Η διεύρυνση των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα παγκόσμια πρωτεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην κατανάλωση αλκοόλ από τους ανήλικους και η βαριά μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα στις ΗΠΑ συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Η Βρετανία χειρότερη στον κόσμο στην κατανάλωση αλκοόλ από τους ανηλίκους» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περισσότερο πιθανό να καταναλώσουν αλκοόλ από τα παιδιά οποιασδήποτε άλλης χώρας καθώς οι γονείς που ανήκουν στη μεσαία τάξη έχει αποδεχθεί ως φυσιολογική την κατανάλωση αλκοόλ από τα παιδιά τους σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οποία κατατάσσει τη Βρετανία πρώτη στο ζήτημα της κατανάλωσης αλκοόλ σε σχέση με τις 43 ακόμη χώρες που μετείχαν στην έρευνα. Όπως επισημαίνει η έρευνα του ΠΟΥ η οποία διεξήχθη σε δείγμα 280.000 παιδιών, κυρίως τα παιδιά που προέρχονται από εύπορες οικογένειες είναι πιθανότερο να καταναλώσουν αλκοόλ με την έρευνα να διαπιστώνει ότι το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει την στάση των γονέων τους απέναντι στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Ανήλικη συλλαμβάνεται αφού μαχαίρωσε καθηγητές και συμμαθήτριά της».
Στη Γαλλία η Le Monde έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Στο Ισραήλ, οι οικογένειες των ομήρων και ο φόβος να ξεχαστούν» και στο κύριο άρθρο επισημαίνει ότι έξι και πλέον μήνες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς η πλειοψηφία των ομήρων εξακολουθούν να κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση στην Λωρίδα της Γάζας. Υπογραμμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους δείχνουν προς το παρόν να έχουν σταματήσει με την Χαμάς, για την οποία οι όμηροι αποτελούν διασφάλιση, να ζητά τον τερματισμό του πολέμου. Σημειώνει δε ότι ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφάλειας που μίλησαν στην εφημερίδα υπό καθεστώς ανωνυμίας κατηγορούν τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι περιορίζει τις διαπραγματεύσεις με τους Αιγύπτιους και τους Καταριανούς διαπραγματευτές. Η Le Figaro από την πλευρά της έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ευρωεκλογές : ο Μακρόν μπαίνει στην προεκλογική εκστρατεία για να διασώσει το στρατόπεδό του» και επισημαίνει ότι επτά χρόνια μετά την ομιλία του για την Ευρώπη στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης επανέρχεται σήμερα στο φημισμένο πανεπιστήμιο την ίδια ώρα που τον κόμμα βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό.
Στη Γερμανία η Bild αναφέρεται στις επικρίσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος Στάινμαϊερ από διαφόρους ειδικούς για την επίσκεψή του στην Τουρκία. Ο Ερέν Γκιβερτσίν, τουρκικής καταγωγής και ειδικός σε ζητήματα που αφορούν το Ισλάμ, έγραψε στο X πως «δικαίως διαμαρτυρόμαστε για την πολιτική μας με τη Ρωσία και το Ιράν. Όμως το επίπεδο της πολιτικής μας με την Τουρκία δεν είναι σε τίποτα καλύτερο. Δεν είναι να απορεί κανείς που ο Ερντογάν δεν μας παίρνει στα σοβαρά». Ο καθηγητής της Bundeswehr Κάρλο Μαζάλα σχολίασε : «Οι Τούρκοι βρίσκονται στη Γερμανία από το 1962 – πλέον ως τρίτη γενιά. Είναι δημοσιογράφοι, γιατροί, επιχειρηματίες, καθηγητές, καλλιτέχνες, πολιτικοί και εφηύραν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Και το μόνο που έρχεται στον νου του Γερμανού προέδρου είναι το ντονέρ» κάτι που καταδεικνύει πόσο κλισέ και ξεπερασμένη είναι η αντίληψή του για την Τουρκία. Εάν επισκεπτόταν την Ιταλία, δεν θα είχε πάρει μαζί του πίτσα».
Στις ΗΠΑ τέλος η USA Today έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ο (ατμοσφαιρικός) αέρας στην Αμερική είναι ο χειρότερος των τελευταίων 25 ετών» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι σχεδόν 44 εκατομμύρια πολίτες ζουν σε περιοχές με εντελώς ακατάλληλο αέρα, ενώ άλλα 131 εκατομμύρια διαβιούν σε περιοχές όπου η περιβαλλοντική μόλυνση είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Οι New York Times από την πλευρά τους έχουν κεντρικό τίτλο : «Οι διαδηλώσεις (υπέρ των Παλαιστινίων) στα αμερικανικά πανεπιστήμια διευρύνονται σε ολόκληρες τις ΗΠΑ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας