Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Το κίνημα χιλιάδων Αλγερινών πολιτών με τη μαζικότητα και τη μαχητικότητά του κατάφερε ήδη να «παγώσει» τις εργασίες και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της αμερικανικής Halliburton | REUTERS/Richard Carson/Files

Ενας ελπιδοφόρος αγώνας στην καρδιά της Σαχάρας

Πρόκειται αναμφίβολα για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες άγνωστες ιστορίες των τελευταίων εβδομάδων – ένα από αυτά τα θέματα που για διάφορους λόγους περνούν «κάτω από το ραντάρ» των μεγάλων ΜΜΕ. Ο λόγος, για το κίνημα χιλιάδων Αλγερινών πολιτών που ξεφύτρωσε από το πουθενά εδώ και τρεις μήνες στην καρδιά της Σαχάρας, ενάντια σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή project άντλησης σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Ενα κίνημα που με τη μαζικότητα και τη μαχητικότητά του κατάφερε ήδη να «παγώσει» τις εργασίες και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της αμερικανικής Halliburton -μιας από τις μεγαλύτερες και πιο «αμαρτωλές», οικολογικά και πολιτικά, ενεργειακές εταιρείες του πλανήτη, με εμπλοκή σε πλήθος από οικολογικά εγκλήματα-, και των συνεταίρων της, δηλαδή της γαλλικής Total και της κρατικής αλγερινής εταιρείας Sonatrach.

Από τις αρχές Ιανουαρίου, λίγες μέρες μετά την πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική γεώτρηση στην έρημο, χιλιάδες κάτοικοι του Αϊν Σάλεχ, μιας μικρής πόλης-όασης στη νότια Αλγερία, κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους απαιτώντας την άμεση διακοπή των εργασιών στη γειτονιά τους. Κατά τη γνώμη τους, που βέβαια τεκμηριώνεται από πλήθος επιστημονικές μελέτες, η χρήση της αμφιλεγόμενης μεθόδου της υδραυλικής ρωγμάτωσης (hydraulic fracture, πιο γνωστής με το νεολογισμό «fracking») για την εξαγωγή αερίου από τα υπόγεια σχιστολιθικά και πισσώδη πετρώματα, που σχεδιάζει η Halliburton και η αλγερινή κυβέρνηση, θα οδηγήσει στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και στην καταστροφή του εξαιρετικά ευαίσθητου οικοσυστήματος της Σαχάρας. Πράγματι, το fracking προβλέπει τον «βομβαρδισμό» του υπεδάφους με ένα υπό υψηλή πίεση διάλυμα νερού, άμμου και ειδικών χημικών, ώστε να προκληθούν ρηγματώσεις και να απελευθερωθεί το παγιδευμένο στα πετρώματα αέριο (shale gas) και να βγει στην επιφάνεια.

Αρχικά, οι διαδηλώσεις του κινήματος «Non aux Gaz de Schiste» (Οχι στο σχιστολιθικό αέριο) ήταν ειρηνικές. Ομως στις αρχές του Μάρτη τα πράγματα αγρίεψαν, όταν οι διαδηλωτές -μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες και ανήλικα παιδιά- επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία μέσα στο βασικό εργοτάξιο της Halliburton. Η αστυνομία αντέδρασε βίαια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν έντονα επεισόδια, να τραυματιστούν σοβαρά δεκάδες διαδηλωτές και οι κινητοποιήσεις να αποκτήσουν χαρακτήρα λαϊκής εξέγερσης, που επεκτάθηκε και σε τουλάχιστον τρεις άλλες μεγάλες πόλεις της Αλγερίας, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας. Δεκάδες περιπολικά και άλλα οχήματα πυρπολήθηκαν, αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πέτρες και ξύλα, ενώ διαδηλωτές έβαλαν φωτιά και σε ένα δημοτικό κτίριο. Η κυβέρνηση «απάντησε» μετακινώντας μονάδες του στρατού στην περιοχή και επιβάλλοντας de facto στρατιωτικό νόμο, αλλά το μήνυμα του κόσμου ήταν σαφέστατο: δεν υποχωρούμε.

«Ολος ο κόσμος ξέρει ότι η μέθοδος αυτή είναι επικίνδυνη, και υπάρχουν περιοχές στη Δύση που την έχουν απαγορεύσει. Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα κανενός. Το μόνο που έχουμε είναι το νερό μας – το έχουμε ανάγκη για να ποτίζουμε τα χωράφια και τα ζώα μας», δήλωσε αφοπλιστικά στους «Financial Times» η Φατιχά Τουνί, μια ντόπια δασκάλα που αναδείχτηκε σε ηγετική μορφή του κινήματος.

Οπως καταγγέλλουν οι ντόπιοι, η αλγερινή κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, έχοντας ήδη συμφωνήσει με τους ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές (πέραν των προαναφερθέντων, «παίζουν» ακόμη οι βρετανικές BP και Shell και η ιταλική ENI), πέρασε το 2013 στα μουλωχτά και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση έναν αμφιλεγόμενο ενεργειακό νόμο που επιτρέπει τη χρήση του fracking. Οταν ξέσπασε η αντίδραση των ντόπιων, το Αλγέρι έσπευσε να τους κατηγορήσει ως «πράκτορες ξένων δυνάμεων»(!) και να προβάλει το έργο ως «απαραίτητο για την ανάπτυξη της χώρας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ενας ελπιδοφόρος αγώνας στην καρδιά της Σαχάρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας