Η ισραηλινή εντολή εκκένωσης νοσοκομείου στη Νότια Γάζα από τους εκατοντάδες Παλαιστινίους που έχουν καταφύγει σε αυτό, η μεγαλύτερη αύξηση του αντισημιτισμού των τελευταίων 40 ετών στη Βρετανία και η πρωτοφανής ξηρασία και η έλλειψη πόσιμου ύδατος στη Βαρκελώνη αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Ο χειρότερος αντισημιτισμός των τελευταίων 40 ετών από τις φρικαλεότητες (της Χαμάς)» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι οι επιθέσεις της Χαμάς και η ισραηλινή στρατιωτική απάντηση έχουν οδηγήσει τον αντισημιτισμό στη Βρετανία στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών με τον υπουργό Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι να διευκρινίζει ότι η σχετική έκθεση αναφέρει ότι τα αντισημιτικά περιστατικά αυξήθηκαν κατά 150% σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχαν καταγραφεί 4.000 τέτοια περιστατικά. Ειδικότερα φέτος καταγράφεται ένα περιστατικό αντισημιτισμού σε κάθε αστυνομική περιφέρεια της Βρετανίας. Η Daily Telegraph από την πλευρά της έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Η Ρωσία θα τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο διάστημα φοβούνται οι ΗΠΑ» και στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνει ότι δύο πηγές προσκείμενες με τις διαβουλεύσεις στο Καπιτώλιο ανέφεραν «ότι οι απόρρητες πληροφορίες αφορούν τους Ρώσους που θέλουν να θέσουν πυρηνικό όπλο στο διάστημα» και διευκρινίζει ότι στόχος της Μόσχας δεν είναι να χρησιμοποιηθεί ένα πυρηνικό όπλο στη γη, αλλά εναντίον δορυφόρων.
Στη Γαλλία η Le Monde γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Μεταφορές η μεγάλη ολυμπιακή ανησυχία» και στο κύριο άρθρο τονίζει ότι καθώς απομένουν έξη μήνες μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (από τις 26 Ιουλίου έως της 18 Αυγούστου) το ζήτημα της μεταφοράς εκατομμυρίων επισκεπτών προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η εφημερίδα αναφέρεται στον τρόπο που ορισμένα φιλόδοξα σχέδια όπως η δημιουργία νέων γραμμών σε λεωφορεία και μετρό εγκαταλείφθηκαν από την γαλλική κυβέρνηση. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Στην Βαρκελώνη η απειλή μιας μεγάλης έλλειψη νερού» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει ότι αντιμέτωπη με μια ιστορική ξηρασία εδώ και τρία χρόνια η ισπανική μεγαλούπολη προσπαθεί να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της κλιματική κρίσης. Σημειώνει ακόμη ότι εάν δεν βρέξει επαρκώς μέχρι τον Ιούνιο το πόσιμο νερό θα πρέπει να μεταφέρεται στη Βαρκελώνη από τη Βαλένθια.
Στη Γερμανία με αφορμή τη συζήτηση των τελευταίων ημερών εάν η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει δικά της πυρηνικά όπλα, η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Ένα από τα πλεονεκτήματα του Ψυχρού Πολέμου ήταν ότι μπορούσε να διεξαχθεί χωρίς τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης και τα κύματα αγανάκτησης. Εκείνη την εποχή η πολιτική ασφάλειας ήταν υπόθεση πολύ λίγων, σχεδόν αποκλειστικά ανδρών εμπειρογνωμόνων. Αλλά τουλάχιστον συμφωνούσαν ότι έπρεπε να προχωρούν πολύ προσεκτικά σε θέματα εκφοβισμού και πάνω απ' όλα στο ζήτημα των πυρηνικών εξοπλισμών. Δεν παίζουμε με τα πυρηνικά όπλα. Τουλάχιστον αυτό το μάθημα θα πρέπει να το ξανασκεφθούμε καλά όταν κάνουμε λόγο για θέματα πυρηνικού εξοπλισμού».
Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Εκατοντάδες εγκαταλείπουν το νοσοκομείο φοβούμενοι μια ισραηλινή επίθεση» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά εγκαταλείπουν ένα από τα τελευταία νοσοκομεία που λειτουργούν στη Γάζα μετά τη σχετική εντολή που έλαβαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και απείλησαν με ανάληψη δράσης εναντίον της Χαμάς για την οποία υποστηρίζουν ότι δραστηριοποιείται στο νοσοκομείο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας