Η αλλαγή της διατροφής των Γάλλων λόγω του διαρκώς αυξανόμενου πληθωρισμού, η ιστορική επίσκεψη του Βρετανού μονάρχη Καρόλου Γ στη Γερμανία και ο τραγικός θάνατος 39 προσφύγων και μεταναστών από πυρκαγιά σε αμερικανικό κέντρο κράτησης στη μεθόριο με το Μεξικό συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Οι υπουργοί καλούνται να δράσουν άμεσα απέναντι στην θρησκευτική καταπίεση» με το σχετικό αποκλειστικό ρεπορτάζ να αναφέρει ότι οι Βρετανοί υπουργοί πρέπει να είναι περισσότεροι αυστηροί απέναντι στη θρησκευτική καταπίεση και να αντισταθούν απέναντι στο φαινόμενο που περιλαμβάνει θρησκευτικού χαρακτήρα σχολεία και υποχρεωτικούς γάμους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας πρόκειται για τις διαπιστώσεις που πραγματοποίησε κυβερνητική επιτροπή με το πλήρες κείμενο της να αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα αναφέρεται στο κάλεσμα ειδικών προκειμένου να σταματήσει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Independent από την πλευρά του έχει τίτλο : «Αντίο Γαλλία, καλημέρα Γερμανία» και αναφέρεται εκτενώς στην πρώτη επίσκεψη του Βρετανού μονάρχη Καρόλου Γ στη Γερμανία.
Στη Γαλλία η Le Monde γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Ο πληθωρισμός αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες» με το δημοσίευμα να σημειώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών έχει εκτοξεύσει το κόστος των τροφίμων με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αντιμετωπίζουν μια αύξηση των διατροφικών αγαθών σε ποσοστό 14,8%. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές τα επισκέπτονται συχνότερα προκειμένου να αγοράσουν τα προϊόντα που βρίσκονται σε έκπτωση καθώς ο οικογενειακός προϋπολογισμός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Υπογραμμίζει ότι άμεσο αποτέλεσμα της ακρίβειας είναι το γεγονός ότι αγοράζουν μικρότερες ποσότητες κρέατος και ψαριών και προτιμούν τα έτοιμα και φθηνότερα μαγειρεμένα φαγητά. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα αναφέρεται στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε στο Ματινιόν εκπροσώπους των μεγαλύτερων συνδικάτων για να συζητήσει μαζί τους το απεργιακό και προσθέτει ότι διαδηλώσεις απέναντι στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση συνεχίζονται αν και με μικρότερη συμμετοχή.
Στη Γερμανία η Frankfurter Allgemeine Zeitung καυτηριάζει τα μεγάλα μπόνους εδρών που διαχρονικά λαμβάνει το πρώτο κόμμα των εκάστοτε εκλογών, αλλά και τις διαρκείς εναλλαγές εκλογικών συστημάτων. «Στην Ελλάδα, δεν παίρνουν αμφίβολα μπόνους μόνο οι μάνατζερ, αλλά και τα κόμματα. Σε όλες σχεδόν τις κοινοβουλευτικές εκλογικές αναμετρήσεις μετά την πτώση της δικτατορίας, ο εκλογικός νόμος προέβλεπε ένα “μπόνους νικητή”, 50 εδρών. Τονίζει ότι δεδομένου ότι το ελληνικό κοινοβούλιο έχει μόνο 300 έδρες, η πρόβλεψη αυτή διαστρέβλωνε σημαντικά τα εκλογικά αποτελέσματα, εξασφαλίζοντας συχνά, από την άλλη, σταθερές πλειοψηφίες σε ταραχώδεις εποχές».
Στις ΗΠΑ τέλος η USA Today έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Αυστηρότεροι νόμοι για την οπλοκατοχή έχουν μικρή πιθανότητα να θεσπιστούν» ενώ οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Το Μεξικό αντιμετωπίζει τους θανάτους στο κέντρο κράτησης προσφύγων της Σουδιδαδ Χουάρες ως ανθρωποκτονίες» επισημαίνοντας ότι οι 39 πρόσφυγες και μετανάστες που πέθαναν στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο κέντρο κράτησης οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι φύλακες τους κράτησαν μέσα στο κέντρο που φλεγόταν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας