Η δραματική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Ράφα όπου μαίνονται οι συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με την Χαμάς, η προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Γεωργία να μην πάει με την πλευρά της Ρωσίας στον πόλεμο και το μεγάλο αφιέρωμα της Le Monde στο «Me too» συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερνού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Γεωργία να μην πάει με την πλευρά της Ρωσίας εναντίον της Δύσης» και στο κύριο άρθρο τονίζει ότι η Ουάσιγκτον προειδοποίησε την πρώην σοβιετική δημοκρατία χθες για την πιθανότητα αυτή, καθώς το κοινοβούλιό της καταδίκασε τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον των ρωσικής έμπνευσης μεταρρυθμίσεων. Σε έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Μια ζωή μέσα στο φόβο. Η απελπισία αυξάνεται καθώς χιλιάδες εγκαταλείπουν τη Ράφα» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει ότι τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη συνοριακή πόλη καθώς καταγράφονται οδομαχίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς. Υπογραμμίζει ότι οι Παλαιστίνιοι είναι εξαντλημένοι, πεινασμένοι και διψασμένοι και πολλές φορές τραυματισμένοι ή άρρωστοι και πάνω απ΄ όλα απελπισμένοι μετά από σχεδόν επτά μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών.
Στη Γαλλία η Le Figaro έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Δολοφονική επίθεση ενός μικρού οχήματος που μετέφερε κρατούμενο έμπορο ναρκωτικών στην Ερ και υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εκδηλώθηκε σε σταθμό διοδίων της Ινκαρβίλ δύο αστυνομικοί έπεσαν νεκροί από τα πυρά αγνώστων και τρείς ακόμη τραυματίσθηκαν. Αναφέρει ακόμη ότι η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Η Νέα Καληδονία μέσα στη δίνη της βίας» και τονίζει ότι τα τελευταία δύο 24ωρα η πρώην γαλλική αποικία βιώνει αιματηρές ταραχές που θυμίζουν αυτές της δεκαετίας του 1980. Η Le Monde έχει αφιερώσει το μονοθεματικό της πρωτοσέλιδο στη σεξιστική βία με τίτλο : «Me too. Επιμένουμε και προσυπογράφουμε» και στο σημερινό φύλο 100 προσωπικότητες από όλες τις κοινωνικές τάξεις της Γαλλίας μιλούν στη εφημερίδα και με διακήρυξή τους ζητούν τη θέσπιση ενός «παγκόσμιου νόμου» ενάντια στη σεξουαλική και σεξιστική βία.
Στη Γερμανία η Τageszeitung γράφει ότι «ο μοναδικός τρόπος για έναν Παλαιστίνιο να εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας, είναι από τα σύνορα με την Αίγυπτο. Για να γίνει αυτό, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να πληρώσουν περίπου 5.000 δολάρια, προκειμένου να περιληφθούν στη σχετική λίστα των Αιγυπτίων αν και ορισμένες φορές είναι δυνατή η διασυνοριακή μεταφορά τραυματιών σε αιγυπτιακά νοσοκομεία. Σημειώνει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος και απολυταρχικός ηγέτης Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι είναι ωστόσο δηλωμένος εχθρός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέκυψε η Χαμάς. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν είχε καμία επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο για περίπου δέκα χρόνια. Ο Ισραηλινός αναλυτής Κόμπι Μάικλ από το ερευνητικό ινστιτούτο INSS εκτιμά πάντως πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια στο ζήτημα των τραυματισμένων μαχητών της Χαμάς, με την Αίγυπτο να λαμβάνει τεράστια χρηματικά ποσά.
Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Τα κέρδη της Ρωσίας στον πόλεμο ανησυχούν του Αμερικανούς αξιωματούχους» και σημειώνει ότι η Δύση καταβάλλει απέλπιδες προσπάθειες για να ενισχύσει οπλικά την ουκρανική άμυνα. Σε έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί είναι ανήσυχοι για την έλλειψη μεταπολεμικού σχεδίου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας