Εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες ανοιχτά των μεσογειακών ακτών της Αιγύπτου μετά το χθεσινό ναυάγιο σκάφους που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 52 ανθρώπων, ένα μέρος των οποίων βρίσκονταν στο αμπάρι, σύμφωνα με τον τελευταίο τραγικό απολογισμό.
Πολεμικό πλοίο μετέφερε στην ξηρά έξι πτώματα, μεταξύ αυτών κι αυτό ενός παιδιού, το οποίο αναγνώρισε ο παππούς του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Αξιωματικός ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «πέντε Αφρικανούς».
Εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι, στην πλειονότητά τους Σύροι και Αφρικανοί από το Σουδάν και την Ερυθραία, ενώ οι μαρτυρίες για τον αριθμό να κυμαίνεται από 300 μέχρι και 600 πρόσφυγες.
Οι διασώστες ανέσυραν ζωντανούς 163 ανθρώπους από το σημείο της ανατροπής του υπερφορτωμένου σκάφους, μόλις 12 χιλιόμετρα από την Ροζέτα. Οι 157 τέθηκαν υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα της πόλης: στην πλειονότητά τους Αιγύπτιοι, αλλά και Σουδανοί, Σομαλοί και Σύροι. Ωστόσο, έπειτα από εντολή του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Μεταξύ των θυμάτων είναι δέκα γυναίκες, ένα παιδί και 31 νεαροί άνδρες, είχε δηλώσει χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντέλ Σατάρ, αξιωματούχος της μικρής πόλης Ματμπούς, βόρεια της Ροζέτας.
Στις συλλήψεις τεσσάρων Αιγυπτίων υπόπτων προχώρησαν οι αρχές στο Κάιρο, για «διακίνηση ανθρώπων» και «ανθρωποκτονία από αμέλεια», σύμφωνα με αξιωματούχους.
Οι εισαγγελείς διέταξαν να οδηγηθούν στη φυλακή τα μέλη του πληρώματος για 4 ημέρες κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα των αρχών.
Φόβοι για αύξηση των νεκρών
Το σκάφος ανατράπηκε λόγω υπερφόρτωσης, δήλωσαν οι διασωθέντες. Και τα συνεργεία διάσωσης έφτασαν έπειτα από έξι ώρες, σύμφωνα με τους ίδιους.
«Το πλοίο πήρε κλίση και οι μετανάστες έπεσαν στο νερό», είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας.
«Ο απολογισμός θα αυξηθεί», προειδοποίησε ιατρική πηγή με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πάνω στο σκάφος υπάρχει ένα αμπάρι όπου αποθηκευόταν νερό και το οποίο δεν έχει ανοίξει ακόμη. Πρέπει να υπάρχει πολύς κόσμος στο εσωτερικό.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες μαρτυρίες περίπου δέκα διασωθέντων, περίπου εκατό άνθρωποι βρίσκονταν εκεί.
«Ήμασταν 200, το σκάφος ήταν ήδη παραφορτωμένο. Έφτασαν άλλοι 200. Το σκάφος έγειρε στο πλάι και άρχισε να βυθίζεται», είπε ο Άχμεντ Μοχάμεντ, 27χρονος ελαιοχρωματιστής από το κρεβάτι του νοσοκομείου.
«Επικράτησε χάος. Ο καθένας προσπαθούσε να βγει ζωντανός. Κολύμπησα δέκα χιλιόμετρα».
Από χθες στην παραλία της Ροζέτας και στο Ρασίντ, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, ορισμένοι διαβάζοντας το Κοράνι, αγωνιώντας να λάβουν νέα για συγγενείς τους που αγνοούνται.
Μία από τις πλέον επικίνδυνες διαδρομές
Η Αίγυπτος έχει γίνει εδώ και καιρό σημείο αναχώρησης για αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων, που είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.
Περισσότεροι από 12.000 μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία από την Αίγυπτο μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, ενώ 7.000 την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.
Μάλιστα, 2.901 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2016, μία αύξηση της τάξης του 37% αύξηση.
Οι διαδρομές από την Αίγυπτο είναι από τις πλέον επικίνδυνες, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι λαθρέμποροι στην Αίγυπτο χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον παλιά αλιευτικά σκάφη.
Από την αρχή της άνοιξης, εκατοντάδες άνθρωποι που επιβαίνουν σε μικρά ακατάλληλα σκάφη διασώθηκαν ή εμποδίστηκαν να ταξιδέψουν από την αιγυπτιακή ακτοφυλακή.
Την Τρίτη, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι κατάσχεσε ένα πρώτο σκάφος το οποίο μετέφερε 68 μετανάστες και ένα δεύτερο την Τετάρτη με 294 επιβαίνοντες.
Ο διευθυντής της Frontex, Φαμπρίτσε Λεγκέρι, είχε δηλώσει πως εξαιτίας του κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου για τους μετανάστες, οι αναχωρήσεις γίνονται πλέον από τις ακτές της βόρειας Αφρικής, ιδίως της Λιβύης, προς την Ιταλία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας