Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα προκάλεσε εύλογα διεθνές ενδιαφέρον, με τις δύο πλευρές να αναγνωρίζουν τελικά πως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που τους χωρίζουν.
Η αναφορά στη Ρωσία και η απάντηση του Κρεμλίνου
Μεταξύ των δηλώσεων που προκάλεσαν αίσθηση ήταν αυτές του Μπλίνκεν όταν εξέφρασε ανησυχίες για την κινεζική στήριξη στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία. Άμεση ήταν η απάντηση από το Κρεμλίνο, το οποίο υποστήριξε πως Μόσχα και Πεκίνο θα συνεχίσουν να εξελίσσουν τις σχέσεις τους.
Παρά την «άνευ ορίων» συνεργασία της με τη Μόσχα, η Κίνα έχει αποφύγει να προμηθεύσει όπλα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ο Μπλίνκεν είπε ότι η παροχή αγαθών διπλής χρήσης, όπως αποκαλούνται, «έχει ουσιαστικές συνέπειες για την Ουκρανία». Η Κίνα έχει πει ότι δεν έχει παράσχει όπλα σε καμία από τις δύο πλευρές και ούτε εμπλέκεται στην ουκρανική κρίση. Ωστόσο, όπως λέει, οι εμπορικές σχέσεις της με τη Ρωσία δεν θα πρέπει να διακοπούν ούτε να περιοριστούν.
«Η Κίνα είναι ένα απολύτως κυρίαρχο κράτος, ένα ισχυρό κράτος που μπορεί να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τα συμφέροντά της», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους ερωτηθείς για την επίσκεψη του Μπλίνκεν και τις αμερικανικές πιέσεις στη Κίνα. «Ταυτόχρονα, η Κίνα είναι στενός μας εταίρος. Θα εξελίξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας», υπογράμμισε.
Ακούστηκαν ηχηρά οι διαφορές τους
Η ανησυχία που εξέφρασε ο Μπλίνκεν για τυχόν στήριξη της Κίνας στον ρωσικό στρατό, είναι μόλις ένα από τα πολλά ζητήματα που απειλούν να τορπιλίσουν την πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Αυτές οι φαινομενικά δυσεπίλυτες διαφορές στη βαθιά ταραγμένη σχέση ΗΠΑ - Κίνας ακούστηκαν δυνατά κατά την επίσκεψη Μπλίνκεν, με αμφότερες τις πλευρές να κατηγορούν δημόσια η μία την άλλη. Τόσο ο Μπλίνκεν, όσο και οι Κινέζοι συνομιλητές του (συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι), αναφέρθηκαν σε αυτά τα ρήγματα, παρόλο που εξύμνησαν τις αρετές της διατήρησης των καναλιών επικοινωνίας ανοιχτών για τη διαχείριση αυτών των διαφορών και την αποφυγή παρεξηγήσεων και λανθασμένων υπολογισμών.
Εκτός των άλλων, η επίσκεψη Μπλίνκεν χαρακτηρίστηκε από το ψυχρό κλίμα, εξαιτίας της αμερικανικής βοήθειας σε Ταϊπέι και Κίεβο. Επίσης, η απειλή απαγόρευσης στις ΗΠΑ της δημοφιλούς κινεζικής πλατφόρμας TikTok απομάκρυνε ακόμα περισσότερο τις δύο πλευρές.
Ο Μπλίνκεν μίλησε επανειλημμένα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων κατά το προηγούμενο έτος, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές και αυξανόμενες ανησυχίες για τις πολιτικές και τις πρακτικές της Κίνας σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα πως οι ΗΠΑ δεν θα υποχωρήσουν. «Η Αμερική θα υπερασπίζεται πάντα τα βασικά μας συμφέροντα και αξίες», τόνισε.
Ο Αμερικανός Υπ.Εξ. επέκρινε την κινεζική υπερπαραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων που απείλησε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και παραπονέθηκε ότι η Κίνα δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει την παραγωγή και την εξαγωγή συνθετικών πρόδρομων ναρκωτικών ουσιών. Επίσης, προειδοποίησε ξεκάθαρα πως εάν η Κίνα δεν παύσει να υποστηρίζει τον αμυντικό βιομηχανικό τομέα της Ρωσίας, οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν για να το σταματήσουν. Γενικά, ο Μπλίνκεν πίεσε το Πεκίνο να προβεί σε μια σειρά από δεσμεύσεις σε όλα τα επίπεδα.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι ήταν εξίσου άμεσοι, λέγοντας ότι ενώ οι σχέσεις έχουν γενικά βελτιωθεί από πέρυσι, παρέμειναν γεμάτες ένταση. «Οι δύο χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν η μία την άλλη να πετύχει, αντί να πληγώσει η μία την άλλη, να αναζητήσουν κοινά εδάφη και να αντιστρέψουν τις διαφορές τους, αντί να εμπλέκονται σε φαύλο ανταγωνισμό, και να τιμούν τα λόγια με πράξεις αντί να λένε το ένα πράγμα αλλά να κάνουν το αντίθετο», είπε ο Σι στον Μπλίνκεν: κατηγορώντας ουσιαστικά τις ΗΠΑ για υποκρισία.
Επίσης ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι το Πεκίνο έχει... βαρεθεί με αυτό που οι ΗΠΑ θεωρούν ως ανάμειξη στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι το θέμα της Ταϊβάν, καθώς και με τις προσπάθειες των Αμερικανών να περιορίσουν το εμπόριο και τις σχέσεις της με άλλες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις ΗΠΑ «να μην πατήσουν τις κόκκινες γραμμές της Κίνας για την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας».
Το Πεκίνο, μάλιστα, άφησε να εννοηθεί πως εάν οι ΗΠΑ θεωρούν την Κίνα ως τον κύριο αντίπαλό τους, οι σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα «και μάλιστα, πολλά προβλήματα».
Σε κάθε περίπτωση, ΗΠΑ και Κίνα έχουν πολλά ζητήματα να τους χωρίζουν, αλλά όπως αναφέρουν ορισμένοι αναλυτές, τουλάχιστον συνεχίζουν να τα συζητούν μεταξύ τους...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας