Η δολοφονία 16χρονου άμαχου Παλαιστινίου από τον Ισραηλινό στρατό, τα τραύματα του ουκρανικού λαού από τα δύο χρόνια πολέμου και η ωρολογιακή τοξική βόμβα από το κουφάρι του Sea Diamond που βυθίστηκε το 2007 στη Σαντορίνη συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία o Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Ήταν μια εκτέλεση. Πένθος από στην οικογένεια του αγοριού που σκοτώθηκε από τον Ισραηλινό στρατό» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι ο 16χρονος μαθητής Νιχάλ Αμπόυ Αγιάς πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τις Ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην Μπείτ Ουμάρ στη Γάζα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι γονείς του ο νεαρός πρώτα δέχθηκε μια σφαίρα στο πόδι και έπεσε και στη συνέχεια δέχθηκε δεύτερο πυροβολισμό στο κεφάλι από τον οποίο πέθανε ακαριαία. Όπως μάλιστα τόνισε ο πατέρας του ο 16χρονος δεν είχε όπλο προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τη διάπραξη ενός τέτοιου εγκλήματος. Η Daily Telegraph από την πλευρά της έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Είχα τους Ρώσους στρατιώτες σε απόσταση βολής αλλά δεν είχα άλλους όλμους για να ρίξω εναντίον τους» και στο δημοσίευμα τονίζει ότι στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Αβντίβκα, τα ουκρανικά στρατεύματα κατηγορούν τη Δύση για έλλειψη πυρομαχικών, η οποία οδηγεί σε ήττες στα πεδία των μαχών.
Στη Γαλλία η Le Monde γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Ουκρανία : τα τραύματα από δυο χρόνια πολέμου» με το σχετικό ρεπορτάζ να υπογραμμίζει ότι ενώ η κατάσταση στο πολεμικό μέτωπο είναι δύσκολη ο ουκρανικός λαός έχει τραυματισθεί βαθιά από τα δυο χρόνια πολέμου. Επισημαίνει ακόμη ότι η ρωσική επίθεση που έχει σημαδευτεί από καταγεγραμμένα εγκλήματα πολέμου έχει προκαλέσει ρωγμές στον κοινωνικό ιστό και ένα γενικευμένο μετατραυματικό στρες ενώ καταγράφει νίκες στα πεδία των μαχών. Επιπροσθέτως σημειώνει ότι η ουκρανική δημογραφία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση λόγω των θανάτων, των προσφύγων και την μεγάλη μείωση των γεννήσεων. Η Le Figaro από την πλευρά έχει κεντρικό τίτλο για το ίδιο θέμα : «Η Ουκρανία απέναντι στις προκλήσεις ενός τρίτου έτους πολέμου» και τονίζει ότι το Κίεβο πρέπει να βρει τις δυνάμεις να αντισταθεί και την φετινή χρονιά.
Στη Γερμανία η Berliner Morgenpost γράφει για «ωρολογιακή τοξική βόμβα στη Σαντορίνη» από το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, που είχε βυθιστεί στις 5 Απριλίου του 2007 στην Καλντέρα και έκτοτε παραμένει στον βυθό, προκαλώντας έντονη ανησυχία για περιβαλλοντική μόλυνση σε κατοίκους και επιστήμονες. Το ρεπορτάζ κάνει ένα flashback σε εκείνες τις δραματικές τρεις ώρες που χρειάστηκαν για να μεταφερθούν παραθεριστές και το προσωπικό με ασφάλεια στη στεριά, με έναν 45χρονο και την 16χρονη κόρη του να αγνοούνται. Επισημαίνει ότι «Δεκαεπτά χρόνια μετά, πετρέλαιο και άλλες τοξικές ουσίες συνεχίζουν να φτάνουν στην επιφάνεια της θάλασσας από το ναυάγιο με τους κατοίκους να ζητούν από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της ελληνικής Βουλής την ανέλκυση του πλοίου».
Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Η σορός του Ναβάλνι κρατείται σε ομηρία λέει η μητέρα του» με το κύριο άρθρο να αναφέρει ότι οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο γιος της πέθανε από φυσικά αίτια και ότι μπόρεσε να δει τη σορό του σε νεκροτομείο στο οποίο την μετέφεραν οι αρχές με άκρα μυστικότητα .
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας