Ο ΟΗΕ εκτιμά σε πάνω από 3 δισ. δολάρια τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη των προσφύγων του Σουδάν για να μη βυθιστεί η χώρα σε μια ανθρωπιστική καταστροφή, την ώρα που η κρίση έχει επιδεινωθεί από τις βίαιες μάχες που μαίνονται από τα μέσα του Απριλίου.
Μόνο για την ανθρωπιστική βοήθεια ο ΟΗΕ δηλώνει ότι χρειάζονται 2,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, ποσό αναθεωρημένο προς τα πάνω σε σχέση με τον Δεκέμβριο, οπότε ο οργανισμός ζητούσε 1,75 δισ.
Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να επιτρέψουν στις αρμόδιες υπηρεσίες για την ανθρωπιστική βοήθεια με σκοπό τη στήριξη των περίπου 18 εκατομμυρίων πληγέντων στη χώρα, σύμφωνα με τον Ραμές Ρατζασινγκάμ, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στη Γενεύη και διευθυντή της Διεύθυνσης Συντονισμού.
Παράλληλα, για τους πρόσφυγες που διέφυγαν από τη χώρα για να σωθούν, ο ΟΗΕ ζητά 470,4 εκατομμύρια δολάρια, προσθέτοντας πως έως και 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν το Σουδάν φέτος.
«Σήμερα, 25 εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από τον μισό πληθυσμό του Σουδάν, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία. Είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχουμε δει ποτέ στη χώρα», δήλωσε ο Ραμές Ρατζασινγκάμ.
«Οι απαιτήσεις για χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 2,6 δισ. δολαρίων είναι επίσης οι υψηλότερες από οποιαδήποτε ανθρωπιστική έκκληση έχει γίνει για το Σουδάν».
Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του στρατηγού Άμπντελ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, με αφετηρία τις 15 Απριλίου, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 1.000 ανθρώπους ενώ χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες.
Οι μάχες επιδείνωσαν την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα, όπου πριν από τον πόλεμο ένας στους τρεις ανθρώπους βασιζόταν στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Πριν από δύο βδομάδες, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι εκτίμησε ότι «πάνω από 800.000 άνθρωποι» θα συνθέσουν το νέο προσφυγικό κύμα από το Σουδάν σε αυτή τη φάση.
«Έως σήμερα, η κρίση, που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα, έχει προκαλέσει τη μαζική έξοδο στις γειτονικές χώρες περίπου 220.000 προσφύγων», δήλωσε στον Τύπο ο Ραούφ Μαζού, αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας. Παράλληλα πάνω από 700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε άλλες περιοχές της χώρας. «Αμέτρητοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Σουδάν, αθώα θύματα των τυφλών συγκρούσεων», πρόσθεσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας