Η εισβολή του ισραηλινού στρατού στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, η κατάθεση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς στο δικαστήριο εναντίον του Τραμπ και η αποκλειστική συνέντευξη του Σάλμαν Ράσντι στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία ο Guardian έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Το Ισραήλ εξαπολύει στρατιωτική επίθεση στη Ράφα» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα αποκτώντας τον έλεγχο του άκρως σημαντικού μεθοριακού περάσματος, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας τριών σταδίων. Όπως γράφει η εφημερίδα ισραηλινά άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί στη Ράφα με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ να δηλώνει ότι η επίθεση στη Ράφα θα συνεχιστεί μέχρι να εξουδετερωθούν πλήρως οι δυνάμεις της Χαμάς. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Η Ντάνιελς σοκαρίστηκε από την συνάντηση με τον Τραμπ» και σημειώνει ότι η στη χθεσινή κατάθεσή της στο δικαστήριο η πορνοστάρ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου για την συνεύρεσή της με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ δήλωσε ότι συνευρέθηκε ερωτικά με τον Τραμπ το 2006 σε ξενοδοχείο του στην λίμνη Ταχόε λέγοντας ότι σοκαρίστηκε από την συμπεριφορά του.
Στη Γαλλία η Le Figaro έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Η ελπίδα μια εκεχειρίας απομακρύνεται με την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι ο ισραηλινός στρατός ελέγχει πλέον το πέρασμα της Ράφα που συνδέει το Ισραήλ με την Αίγυπτο και υπογραμμίζει ότι ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε δίλημμα μεταξύ της απελευθέρωσης των ομήρων και την κατάληψη όλου του παλαιστινιακού θύλακα. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Σάλμαν Ράσντι : Χωρίς τη δυνατότητα της προσβολής η ελευθερία της έκφρασης παύει να υπάρχει» και στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ράσντι στην εφημερίδα διηγείται για την απόπειρα δολοφονίας που εκδηλώθηκε εναντίον του το 2022. Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Το Μαχαίρι» περιγράφει του πώς είναι να ζει υπό την απειλή του θανάτου από το 1989, οπότε εκδόθηκε η «φάτουα» για την εκτέλεση του λόγω της συγγραφής των «Σατανικών Στίχων, μέχρι σήμερα. Η La Croix από την πλευρά της έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Κίνα-ΕΕ. Οι νέοι κανόνες του παιχνιδιού» και επισημαίνει ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, βρίσκονται στο επίκεντρο της επίσκεψης του κινέζου προέδρου Σι στην Ευρώπη.
Στη Γερμανία η ΤΑΖ σε άρθρο με τίτλο : «Στον φαύλο κύκλο των κρατούντων» γράφει ότι οι άνθρωποι σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη είναι έρμαια των ηγετών τους. Επισημαίνει ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν δείχνει να συγκινείται ούτε από τις διαδηλώσεις ούτε από τις μαρτυρίες ομήρων. Έτσι μετά το πράσινο φως της Χαμάς στη συμφωνία για τους ομήρους αυξάνεται τρομακτικά η εσωτερική πολιτική πίεση στον Νετανιάχου. Σημειώνει ακόμη ότι τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κινεί η επιβίωση του κυβερνητικού του συνασπισμού και οι ακραίοι ψηφοφόροι του που ζητούν αντίποινα. Παρομοίως και για την Χαμάς η διατήρηση της εξουσίας αποτελεί προτεραιότητα. Οι όμηροι αποτελούν τον άσο στο μανίκι των ισλαμιστών σε κάθε διαπραγμάτευση. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο : όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, οι όμηροι δεν θα απελευθερωθούν και όσο δεν απελευθερώνονται οι όμηροι, ο πόλεμος θα συνεχίζεται.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τις ΗΠΑ η USA Today έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Η πορνοστάρ καταθέτει εναντίον του Τραμπ» και επισημαίνει ότι στο επίκεντρο της δίκης βρίσκεται ο ισχυρισμός της Στόρμι Ντάνιελς ότι έλαβε 130.000 δολάρια από τον πρώην πρόεδρο για να αποκρύψει την ερωτική τούς συνεύρεση το 2006 σε ξενοδοχείο της λίμνης Ταχόε. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Το Ισραήλ καταλαμβάνει μεθοριακό πέρασμα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας