Ο θάνατος του ηγέτη ρωσικής αντιπολίτευσης Ναβάλνι σε φυλακή του Αρκτικού κύκλου συνιστά την κυρίαρχη είδηση του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου ενώ άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι η προσπάθεια του Ιράν να αποφύγει την ευθεία σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το βραβείο Bafta Α΄ γυναικείου ρόλου που απέσπασε η Έμμα Στόουν για τον ρόλο της στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου “Poor things”.
Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Ο Πούτιν κατηγορείται ότι έκρυψε τα ίχνη για το θάνατο του Ναβάλνι» και τονίζει ότι οι σύμμαχοι του νεκρού πλέον ηγέτη της αντιπολίτευσης κατηγορούν αξιωματούχους του Κρεμλίνου ότι κάλυψαν τα ίχνη του θανάτου του, δύο εικοσιτετράωρα μετά τον θάνατό του σε φυλακή του Αρκτικού κύκλου καθώς συνεχίζεται η αβεβαιότητα για το πού βρίσκεται η σορός του. Το άρθρο σημειώνει ότι η μητέρα του Ναβάλνι, Λουντμίλα μαζί με τον δικηγόρο της μετέβησαν στην διαβόητη φυλακή Poral Wolf IK-3 όπου ο Ναβάλνι κρατείτο από πέρυσι προκειμένου να βρουν τη σορό του, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να λάβουν αντιφατικές πληροφορίες για το που βρίσκεται αυτή με αποτέλεσμα η μητέρα του να φύγει από τη φυλακή χωρίς να δει τη σορό του γιού της. Επισημαίνει δε ότι οι δυτικοί ηγέτες θεωρούν το Κρεμλίνο υπεύθυνο για το θάνατό του. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : “Baftas 2024, Η Έμμα Στόουν κερδίζει βραβείο για την ταινία Poor Things, αλλά είναι η βραδιά του Openheimer”.
Στη Γαλλία η Le Monde έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Αλεξέι Ναβάλνι, νεκρός μέσα σε φυλακή του Πούτιν» με το σχετικό ρεπορτάζ να σημειώνει ότι ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του Ρώσου προέδρου πέθανε την Παρασκευή σε φυλακή του Αρκτικού κύκλου όπου κρατείτο ως εξτρεμιστής. Επισημαίνει ότι τα αίτια του θανάτου του παραμένουν άγνωστα με τις αρχές να ανακοινώνουν ότι το Σάββατο ότι αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ περπατούσε στο προαύλιο της φυλακής. Επισημαίνει ότι ο θάνατός του έχει προκαλέσει την οργή του δυτικού κόσμου και την απογοήτευση των οπαδών του στη Ρωσία οι οποίοι σπεύδουν να του αποδώσουν τιμές. Η La Croix από την πλευρά της για το ίδιο θέμα έχει τίτλο : «Βλαντιμίρ Πούτιν ο ανενόχλητος» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι ο θάνατος του Ναβάλνι ο οποίος είχε αναπτερώσει τις ελπίδες των δημοκρατικών πολιτών δεν αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις ρωσικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 17 Μαρτίου.
Στη Γερμανία η Handelsblatt γράφει για το θάνατο του Ναβάλνι : «Υπάρχουν ακόμη αυτοί, οι ήρωες. Εκείνοι που αντιλαμβάνονται την προσωπική τους μοίρα ως κάτι δευτερεύον μπροστά στο πολύ πιο σημαντικό διακύβευμα. Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν ένας τέτοιος ήρωας». Όσο για το εάν τον σκότωσε το σύστημα του Πούτιν, «μία άμεση σύνδεση δεν μπορεί φυσικά να αποδειχθεί. Ωστόσο ο καθένας μπορεί ή ίσως πρέπει να θεωρήσει πως πίσω από αυτό το γεγονός βρίσκεται ο συγκεκριμένος μηχανισμός εξουσίας. Εξάλλου, η τρομοκρατία και η αποτροπή είναι τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την εξασφάλιση της εξουσίας». Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί πως «ήταν σαν να ήθελε ο Πούτιν να δείξει ότι είναι παντοδύναμος. Και σαν ο Ναβάλνι να ήθελε να αποδείξει πως ακόμη και μπροστά στον θάνατο τίποτα δεν τον φοβίζει».
Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν κεντρικό τίτλο : «Σκηνές «Αρμαγεδώνα» καθώς η ουκρανική πόλη πέφτει» και σημειώνει ότι χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν την πόλη Αβντίβκα μετά από εβδομάδες σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών. Η Washington Post από την πλευρά της έχει κεντρικό τίτλο : «Η Τεχεράνη ανησυχεί για άμεση σύγκρουση» και τονίζει ότι το Ιράν ζήτησε από την Χεζμπολάχ και τις άλλες οργανώσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προκαλέσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας