Η δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, οι συνεχιζόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία που υποστηρίζει το 91% των πολιτών και η μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τον Νίγηρα συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία οι Times έχουν κεντρικό τίτλο : «Χάος στη Βουλή των Κοινοτήτων καθώς οι βουλευτές επιτίθενται στον πρόεδρό της» με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει ότι οι Βρετανοί υπουργοί άσκησαν δριμεία κριτική στον σερ Λίντσει Χόιλ κατηγορώντας τον ότι βοηθά τους Εργατικούς να αποφύγουν μια ανταρσία αναφορικά με την στάση τους στην κρίση στη Γάζα παραβιάζοντας το πρωτόκολλο της Βουλής. Τονίζει ότι αν και ο Χόιλ ζήτησε συγγνώμη πολλοί βουλευτές επέμειναν ότι πρέπει να παραιτηθεί με αρκετούς βουλευτές να συγκεντρώνουν υπογραφές για ψήφο μομφής σε βάρος του. Ο Guardian από την πλευρά του έχει κεντρικό τίτλο : «Φόβοι για λιμό καθώς η βία καταστρέφει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με αξιωματούχους ανθρωπιστικών οργανώσεων η κατάσταση στη Γάζα έχει φτάσει στον ύψιστο βαθμό απελπισίας, καθώς δεν μπορεί να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια εδώ και μία εβδομάδα οδηγώντας τους εγκλωβισμένους Παλαιστίνιους στο λιμό.
Στη Γαλλία η Le Figaro έχει κεντρικό τίτλο : «Αγρότες : Η κυβέρνηση σε ναρκοπέδιο, η ένταση αυξάνεται» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι καθώς ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ παρουσιάζει τα νέα μέτρα για να εκτονώσει την αγροτική κρίση, το 91% των Γάλλων πολιτών στηρίζει τις κινητοποιήσεις σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa-Backbone. Το άρθρο τονίζει ότι μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η μεθαυριανή οπότε ανοίγει τις πύλες του το ετήσιο Αγροτικό Σαλόνι και ο Ατάλ αναμένεται να κάνει νέες προτάσεις στους αγρότες χωρίς πάντως να είναι διόλου βέβαιο ότι θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο «Ο Νίγηρας ανοίγει εκ νέου τις στρόφιγγες της αφρικανικής μετανάστευσης προς την Ευρώπη». Διευκρινίζει ότι από την ημέρα όπου η χούντα αποποινικοποίησε την μεταφορά μεταναστών οι λαθρέμποροι κάνουν χρυσές δουλειές μεταφέροντας μετανάστες στη Λιβύη για να επιχειρήσουν στη συνέχεια να περάσουν στην Ευρώπη.
Στη Γερμανία η FAZ γράφει ότι ο υπουργός Άμυνας Πιστόριους τονίζει με δυναμικότητα πως μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από την Μπούντεσταγκ, η επιχείρηση «Ασπίδες» εναντίον των ανταρτών Χούθι της Υεμένης μπορεί να ξεκινήσει ευθύς αμέσως. Ωστόσο επισημαίνει ότι τέτοιες δηλώσεις «αποκρύπτουν επιδέξια το γεγονός ότι η Ε.Ε. χρειάστηκε τέσσερις μήνες έως ότου να αντιδράσει σε μία σοβαρή απειλή που θέτει σε κίνδυνο πρωτίστως την οικονομική σανίδα σωτηρίας της – δηλαδή τη σπουδαιότερη θαλάσσια διασύνδεση μεταξύ Κίνας και Ευρώπης». Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. δεν μπόρεσαν αρχικά να καταλήξουν σε συμφωνία και παρέμειναν άπραγοι στις χριστουγεννιάτικες και χειμερινές διακοπές και τελικά έπρεπε να μπουν σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Αντιθέτως, τα αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία έχουν εδώ και καιρό ανταποδώσει τα πυρά των Χούθι.
Στις ΗΠΑ τέλος η Washington Post έχει κεντρικό τίτλο : «Ο Μπάιντεν ακυρώνει 1,2 δις δολάρια σε δάνεια» και τονίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή να σταλούν ειδοποιήσεις σε 150.000 φοιτητές ότι τα δάνεια φοίτησής τους κόβονται. Οι New York Times από την πλευρά τους έχουν τίτλο : «Ο Μπάιντεν σχεδιάζει έκτακτη δράση για να περιορίσει την μετανάστευση» και τονίζει ότι σχεδιάζει να ψηφίσει νομοσχέδιο που θα την περιορίζει δραστικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας