Η άρνηση Νετανιάχου να αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει η Χαμάς, η διείσδυση Ρώσου κατασκόπου στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και η απόφαση της προέδρου της Κομισιόν να μειωθούν οι ρύποι του διοξειδίου του άνθρακά στην ΕΕ κατά 90% έως το 2040 συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Κατάσκοπος του Πούτιν διείσδυσε στην βρετανική αντικατασκοπεία» με το σχετικό ρεπορτάζ να υπογραμμίζει ότι ο κατάσκοπος είπε ψέματα και ζήτησε άσυλο στη Βρετανία πριν προσληφθεί στη συνέχεια εργάστηκε στο υπουργείο εξωτερικών και μάλιστα κατάφερε να συναντήσει το βασιλιά Κάρολο Γ. Ο άνδρας, αφγανικής καταγωγής ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας εργάστηκε στο ΜΙ6 και μάλιστα επί δύο πρωθυπουργών και συνάντησε τον Κάρολο αλλά και τον διάδοχο Ουίλιαμ και στη συνέχεια έλαβε την βρετανική υπηκοότητα την οποία ωστόσο έχασε το 2019 καθώς οι εσωτερικές υπηρεσίες ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου (ΜΙ5) διαπίστωσαν ότι τελικώς εργαζόταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (GRU). O Guardian από την πλευρά του έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ο Νετανιάχου απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα» και στο κύριο άρθρο τονίζει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αντιστάθηκε στην αμερικανική πίεση για να καταλήξει σε συμφωνία για εκεχειρία και υποστήριξε ότι η νίκη επί της Χαμάς είναι πολύ κοντά.
Στη Γαλλία η Le Monde έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Κλίμα : το σχέδιο της Ε.Ε. παρακάμπτει τη γεωργία» και γράφει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ θα πρέπει να μειωθούν κατά 90% από σήμερα μέχρι το 2040 σε σχέση με το 1990. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις της αύξησαν τη οργή των αγροτών η οποία παραμένει έντονη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ανάλογη είναι και η στάση των βιομηχάνων οι οποίοι δηλώνουν ότι ασφυκτιούν από τους πολλούς νέους οικολογικούς κανονισμούς που αναμένεται να επιβληθούν. Η Liberation από την πλευρά της έχει τίτλο : «7 Οκτωβρίου. Η μεγαλύτερη αντισημιτική σφαγή του αιώνα μας» και αναφέρει ότι ο πρόεδρος Μακρόν απέδωσε φόρο τιμής στους 42 Γάλλους εβραϊκής καταγωγής που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς.
Στη Γερμανία η Τageszeitung γράφει ότι μέχρι το 2040 η Κομισιόν θέλει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Ε.Ε. κατά 90% συγκριτικά με το 1990. Σημειώνει ότι : «Το εν λόγω ποσοστό ακούγεται μεγάλο – σχεδόν σαν την πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα. Όμως αυτό θα το επιδιώξει η Ένωση μία ακόμη δεκαετία αργότερα. Τόσος χρόνος για τις λίγες ποσοστιαίες μονάδες που θα απομένουν ; Το πρόβλημα είναι πως αυτές είναι οι δυσκολότερες να αντιμετωπιστούν». Ως εκ τούτου η εφημερίδα του Βερολίνου εκτιμά πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έπρεπε να είναι πιο θαρραλέα. Θα ήταν προτιμότερο να είχε προτείνει υψηλότερους στόχους για το 2040, δηλαδή έναν στόχο ύψους 95%, τον οποίο θα έπρεπε να υποστηρίξει με ένα ακόμη πρακτικό βήμα : την εγκατάλειψη του άνθρακα, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου».
Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ο Νετανιάχου σνομπάρει την πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία» με το κεντρικό άρθρο να σημειώνει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση καθώς εκτιμά ότι εγκυμονεί κινδύνους για το Ισραήλ. Τονίζει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει αποφασίσει να φτάσει μέχρι τη Ράφα στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας όπου είναι συγκεντρωμένοι τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι εσωτερικοί πρόσφυγες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας