Οι μαζικοί τάφοι 300 και πλέον Παλαιστινίων που αποκαλύφθηκαν στη Γάζα, η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ και η ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την μεταδοτικότητα της γρίπης των πτηνών συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Ο Πρωθυπουργός θα αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα και θα θέσει την πολεμική βιομηχανία «επί ποδός πολέμου» με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του εθνικού εισοδήματος έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας ως απάντηση στις παγκόσμιες απειλές. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε ότι θα αυξάνει κάθε χρόνο τις στρατιωτικές δαπάνες σταθερά κάθε χρόνο έως το 2030. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «»Αξιωματούχος του ΟΗΕ δηλώνει τρομοκρατημένος από τους μαζικούς τάφους στη Γάζα» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι ο επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Φόλκερ Τούρκ δήλωσε τρομοκρατημένος από τους ομαδικούς τάφους κοντά σε δύο νοσοκομεία της Γάζας που έχουν εκατοντάδες σορούς. Συνολικά έχουν βρεθεί 310 πτώματα μόνο την τελευταία εβδομάδα και άλλα 35 χθες.
Στη Γαλλία η Le Monde έχει κεντρικό τίτλο : «Γρίπη των πτηνών : Γιατί η εξάπλωσή της προκαλεί ανησυχία» και στο κύριο άρθρο τονίζει ότι ο επιστημονικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τζέρεμι Φάραρ εξέφρασε την τεράστια ανησυχία του καθώς ο αριθμός των ειδών που έχουν προσβληθεί από αυτήν αυξάνεται διαρκώς. Το συγκεκριμένο στέλεχος της γρίπης, το Η5Ν1 το οποίο εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 1996 έχει παρουσιάσει τεράστια αύξηση τα τελευταία 2,5 χρόνια στα άγρια πτηνά αλλά και στα θηλαστικά με τα τελευταία που επλήγησαν να είναι βοοειδή. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ακόμη ότι από τον Ιανουάριο του 2023 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει 889 περιπτώσεις μόλυνσης ανθρώπων από τον συγκεκριμένο ιό σε 23 χώρες, ένα ποσοστό που όπως τονίζει η εφημερίδα είναι μεν μικρό αλλά με μεγάλη θνητότητα που φτάνει στο 52% στους ανθρώπους. Η Le Figaro από την πλευρά της έχει κεντρικό τίτλο : «Άσκηση Μπαλικαταν στις Φιλιππίνες : επίδειξη δύναμης της Αμερικής απέναντι στην Κίνα» και τονίζει ότι η εν λόγω άσκηση γίνεται καθώς κλιμακώνεται η ένταση Ουάσιγκτον-Πεκίνου στη Θάλασσα της Κίνας.
Στη Γερμανία η Τageszeitung επισημαίνει πως η απόφαση του Γερμανού προέδρου Σταϊνμάιερ να ξεκινήσει το ταξίδι του από την Κωνσταντινούπολη «είναι σημαντική για την τουρκική αντιπολίτευση καθώς η Γερμανία και η Ευρώπη θεωρούν προφανώς πως μπορεί να υπάρξει μία άλλη εκδοχή της Τουρκίας. Γι' αυτό όμως θα πρέπει να γίνουν και ορισμένες ενέργειες καθώς ο Ερντογάν προσπαθεί να στραγγαλίσει οικονομικά τις μητροπόλεις που κυβερνώνται από την αντιπολίτευση και η πίστωση από την Ευρώπη θα μπορούσε να είναι καθοριστική. Διότι ο Ιμάμογλου και οι άλλοι δήμαρχοι της αντιπολίτευσης πρέπει τώρα να δείξουν επί του πρακτέου πως μπορούν να κάνουν πράγματα για τους πολίτες. Και για κάτι τέτοιο χρειάζονται χρήματα».
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τις ΗΠΑ τέλος η Washington Post έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Το Κογκρέσο υπερψηφίζει νομοσχέδιο το οποίο μπορεί να απαγορεύσει το TikTok» και υπογραμμίζει ότι η κινεζική πλατφόρμα βάσει της νέας νομοθεσία θα πρέπει να καταργηθεί στις ΗΠΑ ή να πωληθεί από τους κινέζους σε άλλης εθνικότητας αγοραστή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας