Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο Γιαχία Τζάμε αρνείται να εγκαλατείψει την εξουσία, παρά την ήττα του στις εκλογές | AP Photo/Jerome Delay, File

Έκρυθμη η κατάσταση στην Γκάμπια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η Γκάμπια, μετά την άρνηση του απερχόμενου προέδρου της χώρας Γιαχία Τζάμε να εγκαταλείψει την εξουσία υπέρ του Αντάμα Μπάροου, που κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η ορκωμοσία του νέου προέδρου έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, ωστόσο ο Τζάμε από τις 9 Δεκεμβρίου -μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές- και παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές δηλώσεις του, υποστηρίζει ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, διότι έγινε νοθεία.

Όπως έγινε γνωστό, φάλαγγες των ενόπλων δυνάμεων της Σενεγάλης κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Γκάμπια, έπειτα από ανακοίνωση της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) ότι θα καταφύγει στη βία για να αποκαταστήσει την τάξη στην Γκάμπια, με τη Νιγηρία να τονίζει ότι επιταχύνει τις προετοιμασίες της για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση.

Έπειτα από αίτημα της ECOWAS, η Σενεγάλη δέχθηκε την Κυριακή τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γκάμπιας εν αναμονή της ορκωμοσίας του.

Πηγές στοn στρατό της Σενεγάλης, από την πρωτεύουσα Ντακάρ, αναφέρουν ότι είναι αλήθεια και στρατεύματα «κατευθύνονται προς τα εκεί. Προετοιμαζόμαστε σοβαρά». Η Σενεγάλη, μάλιστα, έχει δώσει διορία στον απερχόμενο πρόεδρο μέχρι τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες, τουλάχιστον 26.000 άνθρωποι, σε ποσοστό 80% γυναίκες και παιδιά, έχουν φύγει από την Γκάμπια και έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Σενεγάλη φοβούμενοι ότι θα ξεσπάσουν ταραχές στη χώρα τους μετά την απόφαση του προέδρου Τζάμε να μην παραδώσει την εξουσία.

AP Photo

Ταυτόχρονα, χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονται στην Γκάμπια εγκαταλείπουν τη χώρα, έπειτα από ενημέρωση των ξένων πρεσβειών ότι τα πράγματα στη χώρα μπορεί να τεθούν εκτός ελέγχου το επόμενο διάστημα.

Επίσης είναι δεδομένο ότι ο Αντάμα Μπάροου, που νίκησε ανέλπιστα για τους περισσότερους πολίτες τις εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου, έχει αποφασίσει ότι θα ορκιστεί.

Ο Τζάμε κυβερνά με σιδηρά πυγμή την Γκάμπια περισσότερα από 22 χρόνια, από το 1994 όταν κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και η κυβέρνησή του έχει κατηγορείται για βασανιστήρια και φόνους αντιφρονούντων.

Πολύ λίγοι περίμεναν ότι ο Τζαμέ θα χάσει τις εκλογές και το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με αγαλλίαση στη χώρα. Κυρίως όταν ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε ότι αποδέχεται την ήττα του.

Στη συνέχεια, αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, και η Εθνοσυνέλευση αποφάσισε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος μπορεί να παραμείνει στην εξουσία για τρεις ακόμη μήνες.

Ο Τζάμε κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόλις χθες Τρίτη, καταγγέλλοντας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα «ένα εξαιρετικό και άνευ προηγουμένου επίπεδο ξένης επέμβασης» στην εκλογική διαδικασία και τις υποθέσεις της Γκάμπιας, καθώς και μια «αδικαιολόγητα εχθρική ατμόσφαιρα η οποία απειλεί την κυριαρχία, την ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Γκάμπια, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διαρκέσει επτά ημέρες, αν την κηρύξει ο πρόεδρος της χώρας, αλλά έως και 90 μέρες, αν λάβει την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης, πράγμα που συνέβη χθες εντείνοντας το κλίμα αστάθειας.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Έκρυθμη η κατάσταση στην Γκάμπια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας