Σ’ ένα απέραντο νεκροταφείο προσφύγων, μια δεύτερη Μεσόγειο Θάλασσα, τείνει να εξελιχθεί ο κόλπος της Ταϊλάνδης όπου καταλήγουν χιλιάδες πρόσφυγες από το Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ (Βιρμανία). Οπως ανακοίνωσε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση περίπου 8.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε δουλεμπορικά σκάφη ή σε ερημικές ακτές, καθώς τα «δρομολόγια» έχουν διακοπεί, λόγω της μεγάλης ταϊλανδέζικης επιχείρησης για την καταστολή της δουλεμπορίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η επιχείρηση αποφασίστηκε, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα σε εγκαταλειμμένα κέντρα κράτησης προσφύγων βρέθηκαν οι σοροί δεκάδων προσφύγων, τους οποίους σκότωσαν πιθανότατα οι δουλέμποροι ή ακόμη και στρατιώτες της Ταϊλάνδης.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, 25.000 πρόσφυγες επιβιβάστηκαν στα δουλεμπορικά μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2015, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. Η έκθεση αποδίδει τη ραγδαία αύξηση τόσο στις πολιτικές εξελίξεις στη Μιανμάρ καθώς και στο γεγονός ότι πολλές γυναίκες και παιδιά -στην πλειονότητά τους μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκα- παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς για να συναντήσουν τους άνδρες τους, οι οποίοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.
Μόνο στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, τουλάχιστον 300 άτομα πνίγηκαν στην περιοχή, ενώ το τελευταίο διήμερο 2.000 άνθρωποι έφτασαν στη Μαλαισία 2.000 μετανάστες με βάρκες, κολυμπώντας ή διασωζόμενοι από την ακτοφυλακή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 1.018 πρόσφυγες από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς τροφή και νερό από τους δουλεμπόρους στο νησί Λανγκάουι.
Οπως επισημαίνει στην ανάλυσή του ο ανταποκριτής του BBC στην νοτιοανατολική Ασία Τζόναθαν Χεντ, η ειδική υπηρεσία της Ταϊλάνδης για το trafficking (DSI) προσπαθεί εδώ και μήνες να εξαρθρώσει τα δουλεμπορικά δίκτυα, ωστόσο δεν έχουν αποσπάσει την αναμενόμενη στήριξη από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πραγιάτ Χαν Οτσα.
Θυμίζουμε ότι, πέραν του διαρκώς διογκούμενου προσφυγικού κύματος, μεγάλη είναι η ανησυχία των ΜΚΟ και του ΟΗΕ για τις τρισάθλιες συνθήκες, στις οποίες αγωνίζονται να διαβιώσουν χιλιάδες μικρά προσφυγόπουλα στα κέντρα κράτησης της Ταϊλάνδης.
Σε 67σέλιδη έκθεση που είχε δημοσιεύσει πέρυσι η οργάνωση «Save the Children» αναφέρεται ότι χιλιάδες παιδιά κρατούνται στη χώρα στοιβαγμένα σαν τα ζώα σε μικρούς χώρους μαζί με ενήλικες, με αποτέλεσμα να είναι απροστάτευτα απέναντι σε κάθε είδους κακοποίηση. Η Ταϊλάνδη δεν έχει ακόμη υπογράψει τη Συνθήκη του 1951 για τους Πρόσφυγες και δεν υφίστανται διαδικασίες ασύλου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας