Ετοιμοι για όλα, ακόμη και για μετωπική σύγκρουση με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, εμφανίζονται οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα, οι οποίοι προφανώς υπολογίζουν πλέον και στην ενεργή υποστήριξη των περισσότερων γειτόνων τους. Να θυμίσουμε εδώ πως η Αλγερία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Λιβύη, η Γουινέα, το Μάλι και το Τσαντ έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι θα στηρίξουν τον Νίγηρα σε περίπτωση ξένης επέμβασης, δίνοντας ουσιαστική χείρα βοηθείας στη στρατιωτική κυβέρνηση που ανέτρεψε τον φιλοδυτικό πρόεδρο Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου.
Σχεδόν ταυτόχρονα πάντως με την άδοξη εκπνοή του τελεσιγράφου της δυτικοαφρικανικής ένωσης ECOWAS, η χούντα της Νιαμέ έκλεισε τον εναέριο χώρο μέχρι νεωτέρας, επικαλούμενη «την απειλή επέμβασης» στρατών χωρών της περιοχής, εννοώντας προφανώς τη Νιγηρία, τη μόνη ισχυρή στρατιωτικά φιλοδυτική χώρα που συνορεύει με τον Νίγηρα. Η Νιγηρία και η ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής, γνωστή και ως CEDEAO από το γαλλικό ακρωνύμιό της), ή σωστότερα τα πιο φιλοπόλεμα μέλη της, όπως η Σενεγάλη και η Ακτή Ελεφαντοστού, δεν φαίνεται πάντως να εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους για στρατιωτική επέμβαση: οι ηγέτες της ομάδας αυτής (στην οποία ανήκαν μέχρι πρόσφατα εκτός από τον Νίγηρα τόσο το Μάλι όσο και η Μπουρκίνα Φάσο) θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Πέμπτη για να πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους, ενώ στο μεταξύ προσπαθούν να «στραγγαλίσουν» οικονομικά την περίκλειστη χώρα με τα 25 εκατομμύρια κατοίκους, περικόπτοντας την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια και επιβάλλοντας ένα απάνθρωπο ενεργειακό μπλακάουτ, μέσω της διακοπής των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ειρωνεία είναι βέβαια πως ο de facto νέος ηγέτης του Νίγηρα και επικεφαλής μέχρι πρότινος της προεδρικής φρουράς του Μπαζούμ, ο στρατηγός Αμπουραχμάν Τσιανί, έχει διατελέσει στο παρελθόν διοικητής των ειρηνευτικών δυνάμεων της ECOWAS στην Ακτή του Ελεφαντοστού, το 2003, και φυσικά γνωρίζει εκ των έσω τόσο τα απόρρητα σχέδια όσο και τις (μάλλον περιορισμένες) πολεμικές δυνατότητες της ετερόκλητης ένωσης. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν φαίνονται διατεθειμένες να στηρίξουν ενεργά τα γαλλικά σχέδια για διά της βίας αποκατάσταση του πρώην προέδρου: για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε χτες στη La Stampa πως «ο μόνος δρόμος είναι αυτός της διπλωματίας»: «Είναι σωστό να ελευθερωθεί ο Μπαζούμ, όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς. Ακόμη και οι ΗΠΑ είναι πολύ επιφυλακτικές, είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν μια στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας