Συμβόλαιο με την Κένυα υπέγραψε η Moderna για τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου παραγωγής εμβολίων mRNA κατά της Covid-19 στην αφρικανική ήπειρο, ανακοίνωσε σήμερα η πολυεθνική του φαρμάκου.
Στόχος της φαρμακευτικής εταιρείας είναι η ετήσια παραγωγή τουλάχιστον 500 εκατ. δόσεων. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει το στήσιμο αλυσίδας παραγωγής για την παρασκευή φαρμακευτικών ουσιών, με προοπτική να επεκταθεί σε πλήρη κύκλο παραγωγής εμβολίων εντός του 2023. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η κάλυψη των αφρικανικών πληθυσμών με εμβόλια που θα παράγοντα εγχώρια, χωρίς η ήπειρος να είναι εξαρτημένη από τις εξαγωγές της Δύσης, που έχουν δείξει τα σοβαρά όρια και τις προβληματικές τους.
Η Αφρική παραμένει η ήπειρος με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη κατά του κορονοϊού. Αυτή τη στιγμή, η πρόσβαση της φτωχής ηπείρου σε εμβόλια γίνεται κατά 99% από εισαγωγές από τη Δύση, σημειώνει ο ΠΟΥ.
Σε αυτό το πλαίσιο, και οι ηγέτες των αφρικανικών εθνών φαίνεται να ψάχνουν τρόπους να ξεφύγουν από το αδιέξοδο που φέρνει η εξάρτησή τους από τις αναπτυγμένες χώρες, προχωρώντας σε ουσιαστικότερες λύσεις για την κάλυψη των αναγκών εμβολιασμού του 1,3 δισ. της ηπείρου. Τον Οκτώβριο, η Κένυα και η Ρουάντα σύναψαν αντίστοιχη συμφωνία με την BioNTech για την κατασκευή εργοστασίων πλήρους παραγωγής εμβολίων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας