρήξεις βιτρινών και τρυπημένα οχήματα, προφανώς από θραύσματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας