«Μπορούμε να δούμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Εντός εβδομάδων η Ομικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας πιο κοντά στο χείλος της κατάρρευσης». «Και μόνον ο όγκος των νέων μολύνσεων με Covid-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη διαταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες».
Εκκωφαντικά τα καμπανάκια που σήμανε για την Ομικρον ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, προτρέποντας αφενός τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για το χειρότερο, αφετέρου τους Ευρωπαίους πολίτες να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές και να εμβολιαστούν με τρίτη δόση (όταν το Ισραήλ εγκαινιάζει παγκόσμια και αμφιλεγόμενα την τέταρτη και η Γερμανία τη σκέφτεται). «Ο ενισχυτικός εμβολιασμός», τόνισε ο Κλούγκε, «είναι η πιο σημαντική άμυνα κατά της Ομικρον», που έχει γίνει κιόλας κυρίαρχη σε Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία και Δανία. Μέχρι στιγμής, είπε, το 89% των κρουσμάτων της άκρως μεταδοτικής νέας παραλλαγής εμφανίζουν συνήθη συμπτώματα, π.χ. πυρετό, βήχα και ερεθισμό στον λαιμό, και καταγράφονται κυρίως σε 20χρονους και 30χρονους (άρα παραμένει θολή η επίπτωσή της σε πιο ευάλωτα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας).
Κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΠΟΥ είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα για τον ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης από την Ομικρον, επισημαίνοντας μάλιστα πως θα ήταν «απερίσκεπτο» να εφησυχάσουμε και να σπεύσουμε να συμπεράνουμε από αρχικά ακόμη δεδομένα ότι είναι ηπιότερη από προηγούμενες παραλλαγές (όσο κι αν θέλουμε πολύ να το πιστέψουμε, βάσει και στοιχείων από τη Νότια Αφρική).
Σε αντίθεση πάντως με πρόσφατη προκαταρκτική μελέτη του Imperial College London, που ανέφερε ότι δεν έχει βρεθεί ώς τώρα «καμία απόδειξη» πως η Ομικρον είναι λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Δέλτα σε επίπεδο συμπτωμάτων και κινδύνου νοσηλείας, άλλα δείχνει έρευνα με βάση πρώιμα πραγματικά δεδομένα που διεξήγαγε η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) και αποκάλυψε χθες το Politico εν αναμονή της δημοσιοποίησής της ακόμα και σήμερα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα δικά της ευρήματα, όσοι προσβάλλονται από Ομικρον είναι μεν λιγότερο πιθανό να νοσήσουν βαριά συγκριτικά με όσους κολλήσουν Δέλτα, συνολικά όμως η ελαφρύτερη ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει η Ομικρον δεν είναι τόσο ήπια ώστε να αποσοβηθεί ένα τσουνάμι εισαγωγών στα νοσοκομεία, λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητά της.
Oπως αναφέρει μάλιστα το Politico, «η UKHSA βρήκε αποδείξεις πως για όσους πράγματι αρρωστήσουν βαριά από Ομικρον, υπάρχει ακόμα υψηλή πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου». Με δεδομένο πως τα βρετανικά νοσοκομεία ζορίζονται πάλι ασφυκτικά και εξαιτίας σημαντικών ελλείψεων προσωπικού που μολύνθηκε ή επαναμολύνθηκε, ειδικοί προειδοποιούν πως όταν το κύμα της Ομικρον αγγίξει την κορύφωσή του, η κατάσταση μπορεί να έχει φτάσει σε πολύ χειρότερο σημείο συγκριτικά με όταν κορυφώθηκε το κύμα της Δέλτα.
Καμπανάκια ξε-καμπανάκια, ο στριμωγμένος εσωκομματικά Μπόρις Τζόνσον επιμένει… εγκληματικά και αρνείται να αναλάβει το πολιτικό κόστος επαναφοράς αυστηρότερων περιορισμών που θα χαλούσαν για δεύτερη χρονιά τα Χριστούγεννα των Βρετανών και θα εξαγρίωναν ακόμα περισσότερο σημαντική μερίδα των Τόρις. Απέρριψε λοιπόν την επιβολή νέων μέτρων στην Αγγλία πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενδέχεται όμως να επαναφέρει κάποιους περιορισμούς πριν από την Πρωτοχρονιά.
Αλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Πορτογαλία (παρά το αξιοζήλευτα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού της), Σουηδία, Φινλανδία, προστέθηκαν σε όσες αποφάσισαν να σκληρύνουν λιγότερο ή περισσότερο τους περιορισμούς, επιλέγοντας κατά περίπτωση να αφήσουν πιο χαλαρά τα πράγματα τα Χριστούγεννα και να σφίξουν τα λουριά πριν από τον ερχομό του νέου έτους. Το αν θα το βρουν μπροστά τους μένει να φανεί. Ελπίζουμε όχι στη νεκροψία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας