Με σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη απάντησε η Αίγυπτος στη σφαγή των 21 Αιγύπτιων κοπτών χριστιανών, οι οποίοι αποκεφαλίστηκαν από τους τρομοκράτες την Κυριακή, σε παραλία της Λιβύης.
Λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του αποτρόπαιου βίντεο σε ιστότοπο φανατικών ισλαμιστών, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, απευθύνθηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα στον λαό. Ο ηγέτης της πολυπληθέστερης χώρας του αραβικού κόσμου –στην οποία έχει κηρυχθεί επταήμερο πένθος– τόνισε ότι το Κάιρο «θα επιλέξει τα απαραίτητα μέσα και τη χρονική στιγμή για να εκδικηθεί αυτές τις αποτρόπαιες δολοφονίες».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος Σίσι ανακοίνωσε επείγουσα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Αμυνας, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, των υπουργών Αμυνας και Εσωτερικών, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας. Αμέσως μετά, αιγυπτιακά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν την παραλιακή πόλη Ντέρνα, η οποία θεωρείται το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής αεροπορίας, επλήγησαν κέντρα διοίκησης, στρατόπεδα εκπαίδευσης, αποθήκες οπλισμού και τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις των τρομοκρατών. Από τις χθεσινές αεροπορικές επιθέσεις –οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν και τις επόμενες ημέρες– σκοτώθηκαν σύμφωνα με πηγές του κυβερνητικού στρατού 40-50 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και άγνωστος αριθμός αμάχων.
Συντονισμένες επιθέσεις
Ταυτόχρονα, φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που είναι υπό τον έλεγχο του αρχηγού της αεροπορίας της Λιβύης, πτέραρχου Σάκερ αλ Τζορούσι, συμμετείχαν στην επίθεση κατά της Ντέρνα, σε πλήρη συντονισμό με τους Αιγύπτιους. Ο κυβερνητικός στρατός πραγματοποίησε επίσης επίθεση κατά των φανατικών ισλαμιστών στις πόλεις Μπεν Τζουάντ και Σύρτη, οι οποίες θεωρούνται προπύργια των δυνάμεων που πρόσκεινται στην αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση της Τρίπολης.
Στη μετά Καντάφι Λιβύη επικρατούν το χάος και η ανομία, με το κράτος να έχει καταρρεύσει και δεκάδες πολιτοφυλακές, πολλές από τις οποίες υποστηρίζουν την Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος ή άλλες τρομοκρατικές και ακραίες σουνιτικές οργανώσεις, να έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολης και άλλων σημαντικών αστικών κέντρων της χώρας. Κυρίαρχη στην Τρίπολη είναι η ισλαμική πολιτοφυλακή «Αυγή της Λιβύης».
Η νόμιμη αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο έχουν αναγκαστεί για λόγους ασφαλείας να εγκαταλείψουν την Τρίπολη και να καταφύγουν στην Μπάιντα και το Τομπρούκ, στην Ανατολική Λιβύη.
Στην πρωτεύουσα Τρίπολη, έχουν αυτοανακηρυχθεί κυβέρνηση και Κοινοβούλιο που στηρίζονται από ακραίες ισλαμικές οργανώσεις και κόμματα τα οποία ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος ή την Αλ Κάιντα.
Χθες, ο νόμιμος πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντουλά αλ Θίνι, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την κυβέρνηση, να παρέμβει στρατιωτικά για να εξουδετερώσει τις ακραίες ισλαμικές ένοπλες ομάδες και εκτίμησε ότι οι Λίβυοι εξτρεμιστές αποτελούν απειλή που θα επεκταθεί στην Ευρώπη και ιδίως στην Ιταλία. Χθες, συνεδρίασε επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και εξέδωσε καταδικαστικό ψήφισμα για τη δολοφονία των 21 Αιγύπτιων αιχμαλώτων, επεσήμανε ότι το Ισλαμικό Κράτος «θα αποτύχει» και τόνισε πως «η μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος πρέπει να ξεριζωθούν».
Μέτρα κατά του Ισλαμικού Κράτους
Με κοινή τους πρόταση, οι πρόεδροι της Αιγύπτου και της Γαλλίας, Σίσι και Ολάντ, ζήτησαν να συγκληθεί σύντομα το Συμβούλιο Ασφαλείας για να αποφασίσει «νέα μέτρα κατά του Ισλαμικού Κράτους». Το αίτημα στήριξε και η Ιταλία.
Η Αίγυπτος θα ζητήσει «νομιμοποίηση» για να πραγματοποιήσει μακροχρόνια εκστρατεία κατά των ισλαμιστών στη Λιβύη, η οποία προς το παρόν θα περιοριστεί σε αεροπορικά πλήγματα. Το Κάιρο δεν έχει αποκλείσει πάντως ακόμη και τη διενέργεια χερσαίων επιχειρήσεων.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Αίγυπτος έκλεισε συμφωνία με το Παρίσι για την αγορά 24 σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών Rafale και μίας φρεγάτας, αξίας 5 δισ. ευρώ, ενώ μεγάλες συμφωνίες για αγορά όπλων έκλεισε πρόσφατα και με τη Μόσχα. Την ίδια ώρα, ο αιγυπτιακός στρατός συνεχίζει να μάχεται σε έναν ακήρυχτο πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος στη Xερσόνησο του Σινά, όπου έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο χρόνο εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί.
Χθες, εκατομμύρια Αιγύπτιοι τίμησαν τη μνήμη των 21 νεκρών, ενώ χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από την κοπτική εκκλησία του αλ Κουρ, χωριό από το οποίο κατάγονταν 13 από τα θύματα. Στο πλευρό της κοπτικής εκκλησίας στάθηκε και ο σεΐχης του αλ Αζχάρ, του σημαντικότερου κέντρου ισλαμικών σπουδών της Αιγύπτου. Συνάντηση με τον κόπτη πατριάρχη είχε και ο πρόεδρος της χώρας, στρατηγός Σίσι.
Τη βαθιά του οδύνη για τη δολοφονία των 21 κοπτών εξέφρασε χθες και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έδειξε εξαιρετικά ανήσυχος για την τύχη του χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή και την ειρηνική συνύπαρξη των πιστών: «Δολοφονήθηκαν (οι 21), γιατί απλά και μόνο ήταν χριστιανοί. Το αίμα των εν Χριστώ αδελφών μας είναι μια μαρτυρία της πίστεως και ελάχιστη σημασία έχει εάν ήταν καθολικοί, ορθόδοξοι, λουθηρανοί, κόπτες. Αυτό δεν ενδιαφέρει παρά μόνο τους διώκτες τους. Το αίμα τους είναι το ίδιο... Οι μάρτυρες ανήκουν σε όλους τους χριστιανούς».
Ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου εκφράζεται «η μεγάλη ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τις κλιμακούμενες διώξεις κατά των χριστιανών, αλλά και όλων των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που υφίστανται τις συνέπειες της τρομοκρατίας, του παραλογισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας».
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα τους ως σταθερός υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, όπου αυτά απειλούνται» συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η υλοποίηση της ελληνικής πρωτοβουλίας για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, η οποία παρουσιάστηκε κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες (στις 9 Φεβρουαρίου) από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και υποστηρίζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθίσταται πλέον επίκαιρη από ποτέ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας