Ως «οπισθοδρόμηση» και «πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα» χαρακτηρίζεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για το θέμα των αμβλώσεων, από διεθνείς οργανισμούς και ηγέτες κρατών. Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο τερμάτισε τη συνταγματική προστασία για τις αμβλώσεις που ίσχυαν σχεδόν 50 χρόνια με μια απόφαση της συντηρητικής πλειοψηφίας του να ανατρέψει τη νομολογία της υπόθεσης Roe εναντίον Wade.
Μεταξύ άλλων, η Μισέλ Μπατσελέτ, ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί «ένα τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων».
Σύμφωνα με την αξιωματούχο του Οργανισμού, «η πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη και αποτελεσματική άμβλωση είναι γερά ριζωμένη στο διεθνές ανθρώπινο δίκαιο και είναι κεντρικής σημασίας για την αυτονομία και την ικανότητα των γυναικών να κάνουν τις δικές τους επιλογές», ανέφερε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.
Ο περιορισμός της πρόσβασης στην άμβλωση δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να αναζητούν αυτή τη διαδικασία, «απλώς την καθιστά πιο θανατηφόρα», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.«Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα είναι το θεμέλιο μιας ζωής επιλογής, ενδυνάμωσης και ισότητας για τις γυναίκες και τα κορίτσια» είπε στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντουζαρίτς. «Ο περιορισμός της πρόσβασης στην άμβλωση δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να ζητούν την άμβλωση, απλώς την κάνει πιο θανατηφόρα», προειδοποίησε.
Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) ανέφερε ότι σχεδόν οι μισές αμβλώσεις, το 45%, που γίνονται σήμερα στον κόσμο είναι «μη ασφαλείς», γεγονός που καθιστά τη διαδικασία αυτή την κυριότερη αιτία θανάτου των εγκύων. Σύμφωνα με το UNFPA, σχεδόν οι μισές εγκυμοσύνες σε όλον τον κόσμο δεν είναι προγραμματισμένες και πάνω από το 60% από αυτές μπορεί να καταλήξουν σε άμβλωση. Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ και άλλες 178 χώρες στήριξαν το 1994 ένα πρόγραμμα που «αναγνώριζε πόσο θανατηφόρα επικίνδυνες είναι οι αμβλώσεις και προέτρεπε όλες τις χώρες να παρέχουν φροντίδα στις γυναίκες μετά τον τερματισμό της κύησης για να σωθούν ζωές», ανεξάρτητα με το αν είναι νόμιμη η άμβλωση ή όχι.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «μεγάλη οπισθοδρόμηση» την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου. «Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Οφείλω να σας πω, νομίζω ότι είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κιγκάλι, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας. «Πάντα πίστευα στο δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή και εμμένω σε αυτή την άποψη και γι' αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους νόμους που το επιτρέπει», πρόσθεσε ο Τζόνσον.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες, το οποίο «πρέπει να το προστατεύσουμε». Και τόνισε: «Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ».
Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε κι αυτή ότι η απόφαση αποτελεί μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Σάστισμα: η ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση σηματοδοτεί μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι έτοιμη να τα υπερασπιστεί», έγραψε η Κολονά με ανάρτηση στο Twitter.
Ο Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε «φρικιαστική» την απόφαση, με τον Καναδό πρωθυπουργό να εκφράζει την συμπόνοια του στις γυναίκες που «χάνουν το νόμιμο δικαίωμά τους στην άμβλωση». Όπως δήλωσε, «οι ειδήσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι φρικιαστικές. Η καρδιά μου είναι μαζί με τα εκατομμύρια των Αμερικανίδων που τώρα πρόκειται να χάσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για άμβλωση. Καμία κυβέρνηση, κανένας πολιτικός ή άνδρας δεν πρέπει να λέει σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το σώμα της».
→ Αντίθετα, η Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή επαίνεσε σήμερα την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, λέγοντας ότι αυτή «θέτει προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο» για ζητήματα ζωής. Ο οργανισμός αυτός του Βατικανού υπογράμμισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να περιορίζεται σε ατομικά δικαιώματα, επειδή η ζωή είναι ένα ένα θέμα «ευρείας κοινωνικής σημασίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας