Ένα περιστατικό διάσωσης προσφύγων που έλαβε χώρα αυτήν την εβδομάδα στη Μεσόγειο, φέρνει με έντονο τρόπο στο προσκήνιο το ευαίσθητο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Συγκεκριμένα, οι αρχές της Λιβύης προχώρησαν την περασμένη Τρίτη, στη διάσωση 114 ασυνόδευτων παιδιών που επιχειρούσαν να φτάσουν στη Μεσόγειο, μαζί με άλλους πρόσφυγες.
Με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, η Unicef προειδοποίησε για «ανησυχητική» αύξηση ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. «Ο αριθμός είναι απίστευτα ανησυχητικός: είναι ο μεγαλύτερος που έχει εντοπιστεί μέσα σε μια μέρα φέτος και σίγουρα ένας από τους υψηλότερους που έχουμε καταγράψει ποτέ», δήλωσε η Juliette Touma, αξιωματούχος της Unicef.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα ότι τους επόμενους μήνες, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και ο καιρός βελτιώνεται, θα δούμε όλο και περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων ανηλίκων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή», πρόσθεσε.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις σημειώνουν επίσης ότι η πλειονότητα των ασυνόδευτων ανηλίκων που συλλήφθηκαν κατά την τελευταία διάσωση, είναι πιθανό να σταλούν σε υπερπλήρη κέντρα κράτησης στη Λιβύη, αφήνοντάς τους κολλημένους σε έναν κύκλο κακοποίησης. Όπως εκτιμάται, 1.100 παιδιά παραμένουν σε κέντρα που στερούνται καθαρού νερού, βασικής υγιεινής και εκπαίδευσης και όπου η βία και η εκμετάλλευση είναι έντονη.
«Τα παιδιά δεν πρέπει να συλληφθούν και να κρατηθούν ως μετανάστες», δήλωσε η Touma, τονίζοντας ότι η Unicef έχει μιλήσει με παιδιά που είναι υπό κράτηση και τα οποία έχουν κάνει λόγο για «φρικτές συνθήκες». Η αξιωματούχος της Unicef ζήτησε από τις αρχές της Λιβύης να απελευθερώσουν όλα τα παιδιά που έχουν τεθεί υπό κράτηση.
Η Λιβύη φιλοξενεί 51.828 παιδιά μεταναστών και περίπου 14.572 παιδιά προσφύγων, σύμφωνα με την Unicef. Παρά τους κινδύνους και την πανδημία του κορονοϊού, δεν υπήρξε μείωση του αριθμού που επιδιώκει να φτάσει στην Ευρώπη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας