Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Financial Times της Δευτέρας απασχολεί η αύξηση φέτος των τουρκικών εξαγωγών στρατιωτικών αγαθών προς τη Ρωσία, διαπίστωση που αυξάνει τις ανησυχίες ότι το μέλος του ΝΑΤΟ λειτουργεί ως αγωγός για ευαίσθητα δυτικά αγαθά.
Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, 45 κατηγορίες μη στρατιωτικών αγαθών που είναι χρήσιμα για τον ρωσικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων μικροτσίπ, επικοινωνιακού εξοπλισμού και εξαρτημάτων, καθώς και τηλεσκοπικών σκοπευτικών, υπόκεινται σε εξαγωγικούς ελέγχους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, που αποσκοπούν στο να μην φτάσουν στη Ρωσία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, η Τουρκία ανέφερε εξαγωγές τέτοιων αγαθών αξίας 158 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Ρωσία και πέντε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 – σημαντικά περισσότερες από τον προπολεμικό μέσο όρο για την περίοδο 2015-2021, που έφθαναν τα 28 εκατομμύρια δολάρια. Οι τουρκικές εισαγωγές αυτών των αγαθών από τις χώρες της G7 είναι επίσης αυξημένες, κατά περισσότερο από 60%, από την περίοδο 2015-2021.
«Είναι προφανές ότι αυτά τα αγαθά πηγαίνουν στη Ρωσία», δήλωσε στους FT η Elina Ribakova, ανώτερη συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Peterson Institute for International Economics και αντιπρόεδρος για την εξωτερική πολιτική της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου. Οι τουρκικές εξαγωγές χαρακτηρίζονται ως προοριζόμενες για το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν, αλλά οι αρχές των χωρών αυτών δεν αναφέρουν αυξημένες εισαγωγές, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι λειτουργούν ως μεσάζοντες, παραβιάζοντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ώστε να τροφοδοτήσουν την πολεμική της μηχανή κατά της Ουκρανίας.
Για παράδειγμα, τα τουρκικά στοιχεία ανέφεραν ότι εξήγαγε αγαθά αξίας 61 εκατομμυρίων δολαρίων στο Καζακστάν, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ το Καζακστάν ανέφερε ότι έλαβε μόνο είδη αξίας 6,6 εκατομμυρίων δολαρίων από την Τουρκία. Οι FT ανέφεραν ότι αυτά τα αγαθά πιθανότατα μεταφέρονται απευθείας στη Ρωσία, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πυραύλους κρουζ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν θέσει το ζήτημα, ζητώντας επιβολή κυρώσεων στις τουρκικές εταιρείες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας