Την απόφασή τους να σταματήσουν οι έρευνες για επιζώντες ανακοίνωσαν οι αρχές του Αφγανιστάν, την ώρα που ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ έχει φτάσει τους 1.150 νεκρούς (σύμφωνα με το Associated Press), ενώ οι τραυματίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 2.000.
Περισσότερα από 10.000 σπίτια έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολικώς. Οι άστεγοι εξαιτίας του σεισμού υπολογίζονται σε 6.000, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τυχόν αγνοουμένους.
Ο Μοχάμαντ Νασίμ Χακάνι, εκπρόσωπος του υπουργείου διαχείρισης Καταστροφών, δήλωσε στο Reuters: «Η επιχείρηση ερευνών τελείωσε, 1.000 είναι νεκροί και οι τραυματίες είναι περίπου 2.000, οι σοβαρά τραυματισμένοι και αυτοί που φέρουν επιφανειακά τραύματα».
Ο Χακάνι δεν διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους σταμάτησαν οι έρευνες για επιζώντες έπειτα από περίπου 48 ώρες από τον σεισμό, καθώς σε άλλες περιπτώσεις επιζώντες έχουν ανασυρθεί από συντρίμμια πολύ περισσότερες ώρες έπειτα από σεισμούς.
Ο Χακάνι υπογράμμισε ότι το Αφγανιστάν δεν έχει επαρκείς κρίσιμες προμήθειες για την περίθαλψη των τραυματιών.
«Το υπουργείο Υγείας δεν έχει αρκετά φάρμακα, χρειαζόμαστε ιατρική βοήθεια και άλλα χρειώδη διότι πρόκειται για μεγάλη καταστροφή», σημείωσε.
Το Αφγανιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, η οποία έχει επιδεινωθεί από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, καθώς πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τη χώρα μετά την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων.
Οι έρευνες για εγκλωβισμένους στα χαλάσματα συνεχίζονταν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και χθες Πέμπτη, καθώς εκτός από τον σεισμό οι διασώστες, αλλά και οι απλοί πολίτες που έσκαβαν με ό,τι μέσο είχαν και με τα χέρια, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη λάσπη που έφερε η ισχυρή βροχόπτωση. Σοβαρό πρόβλημα είναι και η δυσκολία στις τηλεπικοινωνίες, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφής ακόμη η πραγματική κατάσταση εξαιτίας του σεισμού της Τετάρτης.
Διεθνής βοήθεια
Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θα στείλουν βοήθεια στο Αφγανιστάν, ενώ προμήθειες από το γειτονικό Πακιστάν έχουν ήδη διασχίσει τα σύνορα.
Η Ινδία, οι σχέσεις της οποίας με τους Ταλιμπάν είναι τεταμένη, ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει 27 τόνους προμηθειών με δύο πτήσεις και ότι αυτές θα παραδοθούν σε διεθνείς υπηρεσίες αρωγής.
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει 1 εκατ. δολάρια στις προσπάθειες ανακούφισης των σεισμοπαθών στο Αφγανιστάν, μετά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και άλλων να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Η προεδρία της Ταϊβάν ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι θα προχωρήσει στη δωρεά με «ανθρωπιστικό πνεύμα», για να βοηθηθούν τα θύματα της καταστροφής, «ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων». Ωστόσο η Ταϊβάν δεν θα αναπτύξει στη χώρα ομάδες έρευνας και διάσωσης, απόφαση που πήρε αφού διαβουλεύθηκε με άλλα κράτη και έλαβε υπόψη ειδικά τις δυσκολίες στη μεταφορά τους, πρόσθεσε εκπρόσωπος της προεδρίας.
Η Ταϊβάν, νήσος που βρίσκεται επίσης σε εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή, στέλνει συχνά σωστικά συνεργεία σε πληγείσες περιοχές σε διεθνές επίπεδο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας