Καθυστερημένα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, το πανδημικό κύμα της παραλλαγής Ομικρον τώρα δείχνει τα δόντια του στη Γερμανία, φέρνοντας χθες ρεκόρ 164.000 καταγεγραμμένων κρουσμάτων και 166 θανάτους. Παράλληλα, μέσα σε κλοιό διαδηλώσεων από αντιεμβολιαστές (μικρότερες των αναμενόμενων), άνοιξε χθες η δύσκολη και χρονοβόρα συζήτηση στο κοινοβούλιο για την επίμαχη νομοθέτηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Διάσταση απόψεων εκφράζεται ακόμα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που δέχεται επικρίσεις από τη δεξιά αντιπολίτευση επειδή δεν κατεβάζει δικό του νομοσχέδιο αλλά ενθαρρύνει ομάδες βουλευτών να διαβουλευθούν και να καταλήξουν σε διακομματικές νομοθετικές προτάσεις, επί των οποίων θα κληθούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Η ίδια τακτική έχει χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα για τη ρύθμιση περίπλοκων ζητημάτων ιατρικής και βιοηθικής, π.χ. για τους κανόνες δωρεάς οργάνων.
Προς το παρόν έχουν αναδυθεί τρία ενδεχόμενα. Πρώτον: καθολική υποχρεωτικότητα για όλους άνω των 18 ετών, στα χνάρια της Αυστρίας - πρόταση βασισμένη στο μοντέλο που έχει εισηγηθεί ο υπουργός Υγείας και λοιμωξιολόγος, Καρλ Λάουτερμπαχ, με την έγκριση της πλειοψηφίας του Συμβουλίου Ηθικής της Γερμανίας (του σώματος ειδικών που συμβουλεύει το κοινοβούλιο για τέτοια θέματα). Δεύτερον: υποχρεωτικότητα για τους 50χρονους και άνω, στο πρότυπο της Ιταλίας - πρόταση που στηρίζουν η μειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ηθικής, συμπολιτευόμενοι βουλευτές του FDP και αντιπολιτευόμενοι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Τρίτον, σταδιακή εισαγωγή υποχρεωτικότητας, όπως προτείνουν μέλη του FDP - π.χ. αρχικά υποχρεωτική ενημέρωση για τον εμβολιασμό από γιατρό κι αν αυτή δεν πείσει αρκετούς ανεμβολίαστους, τότε υποχρεωτικότητα για τους 50χρονους και άνω.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή, όλα δείχνουν όμως ότι θα έχει μπει για τα καλά η άνοιξη προτού τεθεί σε εφαρμογή ο -όποιος- υποχρεωτικός εμβολιασμός, αν τελικά τα πράγματα φτάσουν εκεί. Υπάρχουν εξάλλου φωνές που λένε ότι μέχρι τότε θα έχει περάσει το κύμα της Ομικρον, με τον Λάουτερμπαχ να απαντά πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι έτσι κι αλλιώς καίριος στο πλαίσιο προετοιμασίας της χώρας για το επόμενο κύμα το φθινόπωρο. Από τον Μάρτιο άλλωστε τίθεται σε εφαρμογή ο -ήδη ψηφισμένος στη Βουλή- υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζόμενων σε νοσοκομεία και γηροκομεία.
Αγκάθι παραμένει το πώς θα ελέγχεται η συμμόρφωση με το μέτρο, αφού δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πανεθνικό μητρώο εμβολιασμένων. Μολονότι και ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς απέρριπτε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όταν ήταν μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης υπό την Ανγκελα Μέρκελ, τόσο το σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη Γερμανία (με πλήρως εμβολιασμένο περίπου το 74% του πληθυσμού), όσο και η μεταστροφή της κοινής γνώμης έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στο να αλλάξει ριζικά άποψη. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov για λογαριασμό του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (DPA), σχεδόν 60% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του μέτρου και 32% κατά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας