Η μία μετά την άλλη οι χώρες ανακοινώνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και περιορισμούς στα ταξίδια σε έξι αφρικανικές χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, καθώς ανησυχούν για τη μεταδοτικότητά της και τις πιθανές επιπτώσεις της σε θεραπείες και εμβόλια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνεδριάζει για το θέμα, προς το παρόν φαίνεται να τηρεί επιφυλακτική στάση όσον αφορά την παραλλαγή B.1.1.529, καλώντας τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.
Στη Γενεύη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ, επισήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων» εξηγώντας ότι ο Οργανισμός έχει συγκαλέσει σύσκεψη ειδικών για να αποτιμηθεί αν η παραλλαγή συνιστά παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας, θα εκδώσει περαιτέρω οδηγίες για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν.
«Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2», τόνισε.
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε έως τώρα για την η παραλλαγή B.1.1.529, είναι ότι διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού. Τα πρώτα κρούσματα έγιναν αντιληπτά στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου και, τρεις μέρες μετά, εντοπίστηκαν επίσης στη γειτονική Νότια Αφρική. Παράλληλα στις 13 Νοεμβρίου η παραλλαγή βρέθηκε σε 36χρονο στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είχε ταξιδέψει νωρίτερα στη Νότια Αφρική.
Συστάσεις από την Ε.Ε.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από διαβουλεύσεις, συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τις χώρες του αφρικανικού Νότου, σύμφωνα με την ανάρτηση που έκανε στο Twitter η σλοβενική προεδρία. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την Ε.Ε. από τη νότια Αφρική.
Νωρίτερα, οι Βρυξέλλες, εν μέσω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει το νέο στέλεχος του κορονοϊού, και έχοντας προκαλέσει αναταραχή και στις διεθνείς αγορές, εξέδωσαν σύσταση προς τις χώρες-μέλη να διακόψουν τις συνδέσεις με χώρες στην οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η σύσταση δεν είναι δεσμευτική, καθώς τις αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, δηλώνει όμως ότι θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, προαναγγέλλοντας σήμερα «συνάντηση όλων των χωρών-μελών» όπου θα συζητηθεί η «εισαγωγή μέτρων το συντομότερο δυνατόν».
Στο μεταξύ, οι χώρες μέλη της Ε.Ε. ανακοινώνουν απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι.
Οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν
Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά με τις νέες εξελίξεις:
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα νέα για τη νέα εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή του COVID. Γνωρίζουμε ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση και εξάπλωση ακόμη πιο ανησυχητικών παραλλαγών του ιού που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες. Είναι πλέον σημαντικό να δράσουμε όλοι μας στην Ευρώπη πολύ γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένοι», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Όπως εξήγησε, «Η Επιτροπή πρότεινε στα κράτη μέλη να ενεργοποιήσουν το “φρένο έκτακτης ανάγκης” στα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής και άλλες χώρες που έχουν πληγεί, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας παραλλαγής. Όλα τα αεροπορικά ταξίδια προς αυτές τις χώρες θα πρέπει να ανασταλούν μέχρι να έχουμε σαφή εικόνα για τον κίνδυνο που ενέχει αυτή η νέα παραλλαγή. Και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την περιοχή αυτή θα πρέπει να τηρούν τους αυστηρούς κανόνες καραντίνας».
Εκτός της Ε.Ε.
Ανάλογα μέτρα έχουν ανακοινώσει και άλλες χώρες.
♦ Ρωσία
Η ομάδα κρούσης για τον κορονοϊό της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι εισάγει περιοριστικά μέτρα στα ταξίδια για τους αλλοδαπούς από ορισμένες αφρικανικές χώρες καθώς και από το Χονγκ Κονγκ για να ανακόψει τη διασπορά της νέας παραλλαγής του κορονοϊού.
Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ στις 28 Νοεμβρίου.
♦ Βρετανία
Η Βρετανία πρέπει να ενεργήσει με πολύ προσοχή, δήλωσε και ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Τζαβίντ, ο οποίος μιλώντας στο Κοινοβούλιο είπε ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού «μπορεί να συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» λόγω των πολλών μεταλλάξεων που φέρει.
Συνεπώς, αποφασίστηκε από σήμερα το μεσημέρι να τεθούν στην «κόκκινη λίστα» κινδύνου οι έξι αφρικανικές χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νέας παραλλαγής και κάθε μη Βρετανός ή μη Ιρλανδός πολίτες δεν θα μπορεί να εισέρχεται σε βρετανικό έδαφος. Οι Βρετανοί και Ιρλανδοί πολίτες που ταξιδεύουν από αυτές τις χώρες θα τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών, σε ξενοδοχεία και θα παρακολουθούνται, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Επίσης, κάλεσε τους πολίτες που επέστρεψαν στη Βρετανία τις τελευταίες 14 ημέρες να υποβληθούν σε μοριακό τεστ και να μη βγουν από τα σπίτια τους, ούτε οι ίδιοι ούτε τα μέλη των οικογενειών τους μέχρι να διαπιστωθεί ότι όλοι είναι ασφαλείς.
♦ Ισραήλ
Συναντήσεις με ειδικούς είχε σήμερα και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Η βασική αρχή μας είναι δρούμε γρήγορα, σθεναρά και άμεσα», υπογράμμισε, αφότου στο Ισραήλ έχει ήδη εντοπιστεί ένα κρούσμα του νέου στελέχους. Πρόκειται για ταξιδιώτη που επέστρεψε από το Μαλάουι. Το Ισραήλ έχει ήδη απαγορεύσει τα ταξίδια από τις χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής και την είσοδο στο έδαφός του ξένων από την περιοχή αυτή.
♦ Ινδία και Ιαπωνία
Ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε αυτές τις έξι χώρες ανακοίνωσαν επίσης η Ινδία και η Ιαπωνία.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι χώρες της Ε.Ε., πριν ακόμη βγει η οριστική απόφαση για την προσωρινή απαγόρευση ταξιδιών προς τις εν λόγω χώρες, μία-μία ανακοίνωναν τα δικά τους μέτρα.
♦ Στην Ελλάδα, η Επιτροπή των Ειδικών συνεδρίασε κατ' επειγόντως για να αξιολογήσει την κατάσταση και να προτείνει πιθανά μέτρα πρόληψης.
♦ Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί αναλύσεις σε δύο δείγματα COVID-19 για να διακριβώσει αν πρόκειται για τη νέα παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-COV-2 , σύμφωνα με ιολόγο. Τελικά μία από τις δύο περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι οφειλόταν στην αφρικανική παραλλαγή. Το Βέλγιο είναι μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με υψηλά ποσοστά μετάδοσης του ιού.
♦ Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναστείλει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, Καρολίνα Ντάριας, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ληφθούν ανάλογα μέτρα και για άλλες χώρες, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πότε θα τεθούν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα.
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία εγκρίνονται τέτοιου είδους μέτρα, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη. «Εμείς θα εγκρίνουμε αμέσως μια απόφαση... για να ζητάμε οι επιβάτες από τις χώρες υψηλού κινδύνου να παρέχουν, εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε ένα τεστ αντιγόνου ή ένα μοριακό τεστ».
♦ Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού και από απόψε τα μεσάνυχτα οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Ν. Αφρική στη Γερμανία. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.
«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι' αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, που λίγο νωρίτερα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το γενικό lockdown στη χώρα είναι περισσότερο από πιθανό. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα», πρόσθεσε.
♦ Την αναστολή όλων των πτήσεων από όλες τις έξι χώρες της νότιας για 48 ώρες ανακοίνωσε και το Παρίσι, με τον υπουργό Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, να εξηγεί ότι η νέα παραλλαγή δεν έχει ακόμη «διαγνωστεί» στην Ευρώπη. Ωστόσο, πρόσθεσε, όλοι όσοι επέστρεψαν πρόσφατα από τις χώρες αυτές, θα υποβληθούν σε τεστ και θα παρακολουθούνται στενά.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ προανήγγειλε συζητήσεις «τις επόμενες ώρες» με άλλους ηγέτες της Ε.Ε. για την απόκριση στις συνθήκες που δημιουργεί η νέα παραλλαγή.
♦ Αυστηρότερους ταξιδιωτικούς κανονισμούς για τις πτήσεις από αρκετές χώρες εξήγγειλε και ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς. «Θα απαγορεύσουμε τις αφίξεις ταξιδιωτών ή θα επιβάλουμε καραντίνα 14 ημέρων με υποχρεωτικό τον διαγνωστικό έλεγχο», είπε εξηγώντας ότι τα μέτρα θα αφορούν ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, την Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Χονγκ Κονγκ.
♦ Προσωρινή διακοπή των πτήσεων από χώρες της νότιας Αφρικής αποφάσισε και η ολλανδική κυβέρνηση, συμμορφούμενη με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και μετά την αντίστοιχη απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης.
♦ Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιάκουμπ Κουλχάνεκ ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα απαγορεύει τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και άλλες επτά αφρικανικές χώρες για να εμποδίσει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού από αύριο, Σάββατο.
Η απαγόρευση θα ισχύει για πολίτες τρίτων χωρών που έχουν παραμείνει περισσότερο από 12 ώρες τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Ζιμπάμπουε, την Μποτσουάνα, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια.
♦ Ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε όσους έχουν επισκεφθεί τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, την Μοζαμβίκη, την Ναμίμπια και το Εσουατίνι κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, σημειώνοντας ότι οι Ιταλοί «επιστήμονες εξετάζουν τη νέα παραλλαγή Β.1.1.529. Στο μεταξύ, θα κινηθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή».
Οι Pfizer/BioNTech μελετούν τη νέα παραλλαγή
Η νέα παραλλαγή φαίνεται ότι έχει κινητοποιήσει και τις φαρμακοβιομηχανίες που έχουν παραγάγει τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, ανακοίνωσε ότι αναμένει «το αργότερο σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με το νέο στέλεχος, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ικανό να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της φαρμακοβιομηχανίας, ξεκίνησαν «αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529» που «διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα».
«Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες», αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική, πρόσθεσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας