Κάθε ώρα που περνάει στο Αφγανιστάν μεγαλώνει η αγωνία για αρκετό κόσμο που αγνοείται μετά τον πολύνεκρο καταστροφικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, που έπληξε τα ξημερώματα της Τετάρτης μια ορεινή περιοχή στα ανατολικά της χώρας.
Μέχρι τώρα ο απολογισμός είναι πάνω από 1.000 νεκροί και 1.500 τραυματίες. Ανάμεσα στα θύματα και πολλά παιδιά, λένε οι γιατροί, όπως τονίζει σε ρεπορτάζ του το BBC.
Το σκηνικό της καταστροφής συμπληρώνει η λάσπη που γέμισε τον τόπο της τραγωδίας αφού σημειώθηκε σφοδρή νεροποντή στην περιοχή, με αποτέλεσμα τα συνεργεία διάσωσης να έχουν ακόμα πιο δύσκολο έργο.
Μεγάλο «αγκάθι» στις έρευνες διάσωσης βέβαια είναι η έλλειψη κατάλληλου και επαρκή εξοπλισμού, γι' αυτό και από χθες η διοίκηση των Ταλιμπάν ζήτησε περισσότερη διεθνή βοήθεια.
Τα δίκτυα επικοινωνίας πλήττονται επίσης σοβαρά. «Δεν μπορούμε να φτάσουμε στην περιοχή - τα δίκτυα είναι πολύ αδύναμα», δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σύμφωνα με το Reuters.
Η πλήρης έκταση της καταστροφής αργεί να έρθει στο φως. Ωστόσο, αξιωματούχοι από πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ δήλωσαν ότι οι Ταλιμπάν επιτρέπουν την πλήρη πρόσβαση στην περιοχή.
Τα Ηνωμένα Έθνη είναι μεταξύ εκείνων που προσπαθούν να παράσχουν έκτακτο καταφύγιο και επισιτιστική βοήθεια σε απομακρυσμένες περιοχές στην επαρχία Πακτίκα που έχει πληγεί περισσότερο.
Το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν αντιμετώπιζε σχεδόν κατάρρευση ακόμη και πριν από την καταστροφή του χθεσινού σεισμού.
Τα περισσότερα θύματα μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί στις συνοικίες Gayan και Barmal της Πακτίκα. Σύμφωνα με το BBC, οι ντόπιοι αναφέρουν ότι δεκάδες χωριά έχουν ισοπεδωθεί.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Επιζώντες και διασώστες μίλησαν στο BBC για χωριά που καταστράφηκαν ολοσχερώς κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, για κατεστραμμένους δρόμους και πύργους κινητής τηλεφωνίας - αλλά και για τους φόβους τους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί περαιτέρω.
Μια γυναίκα στο νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Πακτίκα είπε στους δημοσιογράφους ότι έχασε 19 μέλη της οικογένειάς της. «Επτά σε ένα δωμάτιο, πέντε σε ένα άλλο, τέσσερις σε άλλο, μετά τρεις σε άλλο, έχουν σκοτωθεί όλοι στην οικογένειά μου», είπε από το κρεβάτι της στο νοσοκομείο.
«Ακούστηκε ένα βουητό και το κρεβάτι μου άρχισε να τρέμει», είπε ένας άλλος επιζών, ο Shabir, στο BBC. «Το ταβάνι έπεσε κάτω. Ήμουν παγιδευμένος, αλλά μπορούσα να δω τον ουρανό. Ο ώμος μου είχε εξαρθρωθεί, το κεφάλι μου τραυματίστηκε αλλά βγήκα έξω. Είμαι σίγουρος ότι επτά ή εννέα άτομα από την οικογένειά μου, που ήταν στο ίδιο δωμάτιο με μένα, είναι νεκροί».
Περιγράφοντας τις προσπάθειες διάσωσης στην Πακτίκα, ένας εθελοντής, ο Faiz Muhammad Sameem, 36 ετών, είπε: «Ασθενοφόρα, ελικόπτερα και μοτοσικλέτες, όλοι συμμετέχουν στην ανακούφιση, αλλά το νοσοκομείο δεν έχει αρκετές υποδομές, οι πρώτες βοήθειες παρασχέθηκαν στο νοσοκομείο».
«Είναι μια φρικτή σκηνή. Υπήρχαν άνθρωποι που έχασαν όλα τα μέλη της οικογένειάς τους. Κάποιοι έχουν χάσει 10 μέλη της οικογένειας ή κάποιοι άνθρωποι έχουν χάσει ολόκληρες οικογένειες».
«Είδα ένα πεντάχρονο παιδί που ήταν ο μόνος επιζών στην 13μελή οικογένειά του. Δεν ξέρω πώς θα επιβιώσει ή αν ξέρει τι έχει χάσει. Είναι ανυπόφορο» είπε ο εθελοντής.
Άλλος επιζών, ο Zaitullah Ghurziwal, είπε στο BBC ότι έχασαν τα πάντα στον σεισμό. «Τίποτα δεν έχει μείνει εδώ. Τα υπάρχοντά μας είναι ακόμα κάτω από τα ερείπια. Δεν υπάρχουν κουβέρτες, σκηνές, δεν υπάρχει καταφύγιο. Οι άνθρωποι είναι ξαπλωμένοι σε ανοιχτούς χώρους. Χρειαζόμαστε φαγητό και νερό. Όλο το σύστημα διανομής νερού μας έχει καταστραφεί. Τα πάντα έχουν καταστραφεί, τα σπίτια έχουν καταστραφεί» είπε.
Εμπόδιο και ο καιρός
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι η υπηρεσία έχει «κινητοποιηθεί πλήρως» για την καταστροφή. Ομάδες υγείας, ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα και σκηνές κατευθύνονταν προς τη ζώνη του σεισμού, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.
Ωστόσο, ο Mohammad Amin Huzaifa, επικεφαλής πληροφοριών για την επαρχία Πακτίκα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αποδεικνύεται «πολύ δύσκολο» για τους διασώστες να φτάσουν σε περιοχές «που επλήγησαν από τις πλημμύρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων χθες το βράδυ».
Οι διασώστες που προσπαθούν να εισέλθουν από γειτονικές περιοχές ανέφεραν επίσης καιρικά εμπόδια. «Είναι Ιούνιος και ο καιρός δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Είχαμε χαλάζι και χιόνι και δυσκόλεψε πολύ τα πράγματα», δήλωσε στο BBC ο Obaidullah Baheer από τη ΜΚΟ Save Afghans from Hunger. «Αυτοί οι δρόμοι δεν έχουν αναπτυχθεί ποτέ πραγματικά λόγω της κατάστασης ασφαλείας τα τελευταία είκοσι χρόνια, επομένως υπάρχουν πολλές προκλήσεις, αλλά ελπίζουμε ότι μπορούμε να μπούμε».
Αρκετές οι τραγωδίες λόγω σεισμού
Το Αφγανιστάν είναι μια χώρα επιρρεπής σε σεισμούς, καθώς βρίσκεται σε μια τεκτονικά ενεργή περιοχή, πάνω από μια σειρά ρηγμάτων, όπως το ρήγμα Chaman, το ρήγμα Hari Rud, το Central Badakhshan και το Darvaz.
Ο σεισμός της Τετάρτης ήταν ο πιο πολύνεκρος που έχει χτυπήσει τη χώρα της Ασίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός μέχρι και σε περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας.
Την τελευταία δεκαετία, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σεισμούς στη χώρα, αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Πρόκειται δηλαδή για 560 θανάτους κατά μέσο όρο ετησίως, στη χώρα, από σεισμούς.
Πιο πρόσφατα, αλλεπάλληλοι σεισμοί στα δυτικά της χώρας τον Ιανουάριο σκότωσαν περισσότερους από 20 ανθρώπους και κατέστρεψαν εκατοντάδες σπίτια.
Πείνα και ελλιπή μέσα
Ακόμη και πριν από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Αφγανιστάν δυσκολεύονταν πολύ να αντιμετωπίσουν φυσικές καταστροφές - με λιγοστά εναέρια μέσα για έρευνες δάσωσης.
Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης έντονη έλλειψη ιατρικών προμηθειών και τα ποσοστά υποσιτισμού αυξάνονται. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 93% των νοικοκυριών στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας