Ανισο αγώνα δρόμου απέναντι στον χρόνο και τις νέες χιονοστιβάδες και κατολισθήσεις που προκαλούν οι αλλεπάλληλοι ισχυρότατοι μετασεισμοί δίνουν τα συνεργεία διάσωσης στο κατεστραμμένο από τον φονικό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ Νεπάλ που έπληξε το πρωί του Σαββάτου το αποκαλούμενο και «Ορεινό Βασίλειο» των 28 εκατομμυρίων κατοίκων, το οποίο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί από τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων 80 χρόνων έχουν ξεπεράσει τους 2.152 και οι τραυματίες τους 5.000, ενώ αξιωματούχοι της ασιατικής χώρας εκφράζουν φόβους ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι σημαντικά υψηλότερος, λόγω του ότι πολλές απομακρυσμένες περιοχές βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο και είναι δυσπρόσιτες ακόμη και με οχήματα 4x4 υπό φυσιολογικές συνθήκες, πολλώ δε μάλλον τώρα που οι περισσότερο δρόμοι έχουν κλείσει από τις χιονοστιβάδες και τις κατολισθήσεις.
Οπως μάλιστα τονίζουν αξιωματούχοι των συνεργείων διάσωσης, η κατάσταση είναι τραγική σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από το επίκεντρο της δόνησης που εντοπίστηκε στην πόλη Λαμτζούνγκ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 75 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ολόκληρα χωριά έχουν θαφτεί κάτω από τόνους λάσπης ή και χιονιού.
«Το χωριό μας σβήστηκε από τον χάρτη», είπε με δάκρυα στα μάτια μιλώντας στον Guardian ο Βιμ Ταμάνγκ, κάτοικος του χωριού Μανγκλούνκ που βρίσκεται σε απόσταση μόλις λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από το επίκεντρο των 7,9 Ρίχτερ. «Περισσότεροι από τους μισούς συγχωριανούς μου έχουν χάσει τη ζωή τους» πρόσθεσε. Ενας άλλος κάτοικος της νεπαλέζικης πρωτεύουσας, ο Σουντάρ Σαχ, δήλωσε έντρομος ότι «τον κυρίως σεισμό ακολούθησαν τις επόμενες ώρες τουλάχιστον 3 ισχυρότατες δονήσεις. Πώς να αισθανθώ ασφαλής; Νομίζω ότι θα κάνω πολύ καιρό να κοιμηθώ μέσα σε σπίτι».
Οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας εντείνονται με στόχο να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται θαμμένοι στα ερείπια των κατά κύριο λόγο πλίθινων οικημάτων τους. Ηδη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη χορήγηση άμεσης οικονομικής βοήθειας ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων και την αποστολή πολυάριθμης ομάδας διάσωσης, ενώ στη Σρι Λάνκα οι αρχές ενημέρωσαν ότι αεροσκάφος με γιατρούς και προμήθειες έφτασε στη χώρα.
Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι έστειλε ήδη μια ομάδα ειδικών, ενώ η Κίνα 68 διασώστες. Η γειτονική Ινδία πραγματοποίησε χθες ρίψεις από αέρος 43 τόνων τροφής, φαρμάκων και σκηνών και απέστειλε 200 διασώστες, η Καμπέρα αποδέσμευσε ήδη 5 εκατ. δολάρια Αυστραλίας για τους σεισμοπαθείς και το Πακιστάν στέλνει τέσσερα αεροσκάφη τα οποία μεταφέρουν κινητή νοσοκομειακή μονάδα με γενικούς γιατρούς και χειρουργούς.
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας Κατμαντού πέρασαν και το χθεσινό βράδυ στην ύπαιθρο, έντρομοι και με τις μετασεισμικές δονήσεις να διαδέχονται η μία της άλλη, ενώ οι νεκροί αποτεφρώνονται σε πρόχειρα κρεματόρια προκειμένου ν' αποφευχθεί η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών στους επιζώντες. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι στα νοσοκομεία του Κατμαντού επικρατεί το αδιαχώρητο και ότι λόγω των ισχυρών μετασεισμών (ο μεγαλύτερος ήταν 6,7 Ρίχτερ) πολλές μονάδες του έχουν μεταφερθεί από τα κτίρια σε πρόχειρα παραπήγματα και σκηνές.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο σεισμός προκάλεσε και σημαντικές καταστροφές στα δεκάδες ιστορικά κτίρια του Κατμαντού, μεταξύ αυτών και ο ύψους 60 μέτρων πύργος της Νταραχάρα τον οποίο κατασκεύασε το 1832 η βασίλισσα του Νεπάλ και είχε καταφέρει να «αντισταθεί» ακόμη και στον ισχυρότερο σεισμό που έχει πλήξει το Νεπάλ, το 1934, οπότε σχεδόν 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δόνηση 8,1 Ρίχτερ.
Αγόρασαν λαχείο
Ο πανίσχυρος σεισμός στο Νεπάλ προκάλεσε και μια δεύτερη, αυτή τη φορά ορειβατική τραγωδία, με τουλάχιστον 18 αλπινιστές νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ένας Aμερικανός, υψηλόβαθμο στέλεχος της Google, λόγω των χιονοστιβάδων που προκάλεσε ο Εγκέλαδος. Απ' αυτή γλίτωσαν από καθαρή τύχη τρεις Ελληνες οι οποίοι επρόκειτο να ανέβουν με την ομάδα των νεκρών πια συναδέλφων τους. Ενας απ' αυτούς είναι ο Βολιώτης Γιώργος Ράικος, μέλος του Συλλόγου Ορειβατών και Χιονοδρομίας Τρικάλων.
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του συλλόγου Χάρη Καλιάρα, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι οι Ελληνες ορειβάτες «ουσιαστικά αγόρασαν ένα λαχείο λίγων χιλιάδων ευρώ, χάρη στο οποίο σώθηκαν από βέβαιο θάνατο»!
«Οι τρεις Ελληνες ορειβάτες είχαν πληρώσει τα 60.000 από τα 80.000 ευρώ που ήταν το συνολικό κόστος της ανάβασης (εξοπλισμός, μηχανοκίνητα οχήματα κ.ά.) Ωστόσο όταν τη Μεγάλη Παρασκευή πήγαν στο τουριστικό γραφείο το οποίο είχε αναλάβει να διοργανώσει το εγχείρημα, το βρήκαν κλειστό κι έξω απ' αυτό τον μάγειρα της αποστολής και τους τρεις οδηγούς Σέρπα. Οσο για τον διευθυντή του πρακτορείου, από εκείνη την ημέρα καταζητείται από την αστυνομία. Αν τελικώς η αποστολή είχε ξεκινήσει, σήμερα θα θρηνούσαμε και τους τρεις φίλους μας», κατέληξε.
«Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Θιβέτ προς το παρόν δεν υπάρχει εικόνα καθώς οι περιοχές αυτές είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτες, ενώ από τις χιονοστιβάδες έχει διαλυθεί σχεδόν ολοκληρωτικά ο πρώτος καταυλισμός των αλπινιστών», πρόσθεσε ο κ. Καλιάρας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας