Στα μαρμαρένια... (σ)αλώνια του Μπρισμπέιν, στην Αυστραλία, όπου ξεκινά η σύνοδος κορυφής της «Ομάδας των 20» θα διασταυρώσουν από σήμερα τα ξίφη τους οι Δυτικοί ηγέτες από τη μια μεριά και ο Βλαντίμιρ Πούτιν από την άλλη, καθώς ο ουκρανικός εμφύλιος –και ο νέος ψυχρός πόλεμος που αυτός εγκυμονεί– οδεύει ολοταχώς προς νέα ανάφλεξη.
Το πεδίο έχει προλειανθεί: το Κίεβο, το ΝΑΤΟ και ο ΟΑΣΕ κατηγορούν εδώ και μέρες τη Ρωσία ότι ενισχύει με «φρέσκους» μαχητές, τεθωρακισμένα και άλλα οπλικά συστήματα τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας – καταγγελίες που διέψευσε από την πρώτη στιγμή το Κρεμλίνο, χωρίς να πείσει τους άπιστους Δυτικούς.
Σε πολύ επιθετικό τόνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε χτες «απαράδεκτες» τις -αναπόδεικτες μέχρι στιγμής, όπως και τόσες άλλες αντιρωσικές κατηγορίες των τελευταίων μηνών- ενέργειες της Μόσχας και προειδοποίησε πως η χώρα του, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή νέων, βαρύτερων κυρώσεων σε βάρος των Ρώσων –μια προοπτική που είχε διαψεύσει την Τρίτη η Ανγκελα Μέρκελ. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS ο Πούτιν υποστήριξε πάντως σε οργισμένο ύφος ότι οι κυρώσεις δεν πλήττουν μόνο τη Ρωσία αλλά ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, τόνισε όμως πως δεν θα θέσει το ζήτημα αυτό στο G20, αφού κάτι τέτοιο «δεν θα έχει νόημα».
Στο παρασκήνιο
Επισήμως βέβαια η σύνοδος του G20 θα ασχοληθεί ακριβώς με αυτά τα οικονομικά ζητήματα -τη «θωράκιση» δηλαδή της παγκόσμιας οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος από μελλοντικές κρίσεις, την εξασφάλιση παγκόσμιας ανάπτυξης 2% ετησίως ώς το 2018, και δευτερευόντως το κλείσιμο των «παραθύρων» –και...«παραδείσων»– που εκμεταλλεύονται οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για να μην πληρώνουν φόρους. Στην πράξη όμως όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή –μετά του νεόκοπου και άκρως απειλητικού... «Χαλιφάτου» της– θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον τόσο στις επίσημες εργασίες όσο και στα πολύ ενδιαφέροντα παρασκηνιακά «πηγαδάκια» και τετ α τετ.
Μάλιστα ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι ο μόνος λόγος που επετράπη στον Πούτιν να παραστεί στη σύνοδο κορυφής και δεν «μπλοκαρίστηκε» η συμμετοχή του από τους οικοδεσπότες στο G20, όπως είχε γίνει πριν από λίγο καιρό στο G8 που ξανάγινε G7, είναι ακριβώς η πρόθεση για ομαδική άσκηση πίεσης πάνω του. Ο «τσάρος» βέβαια δεν πιέζεται εύκολα – και φρόντισε να το δείξει στέλνοντας τέσσερα υπερσύγχρονα ρωσικά πολεμικά σκάφη στα διεθνή ύδατα βόρεια της Αυστραλίας. Μια κίνηση εξαιρετικά σπάνια στα ρωσικά ναυτικά χρονικά, που είναι φανερό πως έχει εκνευρίσει ιδιαίτερα τους Αυστραλούς αλλά και τους Αμερικανούς προστάτες της!
Μάλιστα ο οικοδεσπότης της συνόδου, Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ, έκανε λόγο χτες για «απόπειρα αναβίωσης της χαμένης δόξας της τσαρικής εποχής και της παλιάς Σοβιετικής Ενωσης» από τον Πούτιν –σε αντίθεση με τη Μέρκελ που δήλωσε ότι τα ρωσικά πολεμικά «δεν αποτελούν απειλή για κανέναν» σε αντιδιαστολή με την κατάσταση στην Ουκρανία, που είναι «πολύ ανησυχητική».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας