Οι συνεχιζόμενοι αμερικανικοί και βρετανικοί βομβαρδισμοί εναντίον πολιτοφυλακών σε Ιράκ και Συρία, ο επί τα δεξιά ανασχηματισμός στον οποίο αναμένεται να προχωρήσει ο πρόεδρος Μακρόν αυτή την εβδομάδα και τα συνεχιζόμενα υψηλά ποσοστά της Ακροδεξιάς στη Γερμανία αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Οι ΗΠΑ λένε ότι οι αεροπορικές επιδρομές σε πολιτοφυλακές που σχετίζονται με το Ιράκ είναι μόνον η αρχή» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι τη δήλωση έκανε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου χθες χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνουν βομβαρδισμοί και επί ιρανικού εδάφους. Ο Τζέικ Σάλιβαν τόνισε ακόμη ότι την Παρασκευή επλήγησαν συνολικά από τις ΗΠΑ 85 στόχοι σε Ιράκ και Συρία ως απάντηση στον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών από τους Χούθι. Η Daily Telegraph από την πλευρά της έχει κεντρικό τίτλο : «Σαράντα παράτυποι μετανάστες αλλαξοπιστούν στον Χριστιανισμό» με το σχετικό άρθρο να υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή έγινε καθώς οι μετανάστες θέλουν με κάθε τρόπο να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη Γαλλία η Le Monde έχει κεντρικό τίτλο : «Κυβέρνηση : Ο Μακρόν την ώρα των επιλογών» και στο κύριο άρθρο τονίζει ότι το Μέγαρο των Ηλυσίων θα ανακοινώσει στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας τη νέα λίστα των υπουργών και γενικών γραμματέων που θα συγκροτήσουν το ανανεωμένο κυβερνητικό σχήμα. Ειδικότερα ο αρχηγός του κράτους ελπίζει να προσελκύσει πρόσωπα από τους Ρεπουμπλικάνους στην νέα του ομάδα. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Κορέα : Η προβοκατόρικη κλιμάκωση του Κιμ Γιόνγκ Ούν» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι η πολιτική του Βορειοκορεάτη δικτάτορα με τις εκτοξεύσεις πυραύλων και την διαρκή επιθετική ρητορική ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα με τους ειδικούς να είναι διχασμένοι για τα κίνητρα της πολιτικής που ακολουθεί το καθεστώς.
Στη Γερμανά με φόντο τα υψηλά ποσοστά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία, παρά την υποχώρηση τριών μονάδων σε τελευταία δημοσκόπηση παραμένει σταθερά δεύτερο κόμμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει σε μια άλλη κρίσιμη θεσμική παράμετρο : την προάσπιση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης. Όπως παρατηρεί το σχόλιο, για ιστορικούς λόγους το Γερμανικό Σύνταγμα, ο «Θεμελιώδης Νόμος» της Βόννης, είχε ελάχιστες μνείες σχετικά με το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η δημοκρατική αρχή απαιτεί από τη στιγμή που μια Κ.Ο. φτάσει σε ένα ορισμένο μέγεθος, η τάση αυτή να αντανακλάται και στη σύνθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Πώς όμως μπορείς να αποτρέψεις έναν εξτρεμιστή από τα γίνει συνταγματικός δικαστής; Το ορθό θα ήταν να ακολουθηθεί μια πολιτική που δεν φέρνει εξτρεμιστές στο Κοινοβούλιο».
Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Οι αμερικανικές δυνάμεις πλήττουν στόχους κοντά στο Ιράν για τρίτη ημέρα» και τονίζει ακόμη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στο Ισραήλ με στόχο να επιτύχει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων και την είσοδο στη Γάζα περαιτέρω ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας